JaKreiram
21.04.2016 Tina Uglješić Do 30 min. Desert Jednostavno

Purpurni kolač s kremom od limuna

Ako tražite iznenađenje za nepce, kratko vrijeme pripreme te jednostavne i zdrave namirnice, isprobajte sirovi kolač od cikle!

Priča

Cikla je jedna od namirnica za koju i ptice na grani znaju da je zdrava, no većina ljudi je ne konzumira u mjeri u kojoj bi ju trebali konzumirati. Čini mi se da je glavni krivac za to jednoličnost pripreme - cikla se jede kuhana na salatu. Međutim, ako je želite pripremati na sirovi način, shvatit ćete da vam se horizonti šire i da je, osim (sirovu) na salatu, možete pripremati cijeđenu kao sok, možete je koristiti za izradu namaza za krekere, umaka za sushi, a pulpu možete koristiti za izradu krekera ili kolača.

Sirove kolače ne kuhamo i ne pečemo pa je vrijeme pripreme ovog deserta vrlo kratko, kao i lista namirnica koje su vam potrebne. Nema kompliciranih i nedostižnih sastojaka. Slatkoća podloge i intenzivna purpurna boja u kontrastu sa snježnobijelom kremom od indijskih oraščića s osvježavajućom aromom limuna pravo su iznenađenje kako za oči tako i za nepce.

Nedavno smo već usvojili danski aebleskiver, za koji smo koristili samo sok od cikle, a u ovom kolaču koristit ćemo je cijelu. Prilikom izrade i fotografiranja, tim i ja pojeli smo cijeli kolač  Mislim da sam rekla dovoljno da zaključite kako vam ne preostaje ništa drugo nego isprobati ga i sami.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Mjerilo
  • Šalica = 2,5 dl
Za purpurnu podlogu
  • 1/2 šalice badema
  • 1/2 šalice kokos mrvica
  • 1/3 žličice vanilije u prahu
  • 1 srednje velika cikla
  • 1 šalica datulja
Za bijelu kremu
  • 2 šalice indijskih oraščića (namočenih 4-8 sati)
  • Sok 1 i pol limuna
  • Korica jednog limuna
  • 1/2 žličice vanilije u prahu
  • 2 žlice meda
  • Prstohvat soli
  • 1/4 šalice vode

Način pripreme

Priprema kolača
  1. Uključite multipraktik i, dok se nož okreće, ubacite bademe, kokos mrvice i vaniliju u prahu. Miksajte dok se ne samelje sitno skoro poput brašna.
  2. Ciklu operite, ogulite i narežite na kockice pa ubacite u multipraktik i miješajte s bademima i kokosom sve dok se potpuno ne usitni.
  3. Datuljama uklonite koštice. Ako su jako tvrde, namočite ih u mlakoj vodi 20-ak minuta, procijedite i miksajte u multipraktiku s ostatkom smjese. Ako su mekane, preskočite postupak namakanja i odmah ih miksajte.
  4. Dobit ćete mekanu, vlažnu smjesu koju rasporedite u kalup. U multipraktik stavite sastojke za bijelu kremu i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Kremom premažite kolač i stavite u zamrzivač. Nakon pola sata, kolač je spreman za kušanje!
Preuzmi recept
Autor

Tina Uglješić

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane. Kako bi svoje znanje, metode i iskustvo podijelila s drugima, otvorila je blog Zelenarium na kojem možete pronaći recepte sa sirovim sladoledom, špagetima, čipsom, tortama i sl. Idealne teme i recepti za sve one koji vode zdrav način života, vole lagane i pročišćene obroke, ali istovremeno ukusne i obogaćene vitaminima!

Povezani članci