Čokoladna rolada 'Božićni panj'

  • Nikolina Dianežević
  • preko 1h
  • Desert
  • Vrlo zahtjevno

Čokoladna rolada 'Božićni panj'

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Sasvim obična rolada uz malo mašte i spretnosti postaje vrhunska božićna slastica. Zadivite svoje goste i obitelj ovim blagdanskim kolačem.

Priča

Priča o tome kada sam prvi put napravila ovaj "Božićni panj" je poprilično zanimljiva. Naime, prošle sam godine, uoči božićnih blagdana, imala čast i priliku biti jedna od dvanaest natjecatelja showa "Tri, dva, jedan – peci". Bila je to moja slastičarska avantura u kojoj sam, kao osoba kojoj je priprema slastica velika strast, neizmjerno uživala. Sudjelovati na setu u preslatko uređenom studiju s ljudima kojima je spravljanje kolača također velika ljubav, u dobroj, čak i obiteljskoj atmosferi, nešto je što ću nositi u sebi kao svoju malu pustolovinu cijeli život.

U toj avanturi dosta sam daleko i dogurala - do finalne emisije i do trećeg mjesta. U finalnoj emisiji radili smo tri torte, a jedna od njih je upravo bio i ovaj "Božićni panj". Iako ga nisam nikad dotad radila, usudila bih se reći da mi je to bila najdraža izrada nekog kolača tijekom showa.

"Božićni panj" je zapravo rolada od čokolade koja se tradicionalno izrezuje kao panj s par grana te kiti prigodnim božićnim ukrasima kako bi se dočarao božićni duh.

Nas četiri finalistice, Maja, Martina, Marijana i ja, napravile smo divne panjeve. Iako smo radile praktički isti kolač, svaka je u maniri prave kreativke imala svoju zamisao i ideju o ukrašavanju. Marijana je napravila šumske gljivice od bjelanjaka, ja sam napravila čokoladne ružine listiće, a Maja je išla toliko daleko da je napravila malog šumskog patuljka kojeg je posjela na svoj panj da "čuva šumu"!

U tome je ljepota ovog kolača - iz jedne pomalo neugledne rolade, a uz malo mašte i spretnosti možete dobiti vrhunsku božićnu slasticu kojoj će se diviti cijela obitelj. A tako je bilo i s našom televizijskom obitelji na setu.

Sastojci

Za čokoladnu kremu

  • 320 g čokolade za kuhanje
  • 300 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
  • naribana korica ½ naranče
  • sok od 1 naranče

Za biskvit

  • 6 jaja
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • naribana korica ½ naranče
  • 60 g tamne čokolade
  • 50 g oštrog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 30 g škrobnog brašna

Za ukrašavanje

  • 50 g čokolade
  • 150 g marcipana
  • šećer u prahu
  • zelena i crvena prehrambena boja

Priprema

Priprema kreme

  1. Nasjeckajte čokoladu na sitne komade pa ih stavite u malo veću posudu.

    U manjem lončiću ugrijte vrhnje do vrenja, maknite s vatre pa odmah umiješajte naribanu koricu i narančin sok. Smjesom, dok je još vruća, prelijte nasjeckanu čokoladu i jako dobro promiješajte da se sva čokolada otopi i krema poveže. Kremu ohladite.

Izrada biskvita

  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Otopite 60 g čokolade na pari pa je malo ohladite. Mikserom žumanjke istucite zajedno sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Nakon 5-10 minuta miksanja, dodajte i naribanu koricu pola naranče. U tankom mlazu ulijevajte otopljenu čokoladu.

    Kad se sve poveže, dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i škrobnim brašnom.

  2. Nakon što ste umiješali brašno, ručno umjesite čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka, pažljivo miješajući pjenjačom ili kuhačom.

  3. Ugrijte pećnicu na 180°C te obložite veliki lim (30x40 cm) papirom za pečenje.

    Smjesu izlijte u lim te stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 10 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Dok se rolada peče, pripremite čistu krpu koju lagano pošećerite da se biskvit ne bi zalijepio za nju.

  4. Izvadite biskvit iz pećnice te ga, primivši za rubove papira za pečenje, prebacite na krpu tako da je strana biskvita bez papira za pečenje sada na krpi.

    Pažljivo odvojite papir za pečenje pa pomoću krpe zarolajte biskvit u roladu. Ovaj korak je jako bitno napraviti dok je biskvit još vruć kako rolada kasnije ne bi pucala i kako bi se mogla s kremom fino saviti u roladu. Ostavite da se biskvit ohladi zarolan u krpi.

SLAGANJE ROLADE

  1. Kad su se biskvit i krema ohladili, nastavite s pripremom rolade.

    Kremu izmiksajte mikserom da se dobije čokoladni šlag. Odmotajte biskvit, premažite s otprilike polovicom kreme (ostalo nam treba za ukrašavanje) te ponovno zarolajte roladu, stiskajući je lagano kako bi bila što urednije namotana.

  2. Na krajevima rolade odrežite ukoso dva ruba rolade koja ćete spojiti kremom na bočne stranice osnovnog dijela (vidi fotografiju).

    Trebate dobiti osnovnu granu s dvije kraće bočne grane.

  3. Čokoladnom kremom dobro namažite spojeve između glavne grane i bočnih grana. Cijeli panj premažite kremom. Poslužite se vilicom kako biste napravili efekt kore drveta.

    Nakon toga je panj spreman za daljnje ukrašavanje.

  4. U videu Jestivi ukrasi od čokolade i marcipana možete vidjeti kako se izrađuju čokoladni listići te simpatične figurice od marcipana kojima možete vašem panju udahnuti šumski čar.

    Na kraju panj možete posuti šećerom u prahu kako biste mu dodali efekt snijega.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Nikolina Dianežević

>

Osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke!

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa