JaKreiram
02.02.2015 Šime Sušić Preko 1 sat Glavno jelo Vrlo zahtjevno

Ječmoto, pileći batak u medu i čiliju

Šime Sušić već godinama na tržnicama kupuje sastojke za svoja maštovita jela. U svojoj je zadnjoj posjeti kupio ječam koji pripremio s pilećim batkom.

Priča

Populacija koja harači po placevima i nabavlja hranu od malih OPG-ova čini sve veću kritičnu masu ljudi koja razmišlja o kvaliteti hrane i kojima je bitno što jedu. Većinu kumica, dobrih mesara i uzgajivača kvalitetnih namirnica pokazala mi je majka s kojom sam još od najranije dobi haračio po zagrebačkim placevima. Gledajući majku kako snima i analizira povrće i voće te kako tu i tamo gunđa sebi u bradu o kvaliteti i cijeni, otkrio sam sve čari obilaženja placeva. „Fenomen placa“ prati me cijeli život. Gdje god putovao, plac, tržnica, ribarnica, pijaca i pazar obavezna su mjesta koja moram posjetiti. Plac je dokaz da grad živi i da u njemu vlada pozitivna, zdrava klima. Od svih kumica, posebno mjesto zauzima jedna od koje zadnjih dvadesetak godina kupujem ječam. Niti jedan se ječam ne može mjeriti s njezinim!

Donosim vam jedan dosta zanimljiv recept s ječmom u koji sam uložio dosta truda i razmišljanja s ciljem pronalaženja idealne kombinacije.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Sastojci za pileći batak
  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • 5 mrkvi
  • 3 krastavca
  • 500 g muškatne ili hokaido tikve
  • 1 list peršina
  • 4 luka
  • Par češnjaka
  • 500 g ječma
  • 8 bataka, može i zabatak
  • 1 šaka tostiranih sjemenki suncokreta i buče (golice)
  • Čili
  • Med
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje

Način pripreme

Priprema pilećih bataka s ječmom, medom i čilijem
  1. Napravite klasičan pileći temeljac. Batke otkoštite te ih marinirajte u kombinaciji meda, čilija, soli, papra i maslinovog ulja. Otkoštavanjem mesa skraćujete njegovu termičku obradu i omogućavate mesu da bolje upije marinadu. Kraćim će pečenjem meso ostati puno sočnije i mekše. Kosti, naravno, iskoristite za temeljac ili za juhu.
  2. Zažutite luk na maslinovom ulju i dodajte ječam. Kuhajte ječam konstantno ga podlijevajući temeljcem. U međuvremenu u pećnici ispecite narezane komade tikve. Nakon što se tikva ispeče (omekša), pomoću štapnog miksera izradite pire od buče (dodajte sol, papar, maslinovo ulje i malo maslaca).
  3. Pred sam kraj kuhanja ječma ubacite pire od tikve. Kad je ječmoto gotov, provjerite začinjenost i dodajte kockicu, dvije maslaca da se postigne sjaj i kremoznost.
  4. Ogulite mrkvu i krastavac. Iz krastavca odstranite koštice i narežite ih na kockice. Sve povrće ubacite u ječmoto i dobro promiješajte. Na kraju u ječmoto ubacite sitno sjeckani peršin i tostirane bučine/suncokretove sjemenke.
  5. Dok se ječmoto odmara, na zagrijanoj gril tavi ispecite batke (ja koristim rebrastu gusanu tavu). Kad su gotovi, pustite ih da se minutu-dvije odmore na dasci te ih narežite na ploške.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci