JaKreiram
22.12.2014 Nikolina Dianežević Preko 1 sat Desert Srednje zahtjevno

Čokoladna rolada 'Božićni panj'

Sasvim obična rolada uz malo mašte i spretnosti postaje vrhunska božićna slastica. Zadivite svoje goste i obitelj ovim blagdanskim kolačem.

Priča

Priča o tome kada sam prvi put napravila ovaj ''Božićni panj'' je poprilično zanimljiva. Naime, prošle sam godine, upravo uoči predbožićnog vremena, imala čast i priliku biti jedna od dvanaest natjecatelja showa ''Tri, dva, jedan – peci''. Bila je to moja slatka slastičarska avantura u kojoj sam, kao osoba kojoj je priprema slastica velika strast, neizmjerno uživala. Sudjelovati na setu u preslatko uređenom studiju s ljudima kojima je spravljanje kolača također velika ljubav, u dobroj, čak i obiteljskoj atmosferi, nešto je što ću nositi u sebi kao svoju malu pustolovinu cijeli život. :)  

U toj maloj avanturi dosta sam daleko i dogurala - do finalne emisije i do trećeg mjesta. U finalnoj emisiji radili smo tri torte, a jedna od njih je upravo bio i ovaj ''Božićni panj''. Iako ga nisam nikad dotad radila, usudila bih se reći da mi je to bila najdraža izrada nekog kolača tijekom showa. ''Božićni panj'' je u stvari rolada od čokolade koja se tradicionalno izrezuje kao panj s par grana te kiti prigodnim božićnim ukrasima kako bi se dočarao pravi božićni duh.  

Nas četiri finalistice, Maja, Martina, Marijana i ja, napravile smo divne panjeve. Iako smo radile praktički isti kolač, svaka je u maniri prave kreativke imala svoju zamisao i ideju o ukrašavanju. Marijana je napravila male šumske gljivice od bjelanjaka, ja sam napravila čokoladne ružine listiće, a Maja je išla toliko daleko da je napravila čak i malog šumskog patuljka kojeg je posjela na svoj panj da ''čuva šumu''!  

U tome je ljepota ovog kolača - iz jedne pomalo neugledne smeđe rolade uz malo mašte i spretnosti možete dobiti vrhunsku božićnu slasticu kojoj će se diviti cijela obitelj. A tako je bilo i s našom televizijskom obitelji na setu.

Galerija

Sastojci

Ganache krema
  • 320 g čokolade za kuhanje
  • 300 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
  • Naribana korica 1⁄2 naranče
  • Sok od 1 naranče
Biskvit
  • 6 jaja
  • 80 g šećera
  • 1 vanlin šećer
  • Naribana korica 1⁄2 naranče
  • 60 g tamne čokolade
  • 50 g oštrog brašna
  • 1⁄2 žličice praška za pecivo
  • 30 g gustina
Ukras
  • 50 g čokolade
  • Oko 150 g marcipana
  • Šećer u prahu
  • Zelena i crvena prehrambena boja

Način pripreme

Krema
  1. Nasjeckajte čokoladu na sitne komade te ih stavite u malo veću posudu.

  2. U manjem lončiću ugrijte vrhnje do vrenja, maknite s vatre pa odmah umiješajte naribanu koricu i narančin sok.  

  3. Smjesom, dok je još vruća, prelijte nasjeckanu čokoladu i jako dobro promiješajte da se sva čokolada otopi i krema poveže.  

  4. Odložite da se potpuno ohladi. Za hladnijih dana se možete poslužiti svojim balkonom kako biste ubrzali proces hlađenja.

 

Biskvit
  1. Dok se krema hladi, pozabavite se izradom biskvita. Ugrijte pećnicu na 180°C te obložite veliki lim (30*40cm) papirom za pečenje.

  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, otopite 60 g čokolade na pari pa je malo ohladite.

  3. Mikserom žumanjke istucite zajedno sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti.

  4. Nakon 5-10 minuta miksanja, dodajte i naribanu koricu pola naranče te u tankom mlazu ulijevajte otopljenu čokoladu. Kad se sve poveže, dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i gustinom. Tu smjesu potrebno je prethodno prosijati da se uklone sve grudice.

  5. Nakon što ste umiješali brašno, ručno umjesite čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka, pažljivo miješajući pjenjačom ili kuhačom.

  6. Smjesu izlijte u lim za pečenje obložen papirom te stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 10 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Dok se rolada peče, pripremite čistu krpu koju lagano pošećerite da se biskvit ne bi primio za nju.

  7. Izvadite biskvit iz pećnice te ga, primivši za rubove papira za pečenje, prebacite na krpu tako da je strana biskvita bez papira za pečenje sada dolje (na krpi).  

  8. Laganim pokretima odvojite papir za pečenje pa pomoću krpe zarolajte biskvit u roladu. Ovaj korak je jako bitno napraviti dok je biskvit još vruć/topao kako rolada kasnije ne bi pucala i kako bi se mogla s kremom fino saviti u roladu. Ostavite da se biskvit tako ohladi zarolan u krpi.

 

Rolada
  1. Kad su se biskvit i krema ohladili, nastavite s pripremom rolade. Kremu izmiksajte mikserom da se dobije čokoladni šlag. Odmotajte biskvit, premažite s otprilike polovicom kreme (ostalo nam treba za ukrašavanje) te ponovno zarolajte roladu, stiskajući je lagano kako bi bila što uže i urednije namotana.

  2. Na krajevima rolade odrežite ukoso dva ruba rolade koja ćemo spojiti kremom na bočne stranice osnovnog dijela (prikazano u slikama pripreme) kako bismo dobili osnovnu granu s dvije postranične, manje bočne grane.

  3. Roladu premažite izvana s ostatkom kreme. Budući da radimo panj tj. granu, nije jako bitno da je rolada uredno premazana.  

  4. Kremom dobro namažite spojeve između postraničnih grana kako bi se one bolje primile te sve obilno premažite ganache kremom.

  5. Kad ste premazali roladu, vilicom po njoj napravite lagani izbrazdani efekt kore. Nakon toga je panj spreman za ukrašavanje prema vašoj mašti. U video receptu Jestivi ukrasi od čokolade i marcipana  koji je povezan s ovim receptom, možete vidjeti kako se izrađuju čokoladni listići te simpatične figurice od marcipana kojima možete vašem panju udahnuti onaj divan božićni, šumski čar.  

  6. Za kraj ga još lagano pospite šećerom u prahu kako biste dodali efekt snijega u vašoj panj-šumici.   

Želim svima predivne i ugodne blagdane uz uživanje u brojnim delicijama, pa tako i ovom 'Božićnom panju''! Na kalorije ćete paziti nakon Nove godine. ;)  

Uživajte!

 

Preuzmi recept
Autor

Nikolina Dianežević

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10 godine "mota" po kuhinjama. Njeni su recepti svestrani, a osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke. U kuhinji je uvijek opuštena, a naročito uz dobru glazbu uz koju i okusi dobiju dobar ritam.

Povezani članci