JaKreiram
09.03.2015 Šime Sušić Do 60 min. Desert Jednostavno

Medenjaci s maslinovim uljem i industrijskom konopljom

Iznimno bogata bjelančevinama, industrijska konoplja glavni je sastojak odličnih medenjaka koji izvrsno pašu uz kakao.

Priča

Sport, koji je dio mog života već više od 20 godina,  oblikuje moje prehrambene navike koje su oduvijek bazirane na unosu punih i izbjegavanju tzv. praznih kalorija. Što, koliko i kada jesti bilo je vječno pitanje koje se nametalo uvijek gladnom srednjoškolcu. :) Kako postići da je nešto fino, zdravo i k tome još i zasitno? Odgovor nije došao preko noći već višegodišnjim istraživanjima.

Prvo sam krenuo s izradom kruha s povećanim udjelom bjelančevina/proteina. Pokušavao sam pronaći biljku, grahoricu ili sjemenku koja sadrži najveću količinu bjelančevina. Išao sam toliko daleko da sam pokušao izraditi kruh sa sirutkom i svježim kravljim sirom što se u konačnici pokazalo kao dosta loš potez. :P Leća je odnijela pobjedu s preko 25 g bjelančevina na 100 g (jako dobro stoji i slanutak s 20 g).

Zadnjih par godina, u želji za promjenama, počeli su me zanimati trekinzi, planinske i pustolovne utrke koje su zbog dužine trajanja podrazumijevale i hranjenje tijekom utrke. Neki ljudi mogu stvarno svašta jesti tijekom utrke. Ja nažalost ne pripadam toj skupini. Vidio sam Slovence koji jedu slane štapiće ili komadiće špeka tijekom trekinga. Neki cijelu utrku izvuku na energetskim gelovima i pločicama. Ja sam se dosta vremena mučio s pronalaženjem „idealne“ hrane. Na jednoj utrci sam čak eksperimentirao i sa svinjskom masti. :) Zahvaljujući aktualizaciji industrijske konoplje kao nutritivno iznimno kvalitetne namirnice, nastao je novi hit. Činjenica da 100 g konoplje ima preko 30 g bjelančevina bila je više nego dovoljna da je zavolim. Kao rezultat te ljubavi nastali su odlični medenjaci. Nije nužno i presudno da ih jedete tijekom utrke. Iznimno se dobro ponašaju u krevetu ili fotelji, pod dekom uz veliku šalicu kakaa. :)

Galerija

Sastojci za šest osoba

Za medenjake
  • 150 g prosenog brašna
  • 100 g brašna od konoplje
  • 100 g mljevenih zobenih pahuljica
  • 150 g integralnog pšeničnog brašna
  • 100 g mixa mljevenih oraha, badema, lješnjaka i kikirikija (tostirati sve osim oraha)
  • 4 žlice mljevenog sezama
  • 4 žlice mljevenog lana
  • 6 žličica cimeta ceylon
  • 6 žlica meda
  • 150 g Muscovado smeđeg šećera – Mauricijus
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 dcl maslinovog ulja
  • 2 jaja

Način pripreme

Priprema medenjaka
  1. Pomiješajte sve suhe sastojke, dodajte mokre i oblikujte jednoličnu masu. Masu umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem pola sata da se odmori. Nakon pola sata oblikujte medenjake približno jednake veličine, stavite ih na masni papir i pecite, ovisno o veličini, osam do deset minuta na 180 °C.
  2. Jedini dio gdje stvarno morate paziti prilikom pripreme ovih medenjake je duljina pečenja. Naime, nakon osam do deset minuta pečenja medenjaci će dobiti lijepu zlatnožutu boju s donje strane, ali će i dalje biti mekani što trebate u potpunosti zanemariti jer će se na zraku lijepo osušiti i stvrdnuti. Uz ovo odlično paše kakao. Gotova kakao smjesa nije izazov, a obično je i preslatka, tako je ova metoda prihvaćena u našoj kuhinji. :)
  3. U četiri dcl mlijeka dodajte dva reda tamne čokolade (od 80 do 99 % kakaa), malo muscovado šećera, po potrebi malo cimeta ili kardamona i sve skupa stavite na slabu vatru. Kada se čokolada počne rastapati ubrzajte postupak štapnim mikserom i izradite fini pjenasti kakao.

    Savjet: S ovim sastojcima dobit ćete otprilike 35 medenjaka, ovisno o tome koliko velike radite.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci