JaPamtim
07.09.2016 Maja Brekalo Do 60 min. Desert Jednostavno

Crumble sa šljivama

Ako uživate u mirisu voća, vanilije i cimeta, isprobajte Majinu osuvremenjenu verziju drobljenca pripremljenog sa zdravim i hranjivim sastojcima.

Priča

Jeste li od onih koje miris kolača podsjeća na djetinjstvo? Ja definitivno jesam! Toplina pomiješana s mirisom voća, vanilije, cimeta... Predivno, zar ne? Dovoljno da odmah narastu zazubice.

Crumble je jedna od jednostavnih poslastica koje mene podsećaju na djetinjstvo kad je mama radila klasičnu verziju ovog kolača koja je bila za prste polizati. Naravno, ona je sadržavala maslac, pšenično bijelo brašno i bijeli šećer, dakle sve ono što ja izbjegavam.

Zato je ovo moja moderna verzija obogaćena zdravim i hranjivim sastojcima poput maslinovog ulja, badema, zobenih pahuljica i rižinog brašna. Šljive su mi posebno fine kada su pečene i lagano karamelizirane pa sam se odlučila za njih, iako bi i drugo voće poput bobičastog voća, krušaka, breskvi i jabuka odlično išlo u ovaj kolač.

Galerija

Sastojci za osam osoba

Za šljive
  • 1/2 kg šljiva
  • 1-2 žlice kokosovog šećera (možete koristiti neko drugo sladilo, npr. smeđi šećer ili agavin sirup)
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 1 žlica tapioca praha
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 žlica soka od limuna
Za crumble - suhi sastojci
  • 1 šalica listića badema
  • 1 šalica mljevenih badema
  • 1,5 šalica zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice kokosovog šećera
  • 1/3 žličice soli
  • 1 šalica rižinog brašna
  • 1 žličica cimeta
Za crumble - mokri sastojci
  • 1/2 šalice ulja
  • 1/2 šalice agavinog sirupa
  • 2 žlice soka od limuna

Način pripreme

Priprema crumblea
  1. Operite šljive, odstranite koštice i narežitei na ploške te zasladite kokosovim šećerom i javorovim sirupom. Zatim dodajte limunov sok i tapioca prah te pažljivo promiješajte.
  2. Rasporedite u protvan u jednolikom sloju. Pecite 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.
  3. U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke, u drugoj sve mokre, a zatim ih sve zajedno pomiješajte. Lagano miješajte dok ne dobijete mrvičastu, lagano vlažnu i ljepljivu smjesu. Ako smjesa nije dovoljno vlažna, dodajte još malo sirupa ili ulja. Slobodno probajte je li dovoljno slatko.
  4. Rasporedite preko pečenog voća i pecite još 20 minuta na 180°C.
  5. Znat ćete da je crumble gotov kada mu je površina lagano zapečena, a sa strane se pojave mjehurići gustog sirupa od voća.
  6. Možete ga jesti mlakog, samog ili u kombinaciji sa sladoledom od vanilije. Ja ga volim jesti i s jogurtom.
Preuzmi recept
Autor

Maja Brekalo

Maja Brekalo, Dubrovčanka s adresom u Zagrebu i puno milja pod nogama radi kao stjuardesa, a u slobodno vrijeme istražuje nove destinacije i namirnice. Kako je na Instagramu već postala zvijezda koja okuplja preko 116.000 pratitelja, svoju je ljubav prema zdravoj i ukusnoj hrani prenijela i na blog.

Povezani članci