Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila najbolje moguće iskustvo. Kliknite ovdje kako biste saznali više.

Što niste znali o gaziranim prirodnim mineralnim vodama?

Hidratacija

Što niste znali o gaziranim prirodnim mineralnim vodama?

Svima je dobro poznata činjenica da bez vode naš organizam može vrlo kratko izdržati i da je preporučeni dnevni unos 1,5 l na dan. Ali tu nije kraj priče o vodi...

Što niste znali o gaziranim prirodnim mineralnim vodama?

Važnost pijenja vode

Voda je uključena u gotovo sve tjelesne funkcije i ima brojne uloge u organizmu. Tijelo gubi vodu znojenjem, stolicom i mokraćom, ali i na način koji ne možemo osjetiti – isparavanjem iz dišnih puteva i difuzijom kroz kožu. S vodom organizam izlučuje i mineralne tvari (elektrolite). Odrasla osoba u normalnim okolnostima izgubi do 2,5 l vode na dan, a preporučeni dnevni unos vode za odrasle osobe sjedilačkog načina života je 1,5 l dok se ostatak tekućine unosi hranom. Dehidracija organizma dovodi do smanjenja tjelesnih sposobnosti i termoregulacije, a kod većeg gubitka tekućine uzrokuje poteškoće u koncentraciji, razdražljivost, glavobolju, pospanost i povećanu tjelesnu temperaturu. Svaki tip prirodne mineralne vode, pa tako i gazirane, je prikladan i siguran izvor dnevne hidratacije.

 

Hidratacija bez dodatnih kalorija

Naše uživanje u hrani često je ograničeno brojanjem kalorija koje unosimo u organizam. Međutim, vrlo često zaboravljamo da dodatne kalorije unosimo i pićima koja konzumiramo uz obrok. Upravo zato prirodna mineralna voda idealan je izbor jer, osim što je bogata mineralima pa povećava nutritivnu vrijednost obroka, s njom u organizam ne unosimo dodatne kalorije.

Također, tradicionalno su odabir gurmana radi osjećaja lakše probavljivosti i razgradnje hrane

Nakon zimskih mjeseci, mnoge od nas opterećuje i višak kilograma te više pažnje posvećujemo pravilnoj prehrani i tjelovježbi. Konzumiranje gazirane prirodne mineralne vode i tu nam može pomoći jer nam nadoknađuje tekućinu, kao i minerale i elektrolite, koje gubimo tjelovježbom.

 

Prirodna čistoća

Kako raste svijest o važnosti zdrave prehrane, sve veća važnost pridaje se i kvaliteti vode koju pijemo. Osim njenog sastava, kvalitetu određuje i njena prirodna čistoća. Prirodne mineralne vode potječu iz zaštićenih podzemnih ležišta i moraju biti mikrobiološki ispravne te ne smiju biti podvrgnute nikakvim postupcima dezinfekcije (npr. kloriranje). Izvor mora biti zaštićen od svih rizika onečišćenja, a naziv izvora i mjesto korištenja izvora moraju se na etiketama jasno naznačiti.

 

Važnost minerala

Minerali su tvari koje organizam ne može sam proizvesti, ali su nužni za njegovo pravilno funkcioniranje. Stres i loše prehrambene navike vrlo često dovode do nedostatnog unosa ili poremećaja ravnoteže pojedinih minerala u organizmu, a ovisno o vremenskim uvjetima ili tjelesnom naporu, gubitak vode i minerala može se višestruko povećati.

Prirodne mineralne vode moraju, za razliku od ostalih voda, imati stabilan mineralni sastav. Svaku prirodnu mineralnu vodu odlikuje specifičan mineralni sastav. Karakteristični sastojci prirodnih mineralnih voda najčešće su natrij, kalcij, magnezij, kalij, hidrogen karbonati, kloridi, fluoridi, sulfati, i mnogi drugi.

Gazirane prirodne mineralne vode bogate su i hidrogenkarbonatima – iznimno važnim "čuvarima" magnezija i kalcija u organizmu.

 

Gazirano, a zdravo

Prolaskom kroz tlo voda se prirodno obogaćuje ugljikovim dioksidom (CO2) i otapa stijene kroz koje prolazi. Stoga, voda koju pijemo može postati važan izvor minerala u prehrani potrebnih za vitalne tjelesne funkcije.

CO2 u usnoj šupljini djeluje na živce uključene u osjećaj žeđi, a gazirane prirodne mineralne vode "čiste" usnu šupljinu te ispiru i neutraliziraju okusne pupoljke na jeziku.