JaPamtim
16.12.2016 Andrea Cukrov Do 60 min. Desert Jednostavno

Bakina preokrenuta torta s jabukama

Sva moja sjećanja vezana su uz hranu. Kada osjetim neki poznati miris ili okus kao da se na trenutak vratim u djetinjstvo. Gotovo mi je nemoguće osjetiti aromu kiselih jabuka i slatkog karamela i ne sjetiti se slavne bakine torte s jabukama.

Priča

Prije nego nastavim priču o ovoj torti moram vam reći nešto o mojoj baki. Nije ona bila tipična baka, nisu nju zanimale stvari kojima se bake obično bave. Ona je voljela modu, uvijek je bila dotjerana i besprijekorno našminkana. Nije se ona zamarala kolačima i tortama niti je provodila vrijeme šopajući unučad. Ona je kuhala konkretno, minimalistički i prateći gastronomske trendove. Kolače je radila zbilja rijetko, samo za velike blagdane, ali zato su njezini imali posebnu čar. Još uvijek, kada uđem u njezin stan, mogu vidjeti blagdanske sirnice (op. a. sirnica je splitski, regionalni naziv za pincu) koje se dižu pokrivene dekama. Bolje od njenih još nisam probala.

Tada nije bilo interneta i 'viralnih' recepata, tada su stvari postajale trend usmenom predajom. Tako je, pretpostavljam, i ovaj recept došao do moje bake. Pripremila ga je jednom i postao je hit. Od tada ga je spremala na zahtjev za svaku posebnu priliku. Sjećam se da sam jednom poželjela upravo ovu tortu umjesto klasične rođendanske… Nešto me posebno očaralo u ovom kolaču koji na iznimno lijep način zaokružuje slatkoću karamela i kisele note jabuka.

Kako i svi trendovi, tako je i ovaj nakon nekog vremena pao u zaborav. Vjerujem da smo ga se i zasitili. Prošlo je sigurno preko dvadeset godina od kad sam ga zadnji put probala u bakinoj kuhinji. Nje više nema, a uz mnoge stvari koje je nisam stigla pitati, nisam je nikad pitala ni za ovaj recept.

Pouzdala sam se u svoju snalažljivost i dosta dugo se trudila replicirati upravo onaj okus kojeg se sjećam. Mislim da mi je sada to pošlo za rukom.

Riječ je o vrlo jednostavnom kolaču od svega nekoliko namirnica. Možda će se vama on činiti kao svakodnevan i običan, ali za mene će uvijek biti poseban. Probajte ga, zahtjeva vrlo malo truda, a možda i se i vi zaljubite poput mene.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za karamelizirane jabuke
  • 4 – 5 većih kiselkastih jabuka
  • 200 g šećera
  • 2 žličice maslaca
  • 50 g oraha, grubo narezanih
Za biskvit
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 125 g brašna
  • prstohvat sol
  • 25 g maslaca, otopljenog

Način pripreme

Priprema torte
  1. Jabuke ogulite, odstranite im koštice i narežite na četvrtine. Jednoj oguljenoj jabuci odrežite vrh s peteljkom i sačuvajte ga za središnji dio torte.
  2. Stavite šećer u kalup za tortu i zagrijavajte ga nad umjerenom vatrom dok ne se karamelizira. Nemojte miješati šećer već samo povremeno malo protresite posudu. Kada dobijete lijepi jantarni karamel maknite s vatre.
  3. Na sredinu otopljenog karamela stavite komad jabuke s peteljkom koju ste sačuvali. Ostale narezane komade jabuka poslažite u krug oko njega. U prostor između jabuka nagurajte manje komadiće jabuka i sve posipajte orasima. Premažite jabuke s dvije žličice maslaca i ubacite u pećnicu.
  4. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180˚ C desetak minuta ili dok jabuke malo ne omekšaju.
  5. Dok se jabuke peku pripremite biskvit.
  6. Pomiješajte jaja i šećer te ih dugo tucite električnim mikserom dok im se volumen ne udvostruči, a smjesa ne postane jako pjenasta i svijetla.
  7. Prosijajte  brašno i prstohvat soli pa ih nježno umiješajte u smjesu jaja u dva – tri dodavanja. Miješajte nježno rukom kako ne biste izgubili mjehuriće zraka u tučenim jajima. Na kraju, lagano umiješajte i otopljeni maslac.
  8. Izvadite pečene jabuke i karamel iz pećnice te ih prelijte pripremljenom smjesom za biskvit.
  9. Vratite sve u pećnicu i pecite narednih 30 – 35 minuta.
  10. Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite ga da se malo ohladi. Nakon 5 minuta poklopite ga velikim tanjurom za posluživanje i brzo preokrenite. Pažljivo podignite kalup.
  11. Kolač dobro ohladite prije posluživanja te ga poslužite uz tučeno slatko vrhnje.
Preuzmi recept
Autor

Andrea Cukrov

Andrea Cukrov kuha, fotografira i piše više od sedam godina. Iako se ne bi dalo naslutiti iz naziva, njen blog Cukar nije slastičarska destinacija. Iako voli slatko, Andrea istražuje razne kuhinje, od orijentalnih do talijanskih i uvijek se rado vraća poznatim okusima starih hrvatskih jela.

Povezani članci