JaPamtim
07.10.2014 Monika Peuc Do 30 min. Desert Jednostavno

Čokoladni lava kolači bez oraha

S lakoćom pripremite ovaj poznati čokoladni desert koji se topi u ustima i izgleda zamamno na tanjuru.

Priča

Moja baka je za mene bila bolja od kojekavih razvikanih francuskih kuhara. Vjerojatno nas većina tako razmišlja o svojim bakama. Jedino što sam joj zamjerala je teško odmicanje od tradicije. Ona je radila onako kako je ona znala i naučila i nije bilo te moderne tehnologije kojoj bi se pokorila, nema šanse! Takva je bila i kada su u pitanju bili recepti za kolače. To su uglavnom bili neki suhi keksi ili kolači s orasima. Svi njeni kolači imali su orahe! Malo je reći da sam se zasitila oraha u 24 godine života svog života, a da sam žudila za kolačima sa čokoladom!

Onog trena kad sam zakoračila u vlasitu kuhinju, bilo je vrijeme da iskoristim vještine kojima me podučila baka, ali i da počnem eksperimentirati s okusima za kojima mi je žudilo nepce. U to ime, evo jednog poprilično čokoladnog recepta bez oraha.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

lava kolač
  • 150g čokolade za kuhanje
  • 75g maslaca
  • Pola žličice instant kave
  • Žličica arome vanilije
  • Prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 2 žumanjca
  • 30g brašna
  • Šećer u prahu za posipanje
  • Dekoracija po želji (listići mente, jagode, maline…)

Način pripreme

Priprema kolača
  1. U mikrovalnoj na 30 sekundi otopite maslac i nasjeckanu čokoladu. Kada su se otopili, promiješajte pjenjačom kako bi se smjesa sjedinila. Dodajte instant kavu, aromu vanilije i prstohvat soli te ponovno promiješajte. Potom u smjesu dodajte jaja i žumanjke, promiješajte, a zatim brašno i opet promiještajte. :)

  2. Pripremite posudice za pečenje tako da ih našpricate sprejem za pečenje te ih napunite smjesom na oprilike dvije trećine.

  3. Pecite na 220℃  maksimalno deset minuta - ovisno o veličini posudica (ja sam svoje male pekla 6 minuta i bilo je dovoljno). Kolači su gotovi kada odozgo vidite malu udubinu na sredini kolačića.

  4. Malo pričekajte da se slegnu te ih izokrenite na tanjure za serviranje, ukrasite i poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije.

    To je to! Slatke zalogajčiće vam želim!
Preuzmi recept
Autor

Monika Peuc

Jedna od omiljenih tviterašica preselila se prošle godine u Irsku gdje nas nastavlja oduševljavati fotkama svojih recepata i jela koje objavljuje na Twitteru i Instagramu. Nije joj strano ni razvlačenje gibanice, kao ni priprema maštovitih muffina, a svoje male kulinarske tajne rado dijeli s vjernim followerima koji vjerojatno jedva iščekuju da počne pisati vlastiti blog.

Povezani članci