JaKreiram
15.12.2016 Šime Sušić Preko 1 sat Glavno jelo Jednostavno

'Pijano' pile s pečenim maslinama

Uz piletinu se najčešće vežu klasična jela. Isprobajte ovaj jednostavan, ali netipičan recept za pile 'okupano' u većoj količini crnog vina te pečeno sa sirovim maslinama. Nećete požaliti.

Priča

Kada ljudi probaju ovo jelo ne mogu vjerovati da nešto tako jednostavno može dati toliko bogat i intenzivan okus. Iduće pitanje ide u smjeru dobivanja recepta.

Tajna je u kombinaciji dobrog, gustog crnog vina i maslina. To je jedan od onih recepata u kojem se ne štedi na vinu.

Sirove masline su priča za sebe. Možete ih kupiti na placu i koristiti cijele godine. Držite ih u zamrzivaču i koristite po potrebi. Odlične su na pizzi ili nasjeckane u kruhu. Eksperimentirajući sa sirovim maslinama došao sam do zanimljivog zaključka. Ispostavilo se da postoji veliki broj ljudi koji ne vole masline, ali obožavaju maslinovo ulje. Većina ih je probala ukiseljene, konzervirane masline. Međutim sasvim je druga priča sa sirovim ili pečenim maslinama koje se dodaju u druga jela. Okus je neusporediv.

Uz piletinu se uglavnom vežu jednostavna, klasična i isprobana jela. Ovo jednostavno, netipično jelo daje jednu sasvim novu dimenziju piletini. Preporučam!

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za "pijano" pile
  • cijelo rastrančirano pile (oko 1,3 kg)
  • 0,5 L gustog crnog vina
  • šaka sirovih ili pečenih crnih maslina
  • maslinovo ulje
  • 3 luka
  • sol
  • papar
  • riža
  • 0,1 L konjak

Način pripreme

Priprema "pijanog" pileta
  1. Rastrančirajte pile i skinite kožu. Piletinu posolite i popaprite te ostavite da se marinira u kombinaciji maslinovog ulja i konjaka. Možete ostaviti i preko noći da se marinira. Što se više marinira meso će biti mekše i ukusnije.
  2. Narežite luk i stavite ga dinstati na maslinovom ulju. Kada luk uvene kratko zapecite komade piletine da dobiju smeđu koricu. Pazite da vam meso i luk ne zagore.
  3. Sve potom podlijte s pola litre crnog vina, ubacite šaku maslina i kuhajte sat vremena na laganoj vatri.
  4. Nakon sat vremena masline će omekšati i pustiti finu aromu. Meso piletine će dobiti prekrasnu tamno ljubičastu boju i počet će se odvajati od kosti, a od vina će se stvoriti intenzivan, gusti i aromatičan umak.
  5. Uz to odlično ide riža kao prilog.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci