JaKreiram
21.09.2015 Tina Uglješić Do 30 min. Glavno jelo Jednostavno

Špageti od tikvica s umakom bez kuhanja

Lagani i zdravi ručak možete pripremiti u samo 30 minuta, bez zamornog stajanja nad štednjakom. Tina Uglješić pokazuje kako se priprema sirova varijanta špageta od tikvica s ukusnim pesto umakom.

Priča

Pitali su me zašto sirova hrana pokušava imitirati poznata, tradicionalna jela? Razlog je jednostavan, to nije zato što nam fale namirnice u tradicionalnom smislu, već zato što nam se sviđa ta namirnica ili jelo i znamo da je izvrsnog okusa te ga želimo prenijeti u svoj jelovnik sirove prehrane, bez odricanja od poznatih nam i dragih okusa. Međutim, to želimo napraviti na zdraviji način koji ne uključuje termičku obradu hrane. Tako je i s ovim špagetima u umaku od bosiljka. Zašto ne bismo pripremili obrok koji ne sadrži gluten, jaja i sir te koji nije termički obrađivan? I zašto svoje tijelo ne bismo nagradili iznimno ukusnim obrokom koji nas neće uspavati i koji će naše tijelo nahraniti hranjivim sastojcima i pritom ne opteretiti probavu?

Bez obzira na to što tradicionalni pesto Genovese sadrži pinjole i parmezan, ova sirova varijanta oduševit će vas bogatstvom okusa, a možda ćete je ubuduće radije pripremati nego onu tradicionalnu. Pinjole nećete naći u ovom receptu jer su prilično skupi pa su ih zamijenili orasi, a nećete naći ni parmezan zato što sirova hrana podrazumijeva da nećete jesti mliječne proizvode pa je njega zamijenio prehrambeni kvasac. No, ako baš inzistirate na parmezanu, možete ga koristiti umjesto prehrambenog kvasca u jednakoj količini.

Bosiljak potiče probavu i rješava nadutost, vjetrove, mučninu i zatvor, a u aromaterapiji je poznat po tome da svojim mirisom tjera depresiju i tjeskobu. Umak od bosiljka koji sam ovdje pripremila u kombinaciji sa sirovim tikvicama, vi možete kombinirati s bilo kojom kuhanom tjesteninom, no time će vam se priprema ovog jela produžiti za petnaestak minuta.

Orasi sadrže omega-3 masne kiseline i antioksidanse, zbog čega pomažu sniziti kolesterol, odlični su za vaš mozak te smanjuju razinu stresa. Orasi u sirovom obliku pružaju obilje hranjivih tvari, a posebno ako ih prethodno namočite. Ako smatrate da teško probavljate orahe, to je zato što sadrže inhibitore enzima, pa je zbog toga probavljanje hrane i apsorpcija nutritivnih tvari otežana. Upravo namakanjem u slanoj vodi rješavate ovaj problem.

Prehrambeni kvasac sadrži aminokiseline, minerale i vitamine, posebno B vitamine. Iako ga vegani i vegetarijanci često konzumiraju, preporučujem i ostalima da ga uvrste u svoju prehranu. Zbog svog "sirastog" okusa, prehrambeni će kvasac u ovom receptu zamijeniti parmezan. No, i bez njega će ovaj pesto i dalje biti iznimno ukusan. Prehrambeni kvasac možete nabaviti u svim bio dućanima.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za špagete
  • 2 šalice listova bosiljka (samo list, ne stabljike)
  • 70 g oraha (namočenih 4 sata u vodi u koju ste dodali prstohvat soli)
  • 1 režanj češnjaka (nasjeckanog)
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • 3 žlice prehrambenog kvasca u listićima
  • 4 tikvice (1 po osobi)
  • 4 žlice oljuštenih konopljinih sjemenki (za posipavanje)
  • Sol
  • Papar

Način pripreme

Priprema špageta
  1. Operite listove bosiljka i blago ih posušite na salveti ili u centrifugi za salatu. Prethodno namočene orahe dobro isperite i procijedite. Češnjak nasjeckajte. U multipraktik ubacite listove bosiljka, orahe i češnjak.
  2. Uz program za pulsiranje, izmiksajte sve sastojke dok se potpuno ne usitne.
  3. Dodajte maslinovo ulje, sol, papar, jednu žlicu limunovog soka i prehrambeni kvasac.
  4. Tikvicu ogulite i narežite pomoću spiralizatora. Ako nemate spiralizator, možete koristiti nožić za guljenje, pa ćete umjesto špageta dobiti oblik tagliatella. Ako imate vremena, posolite je i ostavite da odstoji, kako bi iz nje izašla suvišna voda. Ako nemate vremena, možete je i odmah konzumirati.
  5. Pomiješajte umak s tikvicama, servirajte na tanjure i posipajte oljuštenim konopljinim sjemenkama. Ove sjemenke možete pronaći u svim većim supermarketima.

    Savjet: Ako vam kojim slučajem ostane viška pesta, slobodno ga pohranite u staklenku s poklopcem i odložite u hladnjak, trajat će vam nekoliko dana.
Preuzmi recept
Autor

Tina Uglješić

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane. Kako bi svoje znanje, metode i iskustvo podijelila s drugima, otvorila je blog Zelenarium na kojem možete pronaći recepte sa sirovim sladoledom, špagetima, čipsom, tortama i sl. Idealne teme i recepti za sve one koji vode zdrav način života, vole lagane i pročišćene obroke, ali istovremeno ukusne i obogaćene vitaminima!

Povezani članci