Pureći popečci sa salatom od jagoda i rikule

  • Nikolina Dianežević
  • do 60 min.
  • Jednostavno

Pureći popečci sa salatom od jagoda i rikule

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Popečci i jagode spoj su koji će izazvati oprečna mišljenja, ali okus ovog jela preobratit će i najveće skeptike. Isprobajte kombinaciju koju Nikolina naziva genijalnom.

Priča

Ne bih se nimalo čudila da ste, čitajući naziv ovog jela i zamišljajući kombinaciju jagoda u slanom jelu, napravili ne baš privlačnu grimasu. Istu stvar napravio je i moj dečko kad sam mu rekla što ovog puta kuhamo za Jamnicu.

"Popečci, salata i - jagode? Na mom tanjuru ćeš izbaciti jagode!" bila je njegova reakcija.
"Stavit ću ti samo par komada da probaš, neću ti staviti koliko i sebi." odgovaram smješkajući se.

Kuhamo mi tako i fotkamo, a on mi cijelo vrijeme nekako sumnjičav, no također i vidno zainteresiran za ono što ću iskombinirati. Kad sam mu objasnila da jagode idu i u dresing, još se više namrštio jer u salati ipak ne možeš izbjeći dresing ako ne želiš da bude potpuno suha i bez preljeva.

Jelo je gotovo. Popečci divno mirišu i savršeno su sočni, nismo mogli izdržati pa probamo jednog prije serviranja. Na tanjur dekorativno slažem rikulu, ploškice jagoda (njemu manje, sebi više), sve zalijevam dresingom od jagoda i aceta balsamica (opet njemu manje, sebi više) i povrh svega stavljam prepečeni tost i popečke.

U niti jednom trenutku nisam sumnjala u kombinaciju koju sam stavila na tanjur jer sam je radila par puta prije i znam koliko je kombinacija smjela, egzotična, ali i božanstveno fina. Kako mi je drago kad imam pravo...

Pogađate, dragi ne samo da je pojeo prvu turu dodajući si još jagoda, nego je preljevom od jagoda prelio i meso te sve ponovio još jednom u drugoj turi. Osmijeh mi nije silazio s lica. Ovo je definitivno jedno od najzanimljivijih jela koje sam ikad napravila.

Toplo preporučujem da probate i uvjerite se sami, još sada u sezoni jagoda. Kombinacija savršeno sočnih popečaka, salate te slatkih jagoda i kiselkastog aceta balsamica je stvarno genijalna. Potvrdio moj muški mesojed.

Sastojci za 4 osobe:

ZA POPEČKE

  • 500 g mljevenog purećeg mesa
  • 1 luk
  • 1 žličica maslaca
  • sol, papar
  • 3 šnite bijelog tosta
  • 2 jaja
  • svežnjić svježih začinskih trava (origano, peršin, vlasac, timijan)
  • 1 žlica brašna
  • ulje (za prženje)

ZA SALATU

  • 70 g rikule
  • 250 g jagoda
  • 50 ml aceta balsamica
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 2 žlice meda
  • sol, papar
  • prepečene kriške tosta

Priprema

  1. Luk nasjeckajte vrlo sitno. U tavi ugrijte žličicu maslaca, pa na tome prepržite luk par minuta da postane slatkast.

    Stavite ga u veću zdjelu u koju ste stavili mljeveno meso.

  2. Tost narežite prvo na trakice, a zatim na kockice i dodajte mesu.

    Svježe začinsko bilje (u nedostatku koristite sušeno) operite, osušite i sitno nasjeckajte, pa zajedno s jajima dodajte u mješavinu mesa. U smjesu još dodajte dosta soli i papra, te žlicu brašna. 

  3. Sve dobro izmijesite rukama da dobijete kompaktnu, jednoličnu smjesu.

    Ako vam se ne gadi sirovo meso, kušajte smjesu da provjerite je li dovoljno začinjena.

  4. Rukama oblikujte popečke srednje veličine. Ruke možete malo nauljiti da vam se smjesa ne lijepi. Popečke je najjednostavnije raditi tako da prvo oblikujete smjesu u kuglu koju zatim spljoštite među dlanovima.

    Slažite ih na dasku obloženu papirom za pečenje te pustite da malo odstoje.

  5. Operite i ocijedite rikulu. Jagode operite i uklonite im zeleni dio te oko 150 g jagoda narežite na ploškice.

    Preostalih 100 g jagoda izgnječite vilicom ili izmiksajte u blenderu da dobijete pire. Pireu od jagoda dodajte med, maslinovo ulje i aceto balsamico te sve posolite i popaprite. Dobro izmiješajte.

  6. Popečke pecite na par žlica ulja u zagrijanoj tavi, po 4-5 minuta sa svake strane (ovisi o tome koliko velike ste ih napravili), dok ne poprime smećkastu boju.

  7. Rikulu i ploške jagoda dekorativno složite na tanjur pa ih obilno nakapajte dresingom od jagoda.

    Povrh svega složite po 2-3 popečka te par ploškica prepečenog tosta. Uživajte u ovoj nesvakidašnjoj kombinaciji okusa!

15.10.2016
Uz svaki obrok

Nikolina Dianežević

>

Osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke!

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa