JaKreiram
08.06.2015 Šime Sušić Do 30 min. Umak Jednostavno

Domaći umaci za tjesteninu u 20 minuta

Uz Šimu Sušića naučite kako u samo dvadesetak minuta pripremiti ukusne domaće umake koje možete poslužiti uz svoju omiljenu tjesteninu.

Priča

Ljudi su počeli brzo živjeti što ima svoje dobre i loše strane. Brzina se može shvatiti kao dostupnost podataka i opća povezanost, ali i kao nedostatak vremena. Nedostatak vremena često se povezuje s lošom i neredovitom prehranom. Iznimke u tom slučaju postanu pravilo, a cijeli život jedan veliki kompromis. Međutim, kod nekih se stvari jednostavno ne rade kompromisi. Za mene je to hrana.

Bitno je imati stav. Suvremeni trendovi nameću gotove i polugotove proizvode kao relativno jeftin i dostupan način uštede vremena. Za domaći umak uz tjesteninu treba samo malo kreativnosti i volje.

Donosim vam tri jednostavna i brza jela koje možete napraviti u dvadeset minuta. Riječ je o tri različita umaka koja možete kombinirati s tjesteninom ili špagetima. Dvama umacima baza je sok od rajčice, s time da je jedan vege, a drugi mesni. Budući da mi je mama Dalmatinka a tata Primorac, u našoj je kuhinji vrhnje za kuhanje nepoznanica i gotovo da ga nismo ni koristili. I danas, kada sam se osamostalio, ne mogu se baš pohvaliti da koristim vrhnje za kuhanje. Međutim, napravio sam jedan bijeli umak na bazi vrhnja za kuhanje i grčkoga jogurta koji čini odličan temelj za špagete s dimljenim lososom.

Galerija

Sastojci za dvije osobe

Za špagete s dimljenim lososom, koprom i celerom
  • 250 g svježih špageta
  • 2 dcl vrhnja za kuhanje
  • Par žlica grčkog jogurta
  • Par kapi limunova soka
  • Maslac
  • 100 g dimljenog lososa
  • 2 stapke celera (celer stabljikaš)
  • Svježi kopar, sitno narezan
  • Sol
  • Papar
Za špagete s hrskavom pancetom i suhom trubačom
  • 250 g svježih špageta
  • 2 dcl soka od rajčice
  • Origano
  • Šaka suhih trubača ili neke druge sušene gljive
  • Tanko rezana panceta
  • 2 luka
  • 2 češnjaka
  • Čili
  • Sol
  • Papar
  • Kurkruma
  • Maslinovo ulje
Za špagete s tikvicama, pastom od maslina i svježim bosiljkom
  • 250 g svježih špageta
  • 1 mlada tikvica
  • Par listova svježeg bosiljka
  • Fajita začin
  • 2 dcl soka od rajčice
  • 3 mlada luka
  • 1 list peršina
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje
  • 1 žlica paste od zelenih maslina

Način pripreme

Špageti s dimljenim lososom, koprom i celerom
  1. U duboku tavu stavite komad maslaca da se otopi na laganoj vatri. Dodajte vrhnje za kuhanje, jedan dio svježega kopra, sol i papar. Nasjeckajte celer stabljikaš. Osim što cijelom jelu daje jednu dozu svježine, celer je zbog svoje hrskavosti izvrsna kontra ostalim komponentama jela.
  2. Narežite dimljeni losos na kockice. Kada voda zakipi, stavite svježe špagete da se kuhaju tri minute.
  3. Kada su špageti gotovi, ubacite ih u tavu s umakom te dodajte losos, celer, koju žlicu grčkog jogurta, limunov sok, kopar i sve lijepo pomiješajte. Po potrebi korigirajte začine.
Špageti s hrskavom pancetom i suhom trubačom
  1. U pleh, na masni papir, posložite šest do osam komada fino rezane pancete i stavite u pećnicu na 120 stupnjeva. Pancetu ostavite u pećnici dok se masnoća ne istopi, a panceta postane hrskava.
  2. Suhe trubače stavite u malo vode da omekšaju i povećaju volumen. Fino nasjeckani luk i češnjak zažutite na maslinovom ulju uz dodatak soli, papra, kurkume i čilija. Kada luk uvene, dodajte sok od rajčice i suhi origano. Stavite grijati vodu.
  3. Kada voda zakipi, stavite svježe špagete da se kuhaju tri minute. Kada su špageti gotovi, ubacite ih u tavu s umakom te dodajte ocijeđene trube, usitnjenu pancetu i svježi peršin. Sve dobro pomiješajte. Po želji, na vrh prilikom serviranja možete staviti i parmezan.

    Savjet: Crna trubača je gljiva trubasta oblika, sive do crne boje, a prava sezona joj je kraj ljeta i početak jeseni. Ukusna je, a miris joj je blag ali specifičan. Posebno je dobra za sušenje a ono uistinu nije komplicirano. Očišćene trube postavite u pleh na papir za pečenje i sušite ih u pećnici zagrijanoj na temperaturi koja ne prelazi 50 stupnjeva. Vrata pećnice ostavite otvorena kako bi para mogla izlaziti van. Sušite ih par sati. Sušene trube možete samljeti u fini prah i koristiti u gulašima ili juhama. Isto tako ih možete ostaviti u komadu i prije svake uporabe kratko močiti u vodi da omekšaju i nabubre pa ih koristiti u rižotima, gulašima ili s tjesteninom. Alternativa crnim trubačama su sušeni vrganji.
Špageti s tikvicama, pastom od maslina i svježim bosiljkom
  1. Mladi luk zažutite na maslinovom ulju i dodajte sok od rajčice te dvije žlice začina fajita (mješavina začina: čili ancho, čili chipotle, luk, kumin, dimljena paprika, češnjak, papar, pastrnjak, origano, kamena sol, dimljena sol, sirovi šećer). Pustite da se umak fino ukuha.
  2. Nakon otprilike pet minuta, maknite umak s vatre i dodajte naribanu tikvicu i jednu žlicu paste od maslina. Stavite grijati vodu.
  3. U kipuću vodu stavite svježe špagete. Neka se kuhaju tri minute. Kada su špageti gotovi, ubacite ih u tavu s umakom, dodajte svježi peršin i promiješajte. Po potrebi korigirajte začine.

    Savjet: Pastu od maslina možete pripremiti tako da otkoštene masline, malo maslinovog ulja i soli stavite u posudu i miješate štapnim mikserom dok ne nastane fina pasta.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci