Raštika sa suhim mesom i bobom

  • Šime Sušić
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Raštika sa suhim mesom i bobom

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Tradicionalna sezonska jela prikazuju nam razvoj hrvatske gastronomske ponude. Šime Sušić je zavirio u povijest i donio nam recept za kraljicu lisnatog povrća, raštiku.

Priča

Bez obzira na to kuhamo li iz gušta ili iz potrebe, naše se kuhanje temelji na tradiciji. Hrvatska se u povijesti nalazila na tromeđi kulturno-civilizacijskih utjecaja. U sferi kuhanja, međusobno ispreplitanje različitih utjecaja rezultiralo je mozaičnom složenošću hrvatske gastronomske ponude koja je učinila naša jela zanimljivijima i raznovrsnijima.

Nažalost, moderan način života polako ubija tekovine tradicije. Tradicija je tu da se poštuje, ali kuhanje je živi organizam koji se razvija i mijenja. U čovjekovoj je prirodi da istražuje, a da ne bude isključiv. U životu treba sve probati.

Hladan dio godine odličan je za okrepljujuća jela na žlicu. Sezonski ukomponirana jela imaju itekako smisla i odraz su stoljetnih promišljanja ljudi. Raštika, vanserijska kraljica lisnatog povrća, do potpunog izražaja dolazi nakon prvog mraza koji je omekša i ubije gorčinu. Raštiku možemo opisati kao bogatstvo nutrijenata u jako malo kalorija.

Ljudi, hranite se sezonski i uživajte u blagodatima prirode!

Sastojci za 4 osobe:

Za varivo

  • 1 kg raštike
  • 200 g boba
  • 200 g slanutka
  • huha svinjska rebra
  • 400 g domaćih kobasica
  • 4 češnjaka
  • 3 luka
  • lovor
  • sol, papar
  • pešt (panceta, peršin, kim i češnjak usitnjeni u pastu)

Priprema

  1. Razrežite suho meso na manje komade i stavite da se kuha u vodi 45 minuta.

  2. Zažutite luk na maslinovom ulju, dodajte lovor, sol, papar i meso. Ulijte novu vodu i pustite da se kuha na laganoj vatri.

    Ubacite komade domaće kobasice.

  3. Raštiku operite i odstranite središnji tvrdi dio stabljike.

    Raštiku narežite na deblje trake.

  4. Nakon nekih 40 minuta kuhanja dodajte bob i raštiku te po potrebi možete dodati pešt. Ostavite da se lagano krčka pola sata.

    Pred sam kraj ubacite kuhani slanutak i po potrebi korigirajte slanoću.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Šime Sušić

>

Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa