JaKreiram
20.07.2015 Šime Sušić Do 60 min. Glavno jelo Srednje zahtjevno

Brancin punjen gljivama

Strast prema sakupljanju gljiva i ribolovu zajedničko je svim članovima Šimine obitelji, a rezultat sljubljivanja ova dva svijeta isprobajte u ovom jedinstvenom receptu.

Priča

Sljubljivanje šume i mora, točnije gljiva i riba, dugujem svojim roditeljima. Bilo je samo pitanje vremena kada će im, kao strastvenim sakupljačima gljiva i ribolovcima, pasti na pamet takvo uparivanje. Prva riba koju su pokušali spojiti s gljivama bila je jegulja. Naime, dok sam bio mali i dok je more u našoj ‘vali’ bilo kudikamo čišće, bilo je moguće uloviti tu beštiju. Radi se o neprivlačnoj ribi zmijolika oblika koja je dosta masna te kao takva izvrstan izbor za prvo punjenje.

Moj prvi samostalan pokušaj sljubljivanja gljiva i riba dogodio se na moj 18. rođendan kada sam ribu od 3 kg napunio nadjevom od vrganja, zašio i zapekao u pećnici. Radilo se o ribi škaram, tzv. jadranskoj barakudi. Uslijedili su pokušaji i s drugim ribama, gofom, ugorom i licom. Danas vam donosim nešto moderniju verziju.

Galerija

Sastojci za dvije osobe

Za brancin
  • 2 brancina od 300 g (4 fileta)
  • 500 g smrznutog kuhanog kukuruza
  • Malo maslaca
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje
  • 200 g gljiva (vrganji, lisičke, a ako nije sezona mogu i shitake ili šampinjoni)
  • Malo tvrdog sira
  • Čili
  • 300 g mladog špinata
  • 1 list peršina
  • Češnjak

Način pripreme

Priprema brancina
  1. Skuhani zaleđeni kukuruz (na primjer, Ledov smrznuti kukuruz koji se može kupiti u svim supermarketima) s malo vode razradite u blenderu dok ne dobijete kašastu smjesu. Zaleđeni kukuruz se puno lakše blenda od onog koji je samo skuhan pa preporučam da koristite tu varijantu.
  2. Ubacite smjesu u lonac i lagano zagrijte na vatri. Kad se izmiksani kukuruz ugrije, propasirajte ga kroz fino sito da se riješite opni.
  3. Vratite propasirani kukuruz na vatru, dodajte par komadića maslaca, sol i papar te ostavite na laganoj vatri da se zgusne. Potrebno je miješati kukuruz da se ne zalijepi za dno lonca.
  4. Gljive narežite na krupne komade i kratko zapecite na maslacu u tavi (obavezno dodajte sol i papar). Pred kraj ubacite svježi peršin i koju kap limunovog soka
  5. Filete blago posolite i zarolajte u smotuljke te učvrstite dno aluminijskom folijom. 
  6. Smotuljke napunite nadjevom od gljiva. Po vrhu punjenih fileta možete po želji naribati neki tvrdi sir. 
  7. Pecite u zagrijanoj pećnici 10 do 12 minuta na 170°C.
  8. Operite mladi špinat i dobro ga obrišite. Kratko ga sotirajte u woku na malo maslinova ulja da uvene. 
  9. U tanjur stavite podlogu od kukuruza, sotirani špinat i riblji smotuljak s gljivama. Po želji dodajte malo čilija u prahu.

    Savjet: Ako se radi o većim ribama, postoji varijanta da se trbušna šupljina napuni nadjevom od gljiva, zašije i zapeče u pećnici. Filet brancina je samo modernizirana inačica.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci