Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila najbolje moguće iskustvo. Kliknite ovdje kako biste saznali više.

Razlika između mineralne, izvorske i stolne vode?

Dobrobit

Razlika između...?

Prema međunarodnoj klasifikaciji, razlikujemo prirodne mineralne, prirodne izvorske i stolne vode. Sastav svake vode je specifičan, a vezan je za geološku strukturu terena.

Razlika između mineralne, izvorske i stolne vode?

Prirodna mineralna voda izvire iz podzemnih ležišta zaštićenih od svakog onečišćenja, a dobiva se iz jednog ili više prirodnih ili bušenih izvora. Takva voda mora biti izvorno mikrobiološki i kemijski čista. Sastav, temperatura i ostala svojstva prirodne mineralne vode moraju biti stalna i ne smiju se mijenjati niti u slučaju povećanja izdašnosti izvora. Prirodna mineralna voda odlikuje se prirodno prisutnim mineralnim tvarima, tvarima, tvarima u tragovima, određenim prehrambeno-fiziološkim učincima i blagotvornim djelovanjem na ljudsko zdravlje jer sadrži mineralne tvari i elemente koje ljudski organizam ne proizvodi. Mineralne se vode, kao ni izvorske vode, ne smiju dezinficirati niti im se smije mijenjati kemijski sastav.

Izvorska voda je također izvorno čista, a dobiva se iz podzemnih ležišta zaštićenih od svih vrsta onečišćenja. Sastav, temperatura i ostala svojstva izvorske vode moraju biti stalna u okviru prirodnih promjena. 

Stolna voda je mehanički i kemijski pročišćena voda koja se dobiva iz podzemnih i površinskih akumulacija pitke vode. Ne mora biti izvorno čista, pa su dopušteni postupci obrade (taloženje, flokulacija i UV sterilizacija). Ispravnost stolne vode regulirana je Pravilnikom o prirodnim mineralnim, prirodnim izvorskim i stolnim vodama.