JaKreiram
08.08.2016 Tina Uglješić Do 30 min. Glavno jelo Jednostavno

Sirovi vege burgeri s umakom od avokada

Da biste konzumirali sirovo povrće ne morate jesti samo salate. Kušajte ovaj lagani energizirajući burger s kremastim guacamole umakom.

Priča

Vrući ljetni dani i korištenje štednjaka nikako ne idu zajedno, zato preporučujem ovaj jednostavan veganski burger koji je potrebno samo miksati. Sve što trebate je vrijeme za pranje povrća, mjerenje namirnica i multipraktik. Odlična ideja za morski ručak ili ručak nakon vrućeg dana na poslu.

Sirovi veganski burger odličan je nadomjestak mesnom burgeru koji predstavlja idealan lagani ručak za vruće ljetne dane. Meso nepotrebno opterećuje organizam koji bi ljeti trebao dobivati samo laganu hranu koja energizira, ali ne umara. Zato sam smislila ovaj burger koji se servira sa salatom po izboru i umakom od avokada.

Orasi u burgeru će vam dati punoću, ali i dodatne zdravstvene prednosti. Budući da često ne konzumiramo dovoljno orašastih plodova, ovi burgeri su idealno rješenje. Orasi čuvaju vaše srce i pomažu u borbi protiv stresa. Iako će mnogi izbjegavati orahe jer smatraju da će dobiti kile, naprotiv, orasi sadrže zdrave mononezasićene masti polinezasićene i koje neće zakrčiti krvne žile. Zahvaljujući orasima, nećete dobiti na težini već, upravo suprotno, oni će vam dati osjećaj sitosti.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za burgere
  • ŠALICA = 2,5 dcl
  • 2 mrkve
  • ¼ korijena celera
  • ½ paprike
  • ½ ljubičastog luka
  • 1 šalica oraha
  • ¼ šalice sjemenki konoplje
  • ¼ šalice sezamovih sjemenki
  • ⅕ šalice zlatnih lanenih sjemenki
  • 1 žlica limunovog soka
  • ⅓ žličice soli
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
Za umak
  • 1 avokado
  • ½ ljubičastog luka
  • Sol po želji
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Rikola ili druga zelena salata po izboru koju ste začinili maslinovim uljem, limunom i soli

Način pripreme

Priprema burgera
  1. Povrće ogulite i nasjeckajte na krupnije kockice. Sveukupna količina povrća je 2 šalice.
  2. Povrće ubacite u multipraktik i sjeckajte dok se ne usitni.
  3. Dodajte orahe i miksajte još malo. Ugasite multipraktik.
  4. Dodajte sjemenke konoplje, sezama, lana, limun, sol, maslinovo ulje i prehrambeni kvasac.
  5. Miksajte dok vam smjesa ne postane dovoljno ljepljiva da možete oblikovati burgere.
  6. Oblikujte burgere na željenu veličinu.
Priprema umaka
  1. Avokado ogulite i narežite na kockice.
  2. Ljubičasti luk nasjeckajte na što sitnije.
  3. Sve sastojke ubacite u zdjelu pa gnječite vilicom sve dok ne dobijete kremasti umak. Servirajte salatu, burgere i umak zajedno na tanjur i poslužite.

    SAVJET: Bilo bi idealno kada biste uvijek koristili orahe koje ste prethodno namakali 8 sati u vodi s par kapi limunovog soka i malo soli, nakon čega ste ih dobro isprali i posušili u dehidratoru ili u pećnici na najnižoj mogućoj temperaturi. Na taj način će orasi ostati sirovi, a ujedno i znatno lakši za probavu.
Preuzmi recept
Autor

Tina Uglješić

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane. Kako bi svoje znanje, metode i iskustvo podijelila s drugima, otvorila je blog Zelenarium na kojem možete pronaći recepte sa sirovim sladoledom, špagetima, čipsom, tortama i sl. Idealne teme i recepti za sve one koji vode zdrav način života, vole lagane i pročišćene obroke, ali istovremeno ukusne i obogaćene vitaminima!

Povezani članci