JaKreiram
27.12.2014 Šime Sušić Do 60 min. Desert Jednostavno

Kolač od mandarina s pečenim lješnjacima

Osvježavajuće mandarine najčešće jedemo bez dodatne pripreme. U ovom kolaču njihov jedinstveni okus dolazi do izražaja u slatkoj kombinaciji s tostiranim lješnjacima.

Priča

Između kvantitete i kvalitete uvijek biram kvalitetu, pogotovo kada je riječ o desertima. Kvaliteta se prvenstveno odnosi na kvalitetne sirovine.

Nema mi većeg razočaranja kada nakon predjela i glavnog jela dobijem loš desert. Tada sve ostalo gubi na važnosti i čovjek pamti taj dan i to jelo samo po lošem desertu. Kontradiktorno je da jedan odličan desert može pobiti i potpuno potisnuti loša jela prije njega, ali je zaista tako.

Desert se u restoranskom svijetu shvaća kao vrhunac ručka ili večere. Ako je predjelo ili glavno jelo bilo prosječno, a desert savršen - cjelokupan dojam gosta bit će pozitivan. Mislim da je to čak i psihološki dokazano. ;)

Recept za ovaj kolač dobio sam od sestre jedne godine u jeku sezone mandarina. U potrazi za zanimljivim receptima zapeo joj je za oko kolač od mandarina. Sama činjenica da postoji kolač od mandarina je i mene zaintrigirala. Mandarine se uglavnom jedu u svježem obliku, a rijetko tko od njih radi marmelade, deserte ili nešto treće. To je jedan od onih kolača koje ne možete prestati jesti pa je dosta teško napraviti objektivnu procjenu za koliko je ljudi jedan kolač dostatan. :P

Galerija

Sastojci za deset osoba

za biskvit
  • 6 mandarina (400–500 g)
  • 3 jaja (sobne temperature)
  • 25 g šećera
  • 125 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 150 g tostiranih lješnjaka
  • 1/2 žličice sode bikarbone
za preljev
  • 1,5 dcl soka od mandarine
  • 50 g šećera

Način pripreme

Kolač od mandarina

Priprema je krajnje jednostavna. Treba samo paziti pri odabiru mandarina.

Svijest ljudi o konzumaciji/kupnji agruma je porasla nakon sveopće hajke na uvozne agrume zbog korištenja štetnog pesticida (imazalila). Upravo vam provjereni i ekološki agrumi trebaju za ovaj kolač jer se mandarine kuhanju i usitnjuju s korom koja daje posebnu svježinu i okus. Dakle, ovaj vas kolač tjera da razmišljate o kupnji namirnica, a ujedno je savršen i za razdoblje kada mandarine konzumiramo u neograničenim količinama. Moj mali doprinos izvornom receptu su grubo narezani komadi pečenog/tostiranog lješnjaka kao jedan dobar twist.

  1. Mandarine zajedno s korom prokuhajte u dvije litre vode tako da otpuste gorčinu. Štapnim mikserom razradite ih u fini pire i pustite da se sve ohladi. 

  2. Mikserom izmiješajte jaja i šećer, dodajte prokuhane mandarine, omekšali maslac, brašno i sodu bikarbonu. Ako je moguće, kupujte sodu bikarbonu koja ne sadrži tragove aluminija. 

  3. Izlijte smjesu u kalup premazan maslacem. Po vrhu pobacajte tostirane (grubo usitnjene) lješnjake. Pecite na 180°C otprilike 30 minuta dok smjesa ne dobije finu boju. 

  4. Kada se kolač ohladi, prelijte ga vrućim preljevom i ostavite preko noći da ga u potpunosti upije.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci