JaKreiram
18.08.2016 Šime Sušić Do 60 min. Glavno jelo Srednje zahtjevno

Ražnjići od kozica s pireom od tikvica i krumpira

Saznajte kako uvijek prepoznati svježe kozice i pripremiti ih kao ražnjiće na aromatičnim grančicama ružmarina.

Priča

Nabaviti ribu, tj. bilo što iz mora tijekom ljetnih mjeseci na otocima prava je lutrija. Nekad mi se čini da je lakše sam uloviti ribu, nego je nabaviti na lokalnoj ribarnici. Da bih nabavio kozice za ovaj recept morao sam nekoliko puta odlaziti na ribarnicu, na kraju ih i rezervirati. Iskreno, nisam bio siguran hoće li ta rezervacija i poznanstvo biti dovoljno da dođem do tih kozica, ha ha. :) Nikad ne znaš s tim otočanima (ribarima). Iako su bile jako male, bio sam jako zadovoljan što sam uspio nabaviti jadranske kozice. Okusom su nemjerljivo bolje od uvoznih kojima je prepravljeno naše tržište. Najveći problem svježe kozice je taj što je brzo kvarljiva namirnica.

Kozice je najbolje kupovati rano ujutro. Pri odabiru valja voditi računa o tome da kozica ima čvrsto tijelo, neutralan morski miris i jednoličnu svijetlu (blijedo-roza) boju tijela. Svježe kozice jako brzo propadaju što je vidljivo po promjeni boje glave i stvaranju karakterističnoga mirisa po amonijaku. To je prirodni proces koji prodavači pokušavaju zaustaviti različitim metodama.

Neki od njih prodaju samo sirove repove (očišćene i vakumirane ili neočišćene). Neki nabavljaju kozice koje su blanširane ili kratko ispečene na maslacu čime su zapravo neželjeni procesi spriječeni, ali se gubi kvaliteta mesa. Njih ćete najlakše prepoznati po izrazito narančastoj boji oklopa i bijelom mesu (sirove kozice imaju prozirno meso). Osim standardnih jadranskih kozica blijedo-roza boje koje imaju fini slankasti okus bogat morem, u određenim dijelovima godina moguće je kupiti i tigraste kozice (popularno zvane kocke ili neretvanske kozice) koje se love u Prokljanskom/Prukljanskom jezeru (dio nacionaloga parka Krka) i na ušću Neretve. Puno su veće i imaju slatkasti okus zbog boćate vode. Ali – cijena im je paprena! :)

Kozice možete pripremati na brojne načine. Možete ih peći, frigati, stavljati u brudete i rižota. Možete ih koristiti u umaku s paštom, u koktelima ili sendvičima. Odlične su u salatama ili kao dio ukusnih kanapea. Čak sam probao i odlične polpete od kozica i slanutka. Sirovi repovi kozica marinirani u prošeku, limunovom soku i maslinovu ulju nešto je zbog čega rano ustajanje i odlazak na ribarnicu ima smisla. :)

Od repova možete napraviti i ražnjiće. Glave možete iskoristiti za umak ili temeljac ili kao ješku (mamac) za lov ribe. :) Uz ražnjiće bilo kakvo lešo povrće i brdo salate.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za ražnjiće
 • 1 kg kozica
 • 4 krumpira
 • 2 tikvice
 • 200 g mahuna
 • Peršin list
 • Češnjak
 • Grančice ružmarina
Po želji
 • Divlja rikula i cherry rajčice
 • Blanširani motar

Način pripreme

Priprema ražnjića
 1. Uberite (ili kupite) 8 grančica ružmarina. Skinite listiće s grančice (ostavite samo nekoliko listića na najtanjem dijelu grančice). Ostatak listića možete osušiti i koristiti u drugim jelima. Skinite koru i našiljite deblju stranu za lakše stavljanje repova. Repove kozica odvojite od glava i nataknite ih na grančice ružmarina. Ražnjiće posolite, popaprite i lagano nauljite maslinovim uljem.
 2. Stavite slanu vodu da zavrije. Narežite povrće na kockice. Ubacite prvo krumpir, nakon sedam minuta mahune, a nakon petnaest minuta tikvice. Kozice možete raditi u tavi ili na gradelama. Kratko ih ispecite uz česta okretanja i podlijevanja s uljem. Ražnjići su jako brzo gotovi. Pazite da ih ne presušite. Kod ovih kozica je odlično što ih možete jesti s oklopom, a i ne morate.
 3. Kad je povrće gotovo ocijedite ga, ubacite češnjak, svježi peršin, sol, papar i maslinovo ulje. Sve dobro promiješajte i grubo zgnječite da dobijete pire s komadićima. Izvrsno je to što na moru možete pronaći dosta bilja koje možete pretvoriti u salatu ili prilog. Ovog puta sam se odlučio za motar. Ima ga gotovo posvuda uz samu obalu, a slana je i aromatična okusa. Uberite ga, operite i kratko blanširajte u vodi. Začinite po želji.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci