JaKreiram
07.07.2016 Tina Uglješić Do 15 min. Desert Jednostavno

Osvježavajući sladoled od paprene metvice

Teško ćete se vratiti kupovnim sladoledima, kad jednom probate domaće. Pogotovo ako u sebi imaju posebne sastojke, kao što je paprena metvica u sladoledu Tine Uglješić.

Priča

Paprenu metvicu (poznatiju kao pepermint) su u prehrambene i medicinske svrhe koristili drevni Egipćani, Rimljani i Grci. Zbog aktivnog sastojka, mentola, paprena metvica uzrokuje osjećaj rashlađivanja, dezinficira usnu šupljinu, služi protiv nadutosti, iritabilnog kolona, prehlade, kašlja, sitnijih žučnih i jetrenih problema te akni.

Kod nabavke ovog eteričnog ulja pripazite da je visokokvalitetno i certificirano, što drugim riječima znači da biste ga trebali kupovati u specijaliziranim, biljnim ljekarnama i dućanima. Kad jednom nabavite ovo eterično ulje, moći ćete ga koristiti i za inhalaciju kod prehlade, a pomiješano s nekim baznim uljem poput makadamije ili bademovog ulja, može biti i vrlo efikasno u borbi protiv migrena.

Osim eteričnog ulja paprene metvice, visokovrijedan sastojak ovog sladoleda je prah spiruline. Spirulina je mikroskopska alga koja na našoj planeti egzistira već nekoliko milijuna godina. Nastanjuje i slane i slatke vode, a sadrži proteine, vitamine B1, B2, B3, željezo, kalcij i magnezij. Spirulina je odličan antioksidans i ima protuupalno djelovanje te pomaže u čišćenju organizma od teških metala.

Sigurno ćete primijetiti da ovaj sladoled ne sadrži nikakav zaslađivač, što mu daje posebnu draž. :)

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za sladoled
  • 700 g zamrznutih banana narezanih na ploške
  • 200 ml rashlađenog bademovog mlijeka (ili kupovnog kokosovog mlijeka)
  • Pola žličice spiruline u prahu (ako sladoled želite obojati u zeleno, a nemate spirulinu, možete iskoristiti i klorelu ili sušenu koprivu u prahu)
  • 2 kapi eteričnog ulja paprene metvice
  • Prstohvat soli
  • Komadići kakaa (cacao nibs) za posipavanje

Način pripreme

Priprema sladoleda
  1. Sve sastojke (osim komadića kakaa) vrlo kratko izmiksajte u blenderu, kako se sladoled ne bi zagrijao i otopio. Ako imate jak blender, bit će vam dovoljno i samo 150 ml bademovog mlijeka.
  2. Žlicom za sladoled ili običnom žlicom, sladoled servirajte u zdjelice. Sve posipajte komadićima kakaa i poslužite.

    SAVJET: Iako će vam se možda činiti da su dvije kapi eteričnog ulja paprene metvice premalo, nemojte nikako dodavati više. Okus bi bio intenzivniji, ali bi sladoled postao pregorak.

    Sladoled bi bilo idealno pojesti odmah, a ako vam nešto i ostane, slobodno ga spremite u zamrzivač.
Preuzmi recept
Autor

Tina Uglješić

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane. Kako bi svoje znanje, metode i iskustvo podijelila s drugima, otvorila je blog Zelenarium na kojem možete pronaći recepte sa sirovim sladoledom, špagetima, čipsom, tortama i sl. Idealne teme i recepti za sve one koji vode zdrav način života, vole lagane i pročišćene obroke, ali istovremeno ukusne i obogaćene vitaminima!

Povezani članci