Juha od pečenih rajčica sa sirom i kruhom

  • Marcela Sambol
  • preko 1h
  • Predjelo
  • Jednostavno

Juha od pečenih rajčica sa sirom i kruhom

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Marcela Sambol obožava rajčice u svim kombinacijama, a pogotovo u juhama. Za današnji je ručak pripremila ukusnu juhu od pečenih rajčica sa cheddar sirom i kruhom.

Priča

Iako svakodnevno uživamo u umacima, salatama i juhama od rajčice, znamo li dovoljno o toj namirnici?

Rajčica je podrijetlom iz Perua, a uzgojili su je Azteci u Meksiku. Iako ih je u Španjolsku uvezao Kolumbo početkom 16. stoljeća, rajčice su se počele konzumirati tek u 19. stoljeću.

Danas rajčice možemo naći ne samo u vrtovima, nego i na balkonima. Osim crvenih i okruglih, uživamo u rajčicama duguljastih oblika te žutih, zelenih i crnih boja. Sve u svemu, sigurna sam da se ova voćka nalazi na gotovo svačijem popisu omiljenih namirnica. Na mom je svakako pri vrhu.

Kada pomislim na juhu od rajčice, odmah osjetim miris i okus. To je moja omiljena juha, a najviše volim maminu juhu od rajčice. Kad god bih se vraćala s putovanja, bilo službenog ili privatnog, mama bi me pitala što želim da mi skuha. Brzo je prestala pitati jer je znala da je odgovor uvijek bio isti – juha od rajčica.

Nedavno sam naišla na jedan recept i znala sam da je to to! Nešto drugačije, a opet tako domaće. Kombinaciju s tostiranim kruhom i sirom radim često s juhom od luka, a ovaj sam put prilagodila ideju aromatičnoj juhi od pečenih rajčica.

Ova je juha zapravo više od juhe, to je obrok za sebe. Priprema je malo duža, ali se u potpunosti isplati. Juhu možete pripremiti i dan prije te je nakon hlađenja pospremiti u frižider pa pripremiti s kruhom i sirom neki drugi dan, ako joj uspijete odoljeti.

Sastojci za 2 osobe:

ZA JUHU

  • 800 g rajčica
  • 3 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 150 g cheddar sira
  • 2 manje šnite kruha po izboru
  • 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • krupna sol
  • papar
  • bosiljak
  • namaz od maslina (opcionalno)
  • čili prah (opcionalno)

Priprema

  1. Rajčice operite i obrišite pa narežite na polovice.

    Poredajte polovice rajčica na papir za pečenje i posipajte soli, paprom i maslinovim uljem.

  2. Češnjak ostavite u ljusci. Zamotajte ih u foliju pa pecite zajedno s rajčicama u pećnici zagrijanoj na 200°C.

    Rajčice pecite oko 45 minuta tako da zadnjih 15 minuta uključite opciju grill + ventilator. Rajčice će postati meke i aromatične.

  3. Dok se rajčice peku, šnite kruha prepolovite i premažite maslinovim uljem pa tostirajte tako da se stvori korica s obje strane.

    Ako želite, namažite kruh samo s jedne strane namazom od maslina nakon što ste ga tostirali.

  4. Kada su rajčica i češnjak pečeni, češnjak izvadite iz folije i ogulite. Oduševit će vas kako je češnjak postao kremast.

    Rajčicu i češnjak sa svim sokovima koji su ostali nakon pečenja prebacite u multipraktik ili mikser i dodajte šaku svježeg bosiljka pa izmiksajte.

  5. Smjesu koju ste dobili prebacite u lonac i zalijte s temeljcem pa kuhajte oko 20 minuta dok tekućina ne ishlapi.

    Probajte i začinite po potrebi s još soli, papra. Ako želite, možete dodati i čili.

  6. Juhu rasporedite u posudice ili u šalice. Neka šalice ne budu pune do vrha jer je potrebno ostaviti mjesta za kruh i sir.

    Na juhu stavite kruh s namazom prema gore i posipajte s dosta sira.

  7. Pecite na 200°C dok se sir ne rastopi, a juha ne proključa.

    Poslužite toplo i pazite jer će posudice biti jako vruće.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Marcela Sambol

>

Uz svo iskustvo, i dalje istražujem i učim tehnike i okuse, a mnogi samo kažu: 'Blago tvom dečku'. :)

Još kao mala bila sam mamin vjerni pomagač u kuhinji, a prave kulinarske čarolije krenule su kada sam se preselila iz obiteljskog doma i kuhinja je postala samo moja.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa