JaKreiram
05.09.2016 Tina Uglješić Do 60 min. Desert Srednje zahtjevno

Sirove košarice s kremom od šljiva

Šljivu ne trebate kuhati i peći da bi bila odličan desert, a uz Tinu Uglješić priprema ove sirove slastice neće zaprljati ni puno suđa!

Priča

Ideja iza ovog recepta je iskoristiti sezonsku namirnicu – šljivu, koja se ne mora kuhati ili peći da bi bila odličan desert. Uz to, šljive su iznimno hranjive i zdrave, usudila bih se čak reći i da su ljekovite.

Ove košarice pripremaju se bez pečenja, ne sadrže brašno, maslac, jaja, šećer niti svježi kravlji sir, što bi „klasična“ alternativa ovih košarica vjerojatno sadržavala. Želim vam pokazati kako možete pripremiti desert koji se može servirati i konzumirati bez puno posuđa. Radit ću ih u kalupima za muffine, tako da mogu poslužiti kao zalogaji koji se jedu iz ruke.

Šljive su kvalitetna domaća namirnica koja se najčešće kuha u pekmez i kompot ili peče za kolače. Želim vam pružiti zdravu ideju kako maksimalno iskoristiti ljekovita svojstva šljive (i suhe i svježe). Svi znaju da su suhe šljive izvrsne za probavu, no jeste li znali da suhe šljive mogu spriječiti osteoporozu, sprečavaju gubitak gustoće kostiju, ali i povećavaju gustoću kostiju? Šljiva sadrži vitamin A i beta karoten, koji su važni za vaše oči. Izvor je kalija, koji služi preventivno protiv moždanog udara. Antocijanin, zbog kojeg šljive imaju crveno-plavu boju, može zaštititi od raka. Suhe šljive poboljšavaju pamćenje, ali mogu i spriječiti starosne degenerativne poremećaje mozga (Alzheimerova i Parkinsonova bolest). Vlakna iz suhih šljiva pomažu u smanjivanju razine kolesterola. Šljive imaju nizak glikemijski indeks, zbog čega su pogodne za dijabetičare, a ujedno mogu pomoći smanjenju nivoa glukoze i triglicerida. Zaključak, jedite šljive!

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za košarice
  • 140 g badema
  • 45 g kokos mrvica
  • 12 suhih šljiva (ili datulja)
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • Prstohvat soli
Za kremu
  • 190 g indijskih oraščića (prethodno namočenih 2-3 sata)
  • 90 g kokos mrvica
  • 10 šljiva
  • 3 žlice limunovog soka
  • 1/3 žličice vanilije u prahu
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 1 žlica meda (opcionalno)
Za ukrašavanje
  • Nekoliko šljiva

Način pripreme

Priprema košarica
  1. Uključite multipraktik i ubacite bademe. Pustite da se dobro usitne. Nastavite miksati pa bademima kroz gornji otvor multipraktika dodajte kokos mrvice, kakao u prahu i sol. Na kraju dodajte jednu po jednu suhu šljivu ili datulju i miksajte.
  2. Znat ćete da je podloga gotova kad se smjesa počne lijepiti među vašim prstima. Uzmite kalup za pečenje muffina (za 12 komada). Idealan bi bio silikonski jer ćete lakše vaditi košarice kada će biti gotove, ali ako ga nemate, koristite uobičajeni kalup.
  3. Podijelite smjesu za podlogu u 12 jednakih dijelova. Preporučujem da ih izvažete kako biste dobili jednake košarice. Moji su bili teški 30 g svaki pa pretpostavljam da ćete i vi dobiti otprilike istu gramažu. Naravno, ovisit će o veličini suhih šljiva (datulja) i veličini kalupa.
  4. Prstima natiskajte smjesu tako da dobijete lijepe košarice. Odložite kalup u zamrzivač i krenite pripremati kremu.
Priprema kreme
  1. Izvažite indijske oraščiće i namočite ih u vodi 2-3 sata prije nego što krenete pripremati recept. Isperite ih i iscijedite. Ako nećete odmah nakon toga pripremati recept, možete ih tako ocijeđene spremiti u staklenku koju ste dobro zatvorili te je odložiti u hladnjak na maksimalno nekoliko sati.
  2. U blender ubacite šljive, limunov sok, vaniliju u prahu i kokosovo ulje te dobro izmiksajte. Dodajte indijske oraščiće i izmiksajte sve dok ne dobijete lijepu, kremastu teksturu.
  3. Izvadite kalup iz zamrzivača i ulijte kremu u košarice. Odložite u zamrzivač da se dobro stisnu. Ako ih želite odmah konzumirati, pričekajte cca 1 sat prije serviranja.
  4. Prije serviranja izvadite zamrznute/ohlađene košarice iz kalupa, ukrasite dodatnim šljivama koje ste narezali na ploške i poslužite.

    SAVJET: Bilo bi idealno kada biste uvijek koristili bademe koje ste prethodno namakali 8 sati u vodi s par kapi limunovog soka i malo soli, nakon čega ste ih dobro isprali i posušili ili u dehidratoru ili u pećnici na najnižoj mogućoj temperaturi. Tako će bademi ostati sirovi, a ujedno i znatno lakši za probavu.

    Ako su vam suhe šljive tj. datulje jako suhe, namočite ih 15-ak minuta u mlakoj vodi kako bi opustile.
Preuzmi recept
Autor

Tina Uglješić

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane. Kako bi svoje znanje, metode i iskustvo podijelila s drugima, otvorila je blog Zelenarium na kojem možete pronaći recepte sa sirovim sladoledom, špagetima, čipsom, tortama i sl. Idealne teme i recepti za sve one koji vode zdrav način života, vole lagane i pročišćene obroke, ali istovremeno ukusne i obogaćene vitaminima!

Povezani članci