JaKreiram
15.02.2016 Tina Uglješić Do 60 min. Desert Jednostavno

Sirovi danski aebleskiver bez glutena i šećera

Okusom poput naših palačinki, a izgledom podjeća na fritule! Isprobajte ovaj tradicionalni danski desert bez glutena, bez šećera i bez grižnje savjesti.

Priča

Danski aebleskiver je tradicionalni desert koji se okusom može usporediti s našim palačinkama, a izgledom fritulama. Budući da vas želim opskrbiti ukusnim i zdravim receptima koji ne sadrže gluten i šećer, a niti jaja ili kravlje mlijeko, odlučila sam ovaj desert prepraviti i pretvoriti u sirovi. Tako nitko neće imati grižnju savjesti.

Nedavno je na internetu osvanula vijest da je Danska odlučila do 2020. godine postati 100% organska zemlja. Ta vijest me toliko oduševila da sam odlučila jedan tradicionalni danski recept pripremiti na zdrav način i time dati odati počast ovakvim velikim i važnim odlukama koje mijenjaju svijet nabolje.

Za klasičan recept trebali biste i specijalnu tavu s oblim udubinama u kojima se peče aebleskiver. Srećom, mi ga nećemo peći. Originalni aebleskiver je smećkasto žute boje, no ja sam ga odlučila obojati u purpurno rozu. Mogućnosti za punjenje su razne, od čokoladnih, preko marmelada do kremastih i voćnih. Ja sam se odlučila za kontrastnu bijelu kremu od indijskih oraščića.


Dobrodošli u naš današnji rozo-bijeli svijet. :)

Galerija

Sastojci za tri osobe

Za tijesto
  • 1 šalica kokosovih mrvica (šalica = 2,5 dcl)
  • 1/3 šalice oraha (šalica = 2,5 dcl)
  • 1/4 žličice vanilije u prahu
  • Prstohvat soli
  • 4 datulje (ako su tvrde, namočite ih 20-ak minuta u vodi)
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice soka od cikle (iscijeđene u sokovniku, a ako nemate sokovnik, blendajte ciklu u blenderu, pa sok procijedite kroz cjediljku)
Za kremu
  • 2 šalice indijskih oraščića (namočenih 4-8 sati) (šalica = 2,5 dcl)
  • 4 žlice soka od limuna
  • 50 ml vode
  • Prstohvat soli
  • Na vrh žličice vanilije u prahu
  • 2 žlice meda
Za posipavanje
  • Lucuma u prahu ili smrvljeni kokosov šećer

Način pripreme

Priprema aebleskivera
  1. Mrvice kokosa miksajte u multipraktiku sve dok se ne počnu puštati ulje. Dodajte orahe, vaniliju u prahu i sol te miksajte dok se orasi ne usitne.
  2. Datulje (ocijedite ih ako ste ih namakali) nasjeckajte na komadiće te miksajte s ostatkom smjese.
  3. Dodajte med i sok od cikle te miksajte dok se ne počne formirati kugla. Oblikujte 6 kuglica.
  4. Sve sastojke za kremu ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete gustu kremu koja nikako ne bi smjela biti potpuno glatka. Ako je glatka, znat ćete da ste pretjerali s količinom vode.
  5. U svaku kuglicu utisnite rupu, napunite kremom i zatvorite rupu te popravite oblik kuglice. Posipajte lucumom u prahu i servirajte.

    SAVJET: Lucuma u prahu može se naći u bilo kojem većem supermarketu. Alternativa može biti kokosov šećer koji se samelje u mlincu za kavu.
Preuzmi recept
Autor

Tina Uglješić

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane. Kako bi svoje znanje, metode i iskustvo podijelila s drugima, otvorila je blog Zelenarium na kojem možete pronaći recepte sa sirovim sladoledom, špagetima, čipsom, tortama i sl. Idealne teme i recepti za sve one koji vode zdrav način života, vole lagane i pročišćene obroke, ali istovremeno ukusne i obogaćene vitaminima!

Povezani članci