JaKreiram
02.10.2015 Šime Sušić Do 60 min. Predjelo Jednostavno

Juha od buče s hrskavom pancetom

Svestrana buča može se pripremati na različite načine. lsprobajte je u ulozi zasitne juhe koja može funkcionirati i kao glavno jelo.

Priča

Sezona buča već je počela, a ta se namirnica može koristiti na različite načine. Bundeve možemo podijeliti u dvije skupine: ljetne i zimske. Najvažnija je razlika u debljini kore. Ljetne imaju tanju koru, a najpoznatije su tikvice. Zimske, s tvrđom korom, najčešće se kuhaju i imaju čvrste sjemenke od kojih se dobivaju ulje ili ukusne grickalice.
Buča se može peći, od nje je moguće izraditi pire i pomiješati ga s pireom od krumpira, one manje mogu se puniti različitim mesnim ili povrtnim nadjevima i zapeći se, a od nekih je moguće raditi i bučnicu. Od mesa bundeve moguće je puniti raviole ili pripremati razne vrste variva.

Najukusnija pečena buča je hokaido
, a ima i praktičnu prednost. Njezina je kora jestiva. Vrlo je popularna i tzv. butternut tikva koja se koristi za pripremu gustih, kremastih juha. Pire od butternut tikva izvrsno je koristiti kao podlogu za pripremu kremastih rižota.
U svakom slučaju, tikve imaju niz prednosti: jeftine su, hranjive i zasitne.

Jedna od omiljenih jesenskih juha je ona od buče.
Juhu od buče pripremio sam od butternut tikve. Budući da su takve juhe zasitne, mogu funkcionirati i kao glavno jelo. Kod gustih juha cilj je postići kremoznost, nikako kašastu strukturu. Najlakše je to postići dobrim štapnim mikserom i, po želji, dodavanjem vrhnja za kuhanje. Ako, osim tikve, koristite i raznovrsno povrće, poželjno ga je narezati na manje komade i dovoljno ga prokuhati.
Klasičnu juhu od buče u svojoj sam verziji oplemenio povrćem, uglavnom korjenastim. Zapravo, često sam eksperimentirao s dodavanjem, odnosno oduzimanjem sve dok nisam bio zadovoljan rezultatom. Tako sam u juhe počeo dodavati i različite vrste ulja, od ulja oraha, lješnjaka, pistacija, lanenog ili sezamovog ulja... Izvrsno upotpunjuju okus juhe.
Tople juhe, pa tako i ovu, najčešće završavam hrskavim ili osvježavajućim dodatkom. U ovom slučaju, riječ je o hrskavoj panceti i tostiranim bučinim sjemenkama te o svježem kozjem siru i vlascu.

Galerija

Sastojci za dvije osobe

Za juhu
  • Maslac
  • Maslinovo ulje
  • Prstohvat kurkume
  • Prstohvat čilija
  • Žličica đumbira
  • Dvije šake tostiranih sjemenki buče
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 mali poriluk
  • 1 komad korijena peršina i celera
  • Lišće peršina i celera
  • 1 manja mrkva
  • Pola srednje velike buče (muškatna, hokaido...)
  • Svježi kozji sir (može i kravlji)
  • Sol
  • Papar
  • Vlasac
  • List lovora
  • Hrskava panceta
  • Bučino ulje
  • *ulja za pojačavanje okusa: pistacija, orah, lješnjak, sezam, lan...

Način pripreme

Priprema juhe
  1. Na kombinaciji maslaca i maslinovog ulja zažutite sitno sjeckani luk, đumbir i češnjak. Ubacite čili, kurkumu, lovor, sol i papar. Dok se to lagano dinsta, narežite sve preostalo povrće na kockice: peršin, celer (korijen i list), mrkvu, poriluk i buču. Nakon što luk uvene i začini puste arome, ubacite ostalo povrće i kratko dinstajte.
  2. Ulijte vodu i pustite da se kuha na laganoj vatri 20-ak minuta. Količinu vode možete korigirati nakon što štapnim mikserom razradite juhu, ovisno koliko je gustom želite napraviti. Dok se juha kuha, na masni papir posložite tanko narezanu pancetu i kratko stavite u pećnicu na 180 stupnjeva da pusti masnoću i fino zahrskavi.
  3. Na suhoj tavi kratko tostirajte sjemenke buče. Nakon što povrće u potpunosti omekša, juhu razradite štapnim mikserom dok ne postane kremasta i pjenasta. Probajte juhu i korigirajte začine i gustoću ako je potrebno. Juhu možete nadopuniti i raznim uljima.
  4. Budući da mi je juha od čiste buče preslatka, uvijek je kombiniram s ostalim povrćem. Buča i dalje dominira juhom, a đumbir se prekrasno nadovezuje na slatkasti okus buče svojom limunkasto-paprenom notom. Hladni žličnjaci od svježeg kozjeg sira, sjeckanog vlasca, papra i maslinovog ulja daju prekrasnu svježinu juhi. Hladnu smjesu oblikujete s pomoću dvije žličice i netom prije serviranja ubacite ih u toplu juhu. Za potpuni doživljaj dodajte koju kap bučinog ulja. :)
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci