JaKreiram
07.03.2016 Nikolina Dianežević Preko 1 sat Desert Srednje zahtjevno

Keksići Zečići

Uvijek je dobro vrijeme za pripremu prhkih keksića, pogotovo kada su zabavnih oblika i dekorirani veselim bojama. Isprobajte ove zečiće i razveselite sebe i ukućane!

Priča

Običaj je da se za Božić peku keksići. No, gdje piše da se ne možete i za Uskrs počastiti hrskavim malim slasticama? Mislim da stvarno ne postoji pravo vrijeme za izradu prhkih keksića, pogotovo ako ih ukrasite potpuno tematski kao što sam ja napravila s ovim kekso zekićima.

Dakle, ispekla sam u biti običan prhki keks od maslaca, šećera u prahu, žumanjaka, brašna i kiselog vrhnja, te ga fora dekorirala. Malo otopljene čokolade u kombinaciji s malo royal icinga, šećernim perlicama i kreativnošću – i od običnog keksića dobit ćete slasticu koja će svakom ukućanu ili gostu izmamiti osmijeh na lice! Štoviše, bit će još zabavnije ako i njih uključite u pripremu keksića – ja sam ovaj put zaposlila dečka, koji je zamijesio svoje prvo prhko tijesto u životu. :D

Možda se brinete da su ove dekoracije komplicirane, no zapravo je sve što vam treba – par plastičnih vrećica za zamrzavanje, škarice kojima ćete im odrezati vrhić i voilà – dobili ste najjednostavniju pisaljku za čokoladu ili royal icing ikad. U step-by-step slikama u galeriji možete vidjeti svaki korak pa nema šanse da vam nešto pođe po krivu.

Galerija

Sastojci za šest osoba

Za tijesto (oko 35 zečića)
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žumanjka
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 500 g oštrog brašna
Za dekoraciju
  • 1 bjelanjak
  • 170 g šećera u prahu
  • 40 g čokolade
  • Šećerne perlice za nos

Način pripreme

Priprema keksića
  1. Prosijte brašno. Maslac narežite na kockice i stavite miksati. U par navrata  (da se ne zapraši prejako) dodajte šećer u prahu i vanilin šećer pa sve pjenasto izmiksajte. Zatim dodajte dva žumanjka (sačuvajte jedan bjelanjak za dekoraciju) i kiselo vrhnje. Kad se sve povezalo, dodajte žlicu po žlicu brašna, miksajući na najmanjoj brzini.
  2. Kad ste dodali 3/4 brašna, prebacite se na radnu površinu pa rukama doradite i zamijesite tijesto do kraja, uz dodatak ostalog brašna. Nemojte previše mijesiti da ne bude žilavo, samo koliko je potrebno da se svi sastojci povežu i da dobijete kompaktno tijesto. Tijesto ne treba stajati u hladnjaku, možete ga odmah podijeliti na dva dijela (da je lakše razvaljati na manjoj plohi) i razvaljati. Ja valjam na silikonskoj podlozi, na debljinu tijesta oko 7-8 mm. Pokušajte što manje brašniti tijekom valjanja jer će keksići biti bolji.
  3. Pećnicu ugrijte na 180°C, a iz tijesta izrezujte oblike zečića modlicom. Slažite zečiće na lim za pečenje s malim razmakom (neće se raširiti tijekom pečenja), pa pecite svaku turu oko 12-13 minuta, da se tek malo zazlate oko rubova, no da ostanu svijetli.
  4. Slažite ih na rešetku pažljivo i ostavite da se ohlade. Za dekoraciju nasjeckajte čokoladu sitno i stavite je u malu plastičnu vrećicu u kojoj ćete je i otopiti malo kasnije.
  5. Bjelanjak izmiksajte oko minutu-dvije, tako da se zabijeli i formira meke vrhove (ne do kraja). Zatim mu malo pomalo dodajte šećer u prahu, miješajući pjenjačom, dok ne dobijete pravu gustoću. Royal icing u ovom slučaju mora biti čvršći tj. gušći, da se ne razlijeva previše. Stavite ga u malu vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete odrezati vrhić, tako da icing može izlaziti u tanjem, kontroliranom mlazu. Royal icingom prvo svakom zečiću istisnuti kuglicu u području nosa. Nakon što ste istisnuli par „nosića“, odmah na njih utisnite po šećernu perlicu, kako vam se icing ne bi stvrdnuo i sasušio. Zatim istiskujte bjeloočnice svakom zečiću.
  6. Sada rastopite onu pripremljenu čokoladu, uranjajući je u lončić s vrućom vodom koju stavite zagrijavati, i držeći je pod vodom dok se svaki komadić čokolade ne otopi (ako vam ostane koji komadić, rastrgati će vrećicu-pisaljku ili vam je zaštopati). Pazite da ne prislonite vrećicu uz stijenke posude jer će se rastopiti i onda sve možete baciti.
  7. Osušite vrećicu i odrežite joj jako mali vrh, tako da možete kontrolirati koliko čokolade izlazi. Sada tom čokoladom nacrtajte zjenice unutar bijelih bjeloočnica koje ste već nacrtali. Osim toga, čokoladom nacrtajte obrub ušiju svakom zecu, a možete nacrtati i  brkove, usta, obrve... Poigrajte se. Nakon što ste zečićima nacrtali usta, iskoristite još malo icinga da im nacrtate i zubiće.
  8. Ostavite da se sve osuši i stisne, pa pospremite u limenu kutiju kako bi keksi ostali što duže prhki.
Preuzmi recept
Autor

Nikolina Dianežević

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10 godine "mota" po kuhinjama. Njeni su recepti svestrani, a osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke. U kuhinji je uvijek opuštena, a naročito uz dobru glazbu uz koju i okusi dobiju dobar ritam.

Povezani članci