JaKreiram
04.02.2015 Nikolina Dianežević Do 60 min. Desert Jednostavno

Drobljenac od kruške

Crumble od kruške idealan je brzi desert za svaku priliku, bez obzira je li vas obuzela želja za slatkim ili su vam na vrata pokucali nenajavljeni gosti.

Priča

Drobljenac ili crumble jednostavan je, brzo gotov i vrlo ukusan desert.
Idealan u svim prilikama - bilo da vam dolaze nenajavljeni gosti ili vam se kasno navečer jede nešto slatko, a ne da vam se komplicirati, crumble neće razočarati jer je gotov za svega 40-ak minuta (pečenje uključeno) i odličnog je okusa.

Nedavno sam počela raditi u jednom zagrebačkom restoranu kao slastičarka i od mene se tražilo da osmislim par novih desertića. Ovaj drobljenac od kruške mi je odmah pao na pamet upravo zbog svoje jednostavnosti, brzine, odličnog okusa i onog "domaćeg stiha". Moji kolege u restoranu bili su oduševljeni jer crumble sadrži sve što vam treba za sreću - mirisno začinjeno i mekano voće, koje zbog kombinacije začina miriše na Božić, hrskavi posip s bademima i zobenim pahuljicama te kuglu sladoleda od vanilije. Drobljenac se radi u malim zgodnim kalupićima veličine jedne porcije, u kojima se odmah nakon što je pečen i poslužuje, obavezno uz kuglu sladoleda od vanilije. U tome i je ljepota crumblea - dovoljno je dobar i fin da ga i mnogi odlični restorani danas nude, a s druge strane toliko jednostavan da će i početnicima u kuhinji uspjeti svaki put. :)

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za kruške
  • 4 kruške (po mogućnosti slađe sorte, npr. viljamovke)
  • 60 g smeđeg šećera (može i obični ako nemate)
  • 1 vanilin šećer
  • Korica ½ limuna
  • 2 žlice ruma
  • 50 g brusnica, po želji
  • Cimet
  • Muškatni oraščić
  • ½ vrećice praška za puding od vanilije
Za posip
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 120 g sjeckanih badema (malo krupnijih)
  • 80 g šećera
  • 80 g oštrog brašna (može i integralno)
  • 120 g hladnog maslaca
  • Cimet
  • Puuuno sladoleda od vanilije

Način pripreme

Drobljenac od kruške
  1. Za početak ugrijte pećnicu na 180°C i pripremite kruške. Inače, ako više volite jabuke, možete bez problema zamijeniti kruške jabukama. Dakle, kruške (ili jabuke) operite, ogulite i nasjeckajte na malo veće kockice. Stavite u jednu posudu i dodajte sve začine: šećer po potrebi (ovisi koliko su vam kruškice slatke same po sebi), vanilin šećer, cimet i muškatni oraščić (slobodno malo „pretjerajte“ s ovim začinima, jako pristaju uz krušku i npr. jabuku). Dodajte i koricu limuna, ruma, po želji brusnica i sve izmiješajte, zajedno s praškom za puding od vanilije.
  2. Sve što vam još preostaje je pripremiti posip, odnosno, onaj „drobljeni“ dio za kruške. To ćete napraviti tako da pomiješate sve sastojke za posip u drugoj posudi. U posudu stavite brašno, zobene pahuljice, sjeckane bademe, cimet, šećer i maslac izrezan na manje kockice. Rukama počnite mijesiti sastojke i trljati mrvice i maslac, kako biste dobili jednu dobro izmiješanu mrvičastu smjesu. Pripazite da vam ne ostanu veći komadići maslaca, maslac se mora mrviti unutar smjese.
  3. Kad ste i to napravili, pripremite kalupe za drobljenac. To mogu biti bilo kakvi plići kalupići, može čak biti i jedan veliki kalup, ali meni je zgodnije kad svatko dobije svoju manju porciju. :) Premažite kalupe maslacem i spremni su za punjenje.
  4. Kalupe napunite do pola smjesom krušaka te zatim pospite kruške mrvičastom smjesom tako da potpuno prekrijete voće, ali da sloj ipak nije predebeo. Lagano utisnite prstima i crumble je sada spreman za pečenje.
  5. Pecite ga u zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta, dok mrvice ne poprime zlatnožutu boju.
  6. Ostavite da se prohladi desetak minuta pa navalite! Obavezno u kalup stavite obilno par kuglica sladoleda od vanilije i u svakom zalogaju pazite da imate voća, posipa i sladoleda… Tako će okus biti optimalan, a na vaše zadovoljstvo. ;)

    Drobljenac je najbolje jesti dok je topao. Ako vam ostane drobljenca kojeg niste pojeli u prvoj turi, pokrijte folijom, a kad ćete ga htjeti papati, ugrijte minutu i pol na najvišoj temperaturi u mikrovalnoj, ukrasite sladoledom i navalite. ;)
Preuzmi recept
Autor

Nikolina Dianežević

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10 godine "mota" po kuhinjama. Njeni su recepti svestrani, a osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke. U kuhinji je uvijek opuštena, a naročito uz dobru glazbu uz koju i okusi dobiju dobar ritam.

Povezani članci