Povrtni tart sa svježim špinatom

  • Sanja Mijac
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Povrtni tart sa svježim špinatom

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

U proljeće u svojim vrtovima možete ubrati najsvježiji špinat. Osim što je prepun vitamina, Sanja Štrbac ga obožava jer se od njega može pripremiti i izvrstan tart.

Priča

Došlo je proljeće, polako se sve probudilo pa tako i naši vrtovi s povrćem. Jedna od mojih omiljenih proljetnih namirnica je Popajevo povrće - špinat. Obožavam špinat i imam tu sreću da ga mogu jesti i zimi zbog plastenika koje posjeduju moji svekar i svekrva.

Kod nas ga u obitelji zapravo svi vole. Kada već dovoljno naraste i kada ga ima za branje, jedemo ga barem jednom do dva puta tjedno. Ja sam ga doista isprobala u raznim varijantama - od klasičnog sosa, pizze, pite, domaće tjestenine, raznih umaka, kao salatu uz sva druga jela, zelenih pogačica i flambiranog tarta pa do današnjeg povrtnog tarta.

Svi znamo kako je špinat veoma bogat željezom, a u to sam se i sama uvjerila jedne godine pri vađenju krvi. Krenula je sezona špinata, imali smo ga puno i taj tjedan sam ga stvarno jela skoro svaki dan. Morala sam vaditi krv i moja je krvna slika pokazala višak željeza u organizmu. Skoro pa nemoguće, zar ne? Obično svi patimo od manjka. Doktor se malo začudio, ali sam mu objasnila kako sam samo jela jako puno špinata.

Dobro je znati i da špinat treba konzumirati s namirnicama koje su bogate vitaminom C. Dakle, uz jelo od špinata uključite limunov sok ili peršin. Rajčica i krumpir također poboljšavaju iskoristivost željeza u organizmu.

Najvažnije je zapravo, da namirnice bogate željezom ne konzumirate uz one bogate kalcijem, jer on smanjuje apsorpciju željeza pa neće biti učinka unatoč pojačanoj konzumaciji.

Uživajte u ovom proljetnom i pristupačnom receptu.

Sastojci za 4 osobe:

ZA POVRTNI TART

  • 500 g krumpira
  • 200 g špinata
  • 500 g svježeg sira
  • 2 cijela jaja
  • tvrdi sir za ribanje
  • mješavina začina po želji
  • sol, papar
  • origano

Priprema

  1. Pećnicu uključite na 200 stupnjeva i ostavite da se grije. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a stranice namastite. Ovaj tart možete peći u tepsiji ili nekom drugom okruglom kalupu.

  2. Krumpir operite, ogulite i naribajte na ploške poput krastavaca kada radite salatu. Začinite ga začinima po želji. Krumpir posložite po dnu i od njega izradite stranice koje će držati nadjev.

    Pecite ga 15-20 minuta dok se ne zapeče.

  3. Dok se krumpir peče, operite špinat i skuhajte ga u kipućoj slanoj vodi.

    Špinat ocijedite pa ga pomiješajte sa svježim sirom, jajima, soli, paprom i origanom.

  4. Pečene krumpire izvadite iz pećnice i prelijte nadjevom. Ne brinite ako su neki krumpiri pali, nadjev će ih uzdići jer je čvrst. Preko nadjeva naribajte tvrdi sir i stavite ponovno peći 30-40 minuta.

  5. Ovom receptu možete dodati i drugo povrće u nadjev, poput kukuruza i tikvica ili suhomesnate proizvode.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Sanja Mijac

>

Autorica bloga Domaćica koja voli domaću tradicionalnu kuhinju!

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa