JaKreiram
27.01.2015 Nikolina Dianežević Do 60 min. Predjelo Jednostavno

Svilena juha od mrkve s uljem metvice

Kremasta juhica od mrkve koja ima poseban sastojak, osvježavajuće ulje metvice. S lakoćom uklopite ovaj ukusan i zdrav recept u svaki obrok.

Priča

Obožavam kremaste juhice. Zdrave su, relativno se brzo pripremaju i svi ih vole jer svojom ‘’kremoznošću’’ tako dobro prijaju nepcu… Kad bih imala vremena, spravljala bih ih i jela svaki dan. Međutim, moj radni ritam mi to ponekad jednostavno ne dozvoljava pa si tek jednom do dva puta tjedno, uglavnom vikendom, mogu priuštiti takav gušt. Tako je bilo i ovog vikenda…

Na pamet mi je pala zanimljiva ideja. Naime, nedavno sam probala čaj od metvice i njegov me osvježavajući okus ugodno iznenadio te sam htjela provjeriti može li isti efekt imati i u kremastoj juhi od mrkve. Kreirala sam juhu u kojoj su se okupali luk, puno mrkvice, a zaplivalo je i malo riže. Ulje od metvice sam pak vrlo jednostavno pripremila u multipraktiku, s malo maslinovog ulja, i divno je zaokružilo cijelu priču! Pa da krenemo…

Galerija

Sastojci za šest osoba

Za juhu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 750 g mrkve
  • 40 g riže dugog zrna
  • 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 300 ml punomasnog mlijeka
Za ulje metvice
  • 15 g svježe metvice
  • Prstohvat šećera
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • Sol i papar

Način pripreme

Priprema juhe
  1. Za početak nasjeckajte luk na kockice, a mrkvu na tanje kolutiće. Zatim si izaberite prikladni lonac, malo veći, te ga stavite na vatru. Kad se malo ugrijao, dodajte maslinovo ulje, te na njemu pržite luk, kojeg ste lagano posolili da brže omekša. Dinstajte 10-ak minuta uz često miješanje da ne zagori.
  2. Kako luk ne bi bio previše usamljen, sada mu dodajte mrkvicu. Pirjajte miješajući oko pet minuta. Dodajte rižu, malo promiješajte, a zatim ulijte temeljac i začinite s malo soli i papra (možete koristiti i kajenski papar umjesto običnog, ovisi kako volite). Pustite da zakuha, a zatim poklopite i lagano krčkajte oko 45 minuta (dok mrkvica ne omekša), povremeno miješajući.

    Ukoliko nemate vremena za dugotrajno kuhanje temeljca, slobodno napravite ‘’temeljac“ tako da u kipućoj vodi rastopite dvije povrtne ili kokošje kocke za juhu  (po mogućnosti one bez pojačivača okusa).

  3. Dok se juha kuha, imate taman dovoljno vremena da malo odmorite i nakon toga pripremite ulje s metvicom. Očerupajte opranu i dobro posušenu metvicu tako da odvojite listiće od stabljike i ubacite ih u multipraktik ili manji mikser. Dodajte im i prstohvat šećera, te malo soli i papra. Sve zajedno izblendajte da metvica bude što sitnije isjeckana, zatim dodajte maslinovo ulje i ponovno dobro izmiksajte da se ulje dobro poveže.
  4. Kuhanu juhu maknite s vatre i štapnim mikserom dobro izmiksajte, otprilike 5 minuta dok više ne bude komadića mrkve. Trebali biste dobiti divno kremastu i svilenkastu juhu (tako je I dobila ime). Vratite na vatru i umiješajte mlijeko. Ponovno zagrijte i začinite solju i paprom po ukusu, ako je potrebno.
  5. Juhu razdijelite u tanjure i poslužite je nakapanu uljem metvice. Za završni ‘’touch“ po želji dodajte i pokoji listić metvice. Zaboravih napomenuti: vodite računa da napravite dovoljno veliku količinu juhe jer istinski ljubitelji zasigurno neće stati na samo jednom tanjuru! :)
Preuzmi recept
Autor

Nikolina Dianežević

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10 godine "mota" po kuhinjama. Njeni su recepti svestrani, a osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke. U kuhinji je uvijek opuštena, a naročito uz dobru glazbu uz koju i okusi dobiju dobar ritam.

Povezani članci