JaKreiram
21.03.2016 Šime Sušić Do 30 min. Glavno jelo Jednostavno

Od uskršnjih ostataka do novih jela: Šunka i francuska salata

Sindrom kuhanja prevelikih količina hrane najviše se osjeti za blagdane. Ako ne znate što s preostalom kuhanom šunkom i francuskom salatom, imamo dva ukusna prijedloga.

Priča

Nisam siguran zašto, ali većina ljudi u Hrvatskoj ima sindrom kuhanja prevelikih količina hrane. Shvaćam ljude treće životne dobi koji su djetinjstvo proveli u neimaštini, okruženi ratnim razaranjima i gospodarskim krizama. Njih stvarno razumijem. Oni jednostavno imaju urođeni strah da neće biti dosta hrane. Njihova se nastojanja najbolje ocrtavaju na unucima koje u ranom djetinjstvu „teroriziraju“ velikim količinama hrane. Jako dobro pamtim svoja ljetovanja kod bake i djeda. Nije bilo teoretske šanse da odem na jutarnje kupanje ako nisam smazao barem dva meko kuhana jaja i popio čašu mlijeka. :)

S druge strane, neki ljudi stvarno ne znaju pogoditi omjer i procijeniti kolika je količina hrane potrebna za jedan obrok. I nije problem što se previše skuha. Problem je u gomilanju skuhane hrane po hladnjaku i činjenici da velika većina hrane završi u smeću. :( Toplo preporučujem da pogledate dokumentarni film Okus bačene hrane. Fascinantni su podaci koliko čovjek baci hrane i to prije nego što je uopće počne konzumirati. Još je jedna stvar kod ostataka hrane. Ako se ne radi o grahu, sarmi, punjenoj paprici - jelima koja svakim danom postaju sve bolja i ukusnija, ostala hrana uglavnom ima dijametralno suprotan efekt. Postaje sve manje i manje primamljiva.

Dakle, ako se već ne možete kontrolirati u količini skuhanoga, trebate pokazati veću angažiranost i kreativnost u iskorištavanju ostataka. :) Uskrs nije iznimka po pitanju (količine) hrane. Najčešće ostane francuske salate i kuhane šunke.

Evo kako možete iskoristiti potencijalne uskršnje ostatke. I ne zaboravite, ostataka je bilo i uvijek će ih biti! Na nama je da te ostatke spasimo, oplemenimo i pretvorimo u nešto sasvim novo, ukusno i drugačije.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za zapečenu tjesteninu sa šunkom
  • 500 g spiralne tjestenine
  • 250 g boba
  • 0,5 l pasirane rajčice/pelati
  • Svježi peršin
  • 15-20 dag sira (gauda)
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar
  • 20 dag kuhane šunke
Za francusku salatu s haringama i ječmom
  • 600 g francuske salate (grašak, mrkva, krumpir, kiseli krastavci, majoneza, začini)
  • Limunov sok
  • List peršina
  • 2 konzerve haringa (200 g)
  • 200-250 g ječma

Način pripreme

Priprema zapečene tjestenine s komadićima kuhane šunke, sirom i bobom
  1. Dok čekate da zakuha voda za tjesteninu, bacite se na rezanje ostalih namirnica. Nemojte zaboraviti posoliti vodu! :)
  2. Izrežite sir i kuhanu šunku na kockice. Usitnite svježi peršin. Ako slučajno imate smrznuti bob, kratko ga blanširajte, a ako imate volje i vremena, maknite mu vanjsku opnu, zna biti tvrda i žilava. U slučaju da Uskrs pada dovoljno kasno da pogodite sezonu mladog boba, onda se ne trebate time zamarati. Štoviše, jako mladi bob možete jesti zajedno s mahunom u kojoj se nalazi. Samo pripazite, sezona mladog boba traje jako kratko.
  3. Kada voda zakuha ubacite spirale i kuhajte ih osam do deset minuta, da ostanu malo al dente. Uključite pećnicu na 200 °C.
  4. Nauljite dno neke prigodne vatrostalne posude. Kada se tjestenina skuha, procijedite je i jednu trećinu stavite na dno vatrostalne posude. Na tjesteninu stavite po malo od svega: šunku, sir, peršin, maslinovo ulje, papar, bob. Koliko ćete takvih slojeva napraviti ovisi o vama. Također, netko će staviti možda više sira ili više rajčice. Izbor je na vama.
  5. Kada sve slojeve posložite u posudu, kratko zapecite u pećnici, otprilike 15 do 20 minuta.
Priprema francuske salate s kuhanim ječmom i haringama

Bilo bi krajnje nezahvalno pisati kako složiti francusku salatu ili se upuštati u rasprave zašto se to zove francuska salata, a ne ruska kako neki tvrde... Francuska salata ima kultni status i dio je tradicije. Spravlja se generacijama, što automatski znači da ih obiteljski (regionalno) svi drugačije pripremaju. :) Već sam o tome govorio, ali upravo je u tome čar kuhanja. Svatko ima nešto svoje čime oplemenjuje svoja jela. Upravo tu krije svoju srž ona poznata rečenica: „Moja mama radi najbolju... (nastavi niz)“. :)

Francuska salata uvijek se radi u velikim količinama i uvijek je ostane. Evo krajnje jednostavan način kako je oplemeniti.

  1. Skuhajte ječam, ohladite ga i umiješajte u već gotovu francusku salatu. Dodajte fino sjeckani peršin.
  2. Izvadite haringe iz konzerve, iscijedite višak ulja i ugrubo ih usitnite. Ubacite haringe u smjesu, dodajte još malo papra i limunovog soka i dobili ste novo jelo: „baltičku salatu“. Ovime francuska salata prestaje biti prilog i postaje pravo jelo koje je još bolje kada malo odstoji u hladnjaku.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci