JaKreiram
26.02.2015 Jedozovni duo Do 60 min. Desert Srednje zahtjevno

Bezglutenski čokoladni kolač

Ako ste hranite zdravo, ne znači da morate zaboraviti na deserte. Ovaj čokoladni kolač bez šećera pravi je slatki umirivač savjesti.

Priča

Ispunjavajući želje naših ukućana, prijatelja i brojnih pratitelja našega bloga pokušavamo osmisliti recepte koji bi bili ne samo zdravi, nego i ukusni te oku ugodni. Naravno da se trudimo da priprema bude što jednostavnija i da ne zahtijeva višesatni boravak u kuhinji. Ovaj kolač je jedan od takvih.

Ako se hranite zdravo, ako ste u procesu čišćenja organizma od blagdanskog pretjerivanja, ako ste vegetarijanac ili ne podnosite gluten – ne morate se lišiti dobre, ukusne i kvalitetne hrane. Slastice su često prve na udaru – eliminiramo ih jer nam se učini da će dovesti u pitanje neki režim prehrane koji provodimo.
Ova torta je prava tješiteljica i umirivač savjesti – nema šećera, minimalno maslaca, krema je od laganog sira, a puuuuno voća jamči da ćete osjećati svu svježinu okusa koji čine ovaj čokoladni bezglutenski kolač s voćem.

Za one koji nisu upoznati s kumkvatom, evo par osnovnih informacija o ovoj zlatnoj naranči. Kumkvat, gorkasto-slatki plod nalik minijaturnoj naranči, potječe iz Kine, ali uspijeva i kod nas. Sredina mu je kiselkasta i ima sjemenke koje morate ukloniti, ali što je plod zreliji, sve je manje kiseo i bogatiji okusom. Bogat je i antioksidansima i vitaminom C, jača imunitet, a može se čak i žvakati i za ugodan dah.

Koristi se cijeli, s korom, stoga je iznimno važno da za svoje delicije nabavite neprskani kumkvat. Mi ga kupujemo na Malom placu na Tavanu, gdje svake subote dečki iz Mame organice prodaju obilje neprskanih, domaćih plodova, a među njima tijekom siječnja i početkom veljače i kumkvat. Budući da je kumkvat patuljasta biljka koja uspijeva i u većim teglama, možete od njih nabaviti sadnicu i posaditi svoj vlastiti.
Kumkvat možete i zamrznuti, naribati u neki kolač, sačuvati u likeru, skuhati pekmez ili jednostavno kupiti pekmez na Malom placu, kod Pellea - gladnog mačka, koji kumkvat oplemenjuje arancinima, portom, Moscatelom i raznim drugim divotama.

Kombinaciju voća za ovaj čokoladni kolač možete i korigirati već prema sezoni ili zamijeniti nekim dobrim, domaćim džemom s malo šećera i puno voća, a odličan je i sa svježim voćem. Osim klementina i kumkvata mi predlažemo i naš džem od kupina koji se prekrasno slaže s laganom sirnom kremom i souffle čokoladom. Vašoj mašti prepuštamo sve ostale mogućnosti: šumsko voće, naranče, kruške, smokve… Koliko vrsta voća, toliko i kreacija.

Galerija

Sastojci za deset osoba

Za tijesto
  • 200 g tamne čokolade
  • 50 g maslaca
  • 5 jaja
  • Prstohvat soli
Za ukuhano voće
  • Sok dvije klementine
  • 2 žlice javorovog sirupa ili meda
  • Štapić cimeta
  • Zvjezdasti anis
  • 4 narezane klementine (2 naranče ako ih koristite umjesto klementina)
  • Nekoliko kumkvata
Za kremu
  • 500 g svježeg sira
  • 2 žlice javorovog sirupa ili meda
  • Pola mahune vanilije
  • Sok 1 klementine ili limuna/naranče/agruma po želji

Način pripreme

Priprema bezglutenskog čokoladnog kolača
  1. Natrgajte čokoladu, maslac narežite na komadiće i stavite u plastičnu posudu, iznad posude s vrelom vodom. Ostavite na laganoj vatri, da se čokolada i maslac otope na pari. Izjednačite spatulom i stavite sa strane da se malo ohladi. Razdvojite jaja, bjelanjcima dodajte prstohvat soli i istucite ih. Žumanjke kratko istucite vilicom i u tankom mlazu postepeno ulijevajte u čokoladnu smjesu. Na kraju, lagano spatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte u kalup od 24 cm obložen papirom za pečenje i pecite 40-ak minuta. Ja namjerno ne koristim šećer u ovom tijestu jer je čokolada dovoljno slatka, ali ako želite, možete dodati šećer čime će kolač dobiti na slatkoći, ali i volumenu. U tom slučaju miksajte 50 g šećera s žumanjcima, a 25 g s bjelanjcima.
  2. Dok se kolač peče, pripremite voće i kremu. U tavu debljeg dna na laganu vatru stavite sok 3 klementine ili jedne veće naranče, ako kolač radite s narančama. Dodajte med, cimet i jedan zvjezdasti anis. Ako želite, možete dodati i malo likera od naranče ili limuna. Lagano miješajte, kako bi se med potpunio otopio. Klementine ogulite i narežite na "kotače", kumkvate prepolovite i izdubite sredinu s košticama. Stavite voće u tavu i lagano promiješajte, da se svo voće obloži sirupom. Maknite s vatre, da se malo ohladi.

    Istucite slatko vrhnje s dvije žlice meda ili javorovog sirupa, dodajte unutrašnjost pola mahune vanilije i sok jedne klementine ili agruma po vašem izboru. Istucite slatko vrhnje u šlag i dodajte ga siru, da dobijete mekanu kremu.

    Kolač servirajte s kremom od sira i voćem. Ovaj kolač možete servirati i s bilo kojim domaćim, kiselkastim pekmezom, npr. od šumskog voća, borovnica, drijenka..
Preuzmi recept
Autor

Jedozovni duo

Blog pišu, kuhaju i fotografiraju Maja i Jeka – zaljubljenice u kuhanje i gastronomiju, sakupljačice recepata i gastronomske literature, dvije generacije iste strasti. One vole istraživati i biti kreativne, vole slijediti velike majstore u njihovim veličanstvenim receptima, vole izazove tradicije i klasične kuhinje, ali ne boje se ni novih trendova i zahtjeva zdrave prehrane. 

Povezani članci