JaKreiram
23.11.2014 Tina Uglješić Do 30 min. Desert Jednostavno

Sirova torta od bundeve

Obojite svoj dan narančastom bojom ove ukusne torte koja se vrlo jednostavno priprema. Pećnicu ne morate paliti jer se ova torta priprema - sirova!

Priča

Moja mama je naučila kuhati vrlo kasno. Točnije, tek kad se udala. Iako sam ja svoje prve delicije počela pripremati već s devet godina, često samu sebe ulovim kako se prilikom pripremanja hrane sjetim njenih riječi: "Kuhanje postaje zabavno tek kada hranu počneš pripremati kroz boje."  U njenom slučaju to je značilo: ne volim kuhati, ali ako si namirnice posložiš tako da uzmeš malo crvene, malo narančaste, malo zelene, život ti se momentalno oboji vedrinom, a kuhanje postane radost.

Ova priča itekako ima veze s našim receptom jer sam inspiraciju za recept dobila upravo zahvaljujući jednoj narančastoj butternut tikvi. Ugledavši je na placu, nisam mogla odoljeti. Kad u ruke primiš ovako jaku, toplu boju koju ti je ponudila upravo gospođa Priroda, ne možeš joj reći ne.

U posljednje dvije godine pripremam isključivo sirove deserte. Većini pojam sirovi desert ništa ne znači dok ga ne kušaju. Ima neka posebna draž u tome što konzumirate termički neobrađene sastojke, a posebno ako ste za neke od njih vjerovali da se niti ne mogu jesti bez kuhanja ili pečenja.

Ako ste istraživač i kreator ili samo volite nove okuse, ova torta od bundeve će vas sigurno osvojiti. Prepustite se bojama jer je narančasta boja ove torte obojala je moj dan. Neka oboji i vaš! :)

Galerija

Sastojci

za podlogu
  • 180 g oraha (ili lješnjaka ili badema)
  • 40 g suhih smokava
  • 40 g grožđica
  • 15 g kokosovog brašna
  • Prstohvat soli
  • Malo cimeta (opcionalno)
  • Malo kajenskog papra (opcionalno)
za kremu
  • 300 g sirovih indijskih oraščića (namočenih preko noći)
  • 250 g nasjeckane sirove bundeve
  • 150 g nasjeckane mrkve
  • 100 g kokosovog ulja (maslaca)
  • 170 g meda
  • 110 g vode
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice soli
  • 1 žličica cimeta
za čokoladni preljev
  • 7 g sirovog kakao praha
  • 7 g kokosovog ulja (maslaca)
  • 14 g meda

Način pripreme

Priprema podloge
  1. Orašaste plodove izmiksajte na sitno (poput brašna) u multipraktiku. Dodajte ostatak sastojaka za podlogu i nastavite miksati dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
  2. Rukama utisnite smjesu za podlogu u kalup za torte promjera 26 cm i odložite u zamrzivač dok ne dovršite kremu.
Priprema kreme
  1. Ako imate jaki blender, slobodno odjednom ubacite sve sastojke za kremu i miksajte dok ne dobijete svilenkasto glatku kremu.
  2. Ako nemate jaki blender, ubacite prvo 1/3 indijskih oraščića i sve tekuće sastojke (vodu, kokosovo ulje, ekstrakt vanilije) te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, potom dodajte sljedećih 1/3 indijskih oraščića i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, pa preostalih 1/3 indijskih oraščića. Na kraju ubacite sve preostale sastojke i miksajte do glatke smjese.
  3. Prelijte kremu preko podloge koju ste odložili u zamrzivač.

 

Priprema čokoladnog preljeva
  1. Na vodenoj kupelji (koja ne smije ključati) kratko ugrijte i dobro izmiješajte kakao prah, kokosovo ulje i med. Prelijte preko torte ukrašavajući ju na način koji vam se u tom trenutku sviđa (kapljice, trakice, smiley...).
  2. Vratite u zamrzivač na minimalno 2 sata. Izvadite iz zamrzivača 30-ak minuta prije posluživanja.
Preuzmi recept
Autor

Tina Uglješić

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane. Kako bi svoje znanje, metode i iskustvo podijelila s drugima, otvorila je blog Zelenarium na kojem možete pronaći recepte sa sirovim sladoledom, špagetima, čipsom, tortama i sl. Idealne teme i recepti za sve one koji vode zdrav način života, vole lagane i pročišćene obroke, ali istovremeno ukusne i obogaćene vitaminima!

Povezani članci