JaKreiram
02.05.2016 Nikolina Dianežević Do 60 min. Glavno jelo Jednostavno

Pureći popečci sa salatom od jagoda i rikule

Popečci i jagode spoj su koji će izazvati oprečna mišljenja, ali okus ovog jela preobratit će i najveće skeptike. Isprobajte kombinaciju koju Nikolina naziva genijalnom!

Priča

Ne bih se nimalo čudila da ste, čitajući naziv ovog jela i zamišljajući kombinaciju jagoda u slanom jelu, napravili ne baš privlačnu grimasu. :D Istu stvar napravio je i moj dečko kad sam mu rekla što ovog puta kuhamo za Jamnicu. „Popečci, salata... I jagode? Na mom tanjuru ćeš izbaciti jagode“ – bila je njegova reakcija. „Stavit ću ti samo par komada da probaš, neću ti staviti koliko i sebi“, odgovaram, cijelo vrijeme se smješkajući.

Kuhamo mi tako i fotkamo, a on mi cijelo vrijeme nekako sumnjičav, no također i vidno zainteresiran za ono što ću iskombinirati. Kad sam mu objasnila da jagode idu i u dresing, još se više namrštio jer usalati ipak ne možeš izbjeći dresing ako ne želiš da bude potpuno suha i bez preljeva.

Jelo je gotovo. Popečci divno mirišu i savršeno su sočni, nismo mogli izdržati pa probamo jednog prije serviranja. Na tanjur dekorativno slažem rikulu, ploškice jagoda (njemu manje, sebi više), sve zalijevam dresingom od jagoda i aceta balsamica (opet, njemu manje, sebi više), te povrh svega stavljam prepečeni tost i popečke. Niti u jednom trenutku nisam sumnjala u kombinaciju koju sam stavila na tanjur jer sam je radila par puta prije i znam koliko je kombinacija smjela, egzotična, ali i božanstveno fina. Kako mi je drago kad imam pravo...

Pogađate – dragi ne samo da je pojeo prvu turu dodajući si još jagoda, nego je preljevom od jagoda prelio i meso te sve ponovio još jednom u drugoj turi. Osmijeh mi nije silazio s lica. Ovo je definitivno jedno od najzanimljivijih jela koje sam ikad napravila. Toplo preporučujem da probate i uvjerite se sami, još sada u sezoni jagoda. Kombinacija savršeno sočnih popečaka, salate te slatkih jagoda i kiselkastog aceta balsamica je stvarno genijalna. Potvrdio moj muški mesojed. ;)

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za popečke
  • 500 g mljevenog purećeg mesa
  • 1 luk
  • 1 žličica maslaca
  • Sol
  • Papar
  • 3 šnite bijelog tosta
  • 2 jaja
  • Svežnjić miješanih svježih začinskih trava (origano, peršin, vlasac, timijan)
  • 1 žlica brašna
  • Ulje (za tavu)
Za salatu
  • 70 g rikule
  • 250 g jagoda
  • 50 ml aceta balsamica
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 2 žlice meda
  • Sol
  • Papar
  • Prepečene kriške tosta

Način pripreme

Priprema popečaka
  1. Luk nasjeckajte vrlo sitno. U tavi ugrijte žličicu maslaca, pa na tome prepržite luk par minuta da postane slatkast. Stavite ga u veću zdjelu u koju ste stavili mljeveno meso.
  2. Tost narežite prvo na trakice, a zatim na sitne kockice i dodajte mesu. Svježe začinsko bilje (u nedostatku koristite sušeno) operite, osušite i sitno nasjeckajte, pa zajedno s jajima dodajte u mješavinu mesa. U smjesu još dodajte dosta soli i papra, te žlicu brašna. Sve dobro izmijesite rukama da dobijete kompaktnu, jednoličnu smjesu. Ukoliko vam se ne gadi sirovo meso, probajte mrvicu da provjerite je li vam dovoljno soli i papra.
  3. Od smjese rukama oblikujte popečke srednje veličine. Ruke možete malo pouljiti da vam se smjesa ne lijepi za njih. Popečke je najjednostavnije raditi tako da prvo oblikujete smjesu u kuglu koju zatim spljošitite među dlanovima. Slažite ih na dasku obloženu papirom za pečenje te pustite da malo odstoje dok pripremate salatu.
  4. Operite i ocijedite rikulu. Jagode operite i uklonite im zeleni dio te oko 150 g jagoda narežite na ploškice. Preostalih 100 g jagoda izgnječite vilicom ili izmiksajte u blenderu da dobijete pire. Pireu od jagoda dodajte med, maslinovo ulje i aceto balsamico te sve posolite i popaprite. Dobro izmiješajte.
  5. Popečke pecite na par žlica ulja u zagrijanoj tavi, po 4-5 minuta sa svake strane (ovisi o tome koliko velike ste ih napravili), dok ne poprime smećkastu boju.
  6. Rikulu i ploške jagoda dekorativno složite na tanjur pa ih obilno nakapajte dressingom od jagoda. Povrh svega složite po 2-3 popečka te par ploškica prepečenog tosta. Uživajte u ovoj nesvakidašnjoj kombinaciji okusa!
Preuzmi recept
Autor

Nikolina Dianežević

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10 godine "mota" po kuhinjama. Njeni su recepti svestrani, a osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke. U kuhinji je uvijek opuštena, a naročito uz dobru glazbu uz koju i okusi dobiju dobar ritam.

Povezani članci