JaKreiram
02.12.2014 Ana Rako Do 30 min. Desert Jednostavno

Keksi iz staklenke - maštoviti božićni poklon

U nedostatku raskošnog poklona, lijepa staklenka može poslužiti kao idealno iznenađenje. U duhu blagdana – bitno je ono što je unutra, a to su posloženi sastojci za ukusne keksiće!

Priča

Nisu svi blagdani raskošni kao u reklamama. Ponekad se dogodi nostalgična, skromna ili teška godina. No, baš u takvim trenutcima obitelj postaje bliskija, veze čvršće, a pokloni kreativniji. Moja velika obitelj se jedne godine dogovorila da ćemo odrediti budžet za poklone. To me potaknulo da dobro razmislim kako što bolje rasporediti budžet, a opet uspjeti izmamiti smiješak na njihova lica.

"Hmmm...? Što je svima zajedničko?" Pa ljubav prema hrani, naravno! Sestra voli brusnice, brat lješnjake, mama i tata kombinaciju tamne čokolade i naranče. Prilagodila sam recepte njihovim najdražim okusima, posložila sastojke u staklenke i razveselila ih slatkim poklonom.

Galerija

Sastojci za deset osoba

Za 20-24 keksića
  • 200g brašna
  • 100g zobenih pahuljica
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica soli
  • 50g običnog šećera
  • 50g smeđeg šećera
  • 125g brusnica
  • 100g bijele čokolade
  • 50g kikirikija
  • 50g badema
  • 200g otopljenog maslaca
  • 2 jaja
  • 2 žličice arome vanilije

Način pripreme

Priprema
  1. Pripremite lijepu staklenku te je dobro očistite. Za ovu količinu sastojaka, trebat će vam staklenka od jedne litre koja je dostatna za 20 do 25 keksića.
  2. Staklenka se puni sloj po sloj, počevši od mješavine brašna, soli i soda bikarbone. Slojeve slažite po sljedećem poretku - smeđi šećer, zobene pahuljice, brusnice, bijelu čokoladu, bademe, običan šećer i kikiriki. Svaki put kada stavite jedan od sastojaka, lagano ga pritisnite šakom te obrišite rubove krpicom kako bi izgledalo što urednije. Ako vam se ne sviđa ovaj redoslijed, slobodno ga promijenite. Bijela se čokolada lako može zamijeniti tamnom, brusnice korom naranče, bademi orasima, kikiriki lješnjacima. Iskombinirajte sastojke po vlastitom ukusu! U svakom slučaju preporučam zobene pahuljice jer su zamjena za brašno i čine keksiće hrskavijima.
  3. Ako ste ovo radili za poklon, napišite na staklenku sljedeće upute: U zdjeli izmiješajte 200g otopljenog maslaca, 2 jaja i 2 žličice vanilije. Umiješajte sastojke iz staklenke, žlicom oblikujte okrugle keksiće te ih pecite 8- 10 min u pećnici zagrijanoj na 180o. Ako ste ovo radili za sebe, slobodno preskočite dio sa staklenkom te slijedite zadnje upute.

I to je to, jednostavan, pristupačan i fin božićni poklon koji je super povod za dobru zabavu i pečenje kolača s ekipom. ;)

Preuzmi recept
Autor

Ana Rako

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane. Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa. Njezin stil je živopisan, baš kao i ritam života. 

Povezani članci