JaKreiram
13.10.2015 Marcela Sambol Preko 1 sat Predjelo Jednostavno

Juha od pečenih rajčica sa sirom i kruhom

Marcela Sambol obožava rajčice u svim kombinacijama, a pogotovo u juhama. Za današnji je ručak pripremila ukusnu juhu od pečenih rajčica s Cheddar sirom i kruhom.

Priča

Iako svakodnevno uživamo u umacima, salatama i juhama od rajčice, znamo li dovoljno o toj namirnici?

Rajčica je podrijetlom iz Perua, a uzgojili su je Azteci u Meksiku.
Iako ih je u Španjolsku uvezao Kolumbo početkom 16. stoljeća, rajčice su se počele konzumirati tek u 19. stoljeću.

Danas rajčice možemo naći ne samo u vrtovima, nego i na balkonima. Osim crvenih i okruglih, uživamo u rajčicama duguljastih oblika te žutih, zelenih i crnih boja. Sve u svemu, sigurna sam da se ova voćka nalazi na gotovo svačijem popisu omiljenih namirnica. Na mom je svakako pri vrhu.

Kada pomislim na juhu od rajčice, odmah osjetim miris i okus.
To je moja omiljena juha, a najviše volim maminu juhu od rajčice. Kad god bih se vraćala s putovanja, bilo službenog ili privatnog, mama bi me pitala što želim da mi skuha. Brzo je prestala pitati jer je znala da je odgovor uvijek bio isti – juha od rajčica.

Nedavno sam naišla na jedan recept i znala sam da je to to! Nešto drugačije, a opet tako domaće.
Kombinaciju s tostiranim kruhom i sirom radim često s juhom od luka, a ovaj sam put prilagodila ideju aromatičnoj juhi od pečenih rajčica.

Ova je juha zapravo više od juhe, to je obrok za sebe. Priprema je malo duža, ali se u potpunosti isplati.
Juhu možete pripremiti i dan prije te je nakon hlađenja pospremiti u frižider pa pripremiti s kruhom i sirom neki drugi dan, ako joj uspijete odoljeti.

Galerija

Sastojci za dvije osobe

Za juhu
  • 800 g rajčica
  • 3 češnja češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • 150 g Cheddar sira
  • 2 manje šnite kruha po izboru
  • 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • Krupna sol
  • Papar
  • Bosiljak
  • Namaz od maslina (opcionalno)
  • Chilli prah (opcionalno)

Način pripreme

Priprema juhe
  1. Pećnicu uključite na 200°C i pustite da se zagrije. Rajčice operite i obrišite pa narežite na polovice. Poredajte polovice rajčica na papir za pečenje i posipajte soli, paprom i maslinovim uljem.
  2. Češnjak ostavite u ljusci i zamotajte češnjeve u paketić od folije te pecite zajedno s rajčicama. Rajčice pecite oko 45 minuta tako da zadnjih 15 minuta uključite opciju grill + ventilator. Rajčice će postati meke i aromatične.
  3. Dok se rajčice peku, šnite kruha prepolovite i premažite maslinovim uljem pa tostirajte tako da se stvori korica s obje strane. Ako želite, namažite kruh samo s jedne strane namazom od maslina nakon što ste ga tostirali.
  4. Kada su rajčica i češnjak gotovi, češnjak izvadite iz folije i ogulite. Oduševit će vas kako je češnjak postao kremast. Rajčicu i češnjak sa svim sokovima koji su ostali nakon pečenja prebacite u multipraktik ili mikser i dodajte šaku svježeg bosiljka pa izmiksajte.
  5. Smjesu koju ste dobili prebacite u lonac i zalijte s temeljcem pa kuhajte oko 20 minuta dok tekućina ne ishlapi. Probajte i začinite po potrebi s još soli, papra. Ako želite, možete dodati i chilli.
  6. Juhu rasporedite u posudice ili, kao što ja radim, u šalice. Neka šalice ne budu pune do vrha jer je potrebno ostaviti mjesta za kruh i sir. 
  7. Na juhu stavite kruh s namazom prema gore i posipajte s dosta sira. Pecite na 200°C dok se sir ne rastopi, a juha ne proključa. Poslužite toplo i pazite jer će posudice biti jako vruće.
Preuzmi recept
Autor

Marcela Sambol

Još kao mala bila sam mamin vjerni pomagač u kuhinji, a prave kulinarske čarolije krenule su kada sam se preselila iz obiteljskog doma i kuhinja je postala samo moja. Neko vrijeme svoje sam gastronomske kreacije predstavljala samo svojim Facebook prijateljima, a na nagovor dečka i prijatelja pokrenula sam blog i odlučila svoje kulinarsko umijeće podijeliti s cijelim svijetom. :) Uz svo iskustvo, i dalje istražujem i učim tehnike i okuse, a mnogi samo kažu: 'Blago tvom dečku'. :)

Povezani članci