JaKreiram
09.07.2015 Sanja Mijac Do 60 min. Glavno jelo Jednostavno

Pastirska pita s filetima oslića

Isprobajte riblju varijantu tradicionalne britanske pastirske pite i isprobajte krumpir u nesvakidašnjoj kombinaciji.

Priča

Jela od krumpira postala su nezaobilazna u svakodnevnoj prehrani čovjeka. Domaćice ga lako uzgajaju, urod mu je velik, imamo ga čitave godine, cijena mu je prihvatljiva i jednako je fin u kuhanom, pečenom ili prženom obliku.

S današnjim receptom u kojem prevladava ova skromna namirnica putujemo u Irsku. Pastirska pita je tamošnje tradicionalno jelo koje se u originalu radi s mljevenim mesom i običnim pire krumpirom. Postoje razne varijacije na temu, a jedna od poznatijih je engleska riblja pita koja se radi od fileta bijele ribe koji služe kao zamjena mljevenom mesu.

Kako u Velikoj Britaniji svatko ovu pitu radi drugačije i u nju dodaje nešto svoje, tako sam i ja danas napravila svoju verziju. Umjesto mljevenog mesa koristila sam filete oslića, a običan pire krumpir obogatila sam graškom.

Mnogi ljeti ne vole paliti pećnice i kuhati. Ja nisam jedna od tihe jer znam da je palim zbog nekog odličnog i finog razloga. Ova pita će vam se jako svidjeti, stvarno je ukusna i svoju popularnost širi po cijelom svijetu.

Dokaz tome je da i u Čileu postoji verzija pastirske pite pod imenom pastel de papa (pita od krumpira). Čileanska pita od krumpira sadrži još i kuhana jaja, grožđice i crne masline.

Francuska također ima svoju verziju pastirske pite pod nazivom hachis Parmentier što u doslovnom prijevodu znači pastirska pita, a dobila je ime po Antoine-Augustinu Parmentieru koji je Francusku upoznao s krumpirom kao dobrom namirnicom za naš organizam.

Ukoliko ste vegetarijanac, nemojte odustati od ovog recepta. Možete se poigrati i napraviti svoju bezmesnu verziju uz pomoć namirnica poput leće, batata, sojinih ljuskica i slično.

Uživajte u pripremi i dobar tek!

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za pitu
  • 1 kg krumpira
  • 150 g maslaca
  • 500 g graška
  • 3 režnja češnjaka
  • 500 ml mlijeka
  • 1 lovorov list
  • 2 šake svježeg peršina
  • 500 g fileta oslića
  • 80 g glatkog brašna
  • Malo soli
  • Malo papra

Način pripreme

Priprema pite
  1. Ogulite krumpir, narežite ga na sitno i skuhajte u vodi. Napravite pire te još vrućem pireu dodajte 70 g maslaca i dobro promiješajte da se maslac otopi.
  2. Grašak također skuhajte i pola količine graška izmiksajte u blenderu u pire, pa potom dodajte pireu od krumpira. Sve zajedno promiješajte, posolite, popaprite i dodajte 3 režnja češnjaka koje možete nasjeckati na sitno ili naribati na ribež.
  3. U lonac nalijte mlijeko, dodajte lovorov list, svježi peršin i filete ribe, te posolite i popaprite. Stavite na laganu vatru i kuhajte kojih 15-ak minuta dok riba ne omekani. Pazite da vam ne zakipi. Skuhanu ribu ocijedite, mlijeko sačuvajte za kasnije, a lovorov list bacite. Pećnicu upalite na 200°C i ostavite da se grije te pripremite vatrostalnu posudu u kojoj ćete peći pitu.
  4. U manjem loncu otopite 80 g maslaca, zatim dodajte 80 g glatkog brašna i popržite uz stalno miješanje dok ne potamni. Smjesa će vam se zgrudati, tako i treba biti. Na poprženo brašno ulijte mlijeko u kojem ste kuhali ribu, pjenjačom sve dobro spojite i kuhajte na laganoj vatri 1 minutu dok se umak ne zgusne. Umak posolite i u njega umiješajte ostatak graška i skuhanu ribu.
  5. Na dno vatrostalne posude stavite smjesu bijelog umaka, pa zatim dodajte zeleni pire. Možete i zasebno slagati prvo umak, pa grašak, pa ribu te na kraju zeleni pire. Po želji pire možete ukrasiti pomoću žličice radeći rupe da nalikuju na ljuskice ili ukrasite vilicom kako bi kasnije dobili hrskavu koricu na krumpiru. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 30-40 minuta.
Preuzmi recept
Autor

Sanja Mijac

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh. Malo pomalo, uz mamine savjete i sama je savladala i najzahtjevnije recepte, a domaća tradicionalna kuhinja jedna joj je od najdražih. Potražite inspiraciju u njenim receptima koji prizivaju starija vremena.

Povezani članci