Čokoladni lava kolači bez oraha

  • Monika Peuc
  • do 30 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Čokoladni lava kolači bez oraha

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

S lakoćom pripremite ovaj poznati čokoladni desert koji se topi u ustima i izgleda zamamno na tanjuru.

Priča

Moja baka je za mene bila bolja od kojekakvih razvikanih francuskih kuhara. Vjerojatno nas većina tako razmišlja o svojim bakama. Jedino što sam joj zamjerala je teško odmicanje od tradicije. Ona je radila onako kako je ona znala i naučila i nije bilo te moderne tehnologije kojoj bi se pokorila, nema šanse!

Takva je bila i kada su u pitanju bili recepti za kolače. To su uglavnom bili neki suhi keksi ili kolači s orasima. Svi njeni kolači imali su orahe! Malo je reći da sam se zasitila oraha u 24 godine života svog života, a da sam žudila za kolačima sa čokoladom.

Onog trena kad sam zakoračila u vlastitu kuhinju, bilo je vrijeme da iskoristim vještine kojima me podučila baka, ali i da počnem eksperimentirati s okusima za kojima mi je žudilo nepce. U to ime, evo jednog poprilično čokoladnog recepta - bez oraha.

Sastojci za 4 osobe:

Za lava kolače

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 75 g maslaca
  • ½ žličice instant kave
  • 1 žličica arome vanilije
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 30 g brašna
  • šećer u prahu (za posipanje)
  • dekoracija po želji (listići mente, jagode, maline…)

Priprema

  1. U mikrovalnoj na 30 sekundi otopite maslac i nasjeckanu čokoladu. Kada su se otopili, promiješajte pjenjačom kako bi se smjesa sjedinila. Dodajte instant kavu, aromu vanilije i prstohvat soli te ponovno promiješajte.

    Potom u smjesu dodajte jaja i žumanjke, promiješajte, a zatim brašno i - opet promiješajte.

  2. Pripremite posudice za pečenje tako da ih našpricate sprejem za pečenje te ih napunite smjesom na oprilike dvije trećine.

  3. Pecite na 220°C  maksimalno deset minuta - ovisno o veličini posudica. Svoje sam pekla 6 minuta i bilo je dovoljno.

    Kolači su gotovi kada odozgo vidite malu udubinu na sredini kolačića.

  4. Malo pričekajte da se slegnu te ih izokrenite na tanjure za serviranje, ukrasite i poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije.

Uz svaki obrok

Monika Peuc

Jedna od omiljenih tviterašica koja svoje male kulinarske tajne rado dijeli s vjernim followerima.

Jedna od omiljenih tviterašica preselila se prošle godine u Irsku gdje nas nastavlja oduševljavati fotkama svojih recepata i jela koje objavljuje na Twitteru i Instagramu.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype Digital Agency