JaKreiram
11.08.2015 Tina Uglješić Do 30 min. Desert Jednostavno

Puding bez kuhanja s bobičastim voćem

Jeftini, brzi i osvježavajući deserti hit su ove sezone. Uz Tinu Uglješić naučite pripremati ukusan puding s voćem - bez mlijeka, šećera i kuhanja!

Priča

Jede vam se nešto slatko, a osvježavajuće? Želite utažiti potrebu za desertom, ali ne želite pretjerati s kalorijama. Ovaj hladan puding bez mlijeka, šećera i kuhanja gotov je u trenu, a izmamit će svakom kušaču osmijeh na lice i raširiti sreću cijelim tijelom. Nakon ovakvog deserta neće vam se spavati, dapače, imat ćete energije za bilo koju ljetnu fizičku aktivnost!

Budući da sam, kao i većina, stalno u stisci s vremenom, recepti koje pripremam moraju zadovoljiti dva glavna kriterija: moraju biti jednostavni i brzi za pripremu. No, budući da volim jesti, treći obavezan kriterij je da hrana koju pripremam bude ukusna. Međutim, tu je i moj odabir načina prehrane koji diktira još jedan kriterij, a to je sirova hrana koja obiluje zdravim namirnicama koje se termički ne obrađuju.

Sve navedene kriterije zadovoljava ovaj puding bez kuhanja s bobičastim voćem koji zahtijeva svega nekoliko namirnica, gotov je u trenu, iznimno je ukusan te prije svega - zdrav. Puding osvaja svojom svježinom i punoćom okusa uz blagu i kiselkastu voćnu notu. Chia sjemenke daju vam energiju, bademovo mlijeko hrani vaš mozak, a bobičasto voće idealan je izvor antioksidansa.

Ako, nakon što isprobate ovaj puding, nikada više ne poželite skuhati klasičan puding, slobodno mene okrivite. :)

Galerija

Sastojci za dvije osobe

Sastojci za puding
  • 1 šalica bademovog mlijeka (cca 2,5 dcl)
  • 3 žlice chia sjemenki
  • 1 žličica meda
  • Vanilija u prahu (uzmite malo vrhom noža)
Sastojci za preljev
  • 100 g borovnica (ili bilo kojeg drugog bobičastog voća: ribizla, malina, kupina)
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 do 2 listića svježe mente
Sastojci za bademovo mlijeko
  • 1 mjerica badema (namočenih 8 sati u slanoj vodi)
  • 3 mjerice vode

Način pripreme

Priprema pudinga
  1. Sve sastojke za puding (bademovo mlijeko, chia sjemenke, med i vaniliju u prahu) dobro promiješajte u zdjeli te pustite da odstoje 20-ak minuta. Ako vam se chia sjemenke budu lijepile jedna za drugu, povremeno promiješajte kako bi se ravnomjerno rasporedile.

  2. Sve sastojke za preljev (borovnice, med, limunov sok i svježu mentu) ubacite u blender i dobro izmiksajte na najvišoj brzini.

  3. Puding prebacite u staklenu čašu, prelijte preljevom i dekorirajte po želji.

Savjet: Puding možete držati u hladnjaku 2-3 dana.

Priprema bademovog mlijeka

Za one koji žele znati više. :) Bademovo mlijeko možete kupiti u bilo kojem supermarketu, a u slučaju da se odlučite za domaću izradu, slijedite ove korake:

  1. Mjericu badema i vode odredite sami, ja koristim malo veću šalicu za kavu. Omjer treba biti 1 mjerica badema na 3 mjerice vode.

  2. Nakon namakanja, bademe isperite i procijedite. Ako želite snježno bijelo mlijeko, možete ih i oguliti, no to nije neophodno.

  3. U blender ubacite bademe i jednu mjericu vode te miksajte oko 30 sekundi. Nakon toga ubacite preostale dvije mjerice vode i miksajte još 30 sekundi.

  4. Mlijeko procijedite kroz sitno cjedilo ili gazu. Za ovaj chia puding procijeđivanje nije potrebno.

Savjet: Mlijeko možete pohraniti u dobro zatvorenu staklenu bocu i čuvati u hladnjaku do 3 dana.

Preuzmi recept
Autor

Tina Uglješić

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane. Kako bi svoje znanje, metode i iskustvo podijelila s drugima, otvorila je blog Zelenarium na kojem možete pronaći recepte sa sirovim sladoledom, špagetima, čipsom, tortama i sl. Idealne teme i recepti za sve one koji vode zdrav način života, vole lagane i pročišćene obroke, ali istovremeno ukusne i obogaćene vitaminima!

Povezani članci