JaKreiram
12.02.2015 Šime Sušić Preko 1 sat Glavno jelo Jednostavno

Raštika sa suhim mesom i bobom

Tradicionalna sezonska jela prikazuju nam razvoj hrvatske gastronomske ponude. Šime Sušić je zavirio u povijest i donio nam recept za kraljicu lisnatog povrća, raštiku.

Priča

Bez obzira na to kuhamo li iz gušta ili iz potrebe, naše se kuhanje temelji na tradiciji. Hrvatska se u povijesti nalazila na tromeđi kulturno-civilizacijskih utjecaja. U sferi kuhanja, međusobno ispreplitanje različitih utjecaja rezultiralo je mozaičnom složenošću hrvatske gastronomske ponude koja je učinila naša jela zanimljivijima i raznovrsnijima.

Nažalost, moderan način života polako ubija tekovine tradicije. Tradicija je tu da se poštuje, ali kuhanje je živi organizam koji se razvija i mijenja. U čovjekovoj je prirodi da istražuje, a da ne bude isključiv. U životu treba sve probati. :)

Hladan dio godine odličan je za okrepljujuća jela na žlicu. Sezonski ukomponirana jela imaju itekako smisla i odraz su stoljetnih promišljanja ljudi. Raštika, vanserijska kraljica lisnatog povrća, do potpunog izražaja dolazi nakon prvog mraza koji je omekša i ubije gorčinu. Raštiku možemo opisati kao bogatstvo nutrijenata u jako malo kalorija.

Ljudi, hranite se sezonski i uživajte u blagodatima prirode!

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za raštiku sa suhim mesom i bobom
  • 1 kg raštike
  • 200 g boba
  • 200 g slanutka
  • Suha svinjska rebra
  • 400 g domaćih kobasica
  • 4 češnjaka
  • 3 luka
  • Lovor
  • Sol
  • Papar
  • Pešt (panceta, peršin, kim i češnjak usitnjeni u pastu) - opcionalno

Način pripreme

Priprema raštike
  1. Razrežite suho meso na manje komade i stavite da se kuha u vodi 45 minuta.
  2. Zažutite luk na maslinovom ulju, dodajte lovor, sol, papar i meso. Ulijte novu vodu i pustite da se kuha na laganoj vatri. Ubacite komade domaće kobasice.
  3. Raštiku operite i odstranite središnji tvrdi dio stabljike. Raštiku narežite na deblje trake.
  4. Nakon nekih 40 minuta kuhanja dodajte bob i raštiku te po potrebi možete dodati pešt. Ostavite da se lagano krčka pola sata.
  5. Pred sam kraj ubacite kuhani slanutak i po potrebi korigirajte slanoću.

 

Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci