JaPamtim
07.01.2015 Sanja Mijac Do 60 min. Desert Srednje zahtjevno

Dizanica s palentom

Godinama čuvan u starim kuharicama obitelji Štrbac, recept za tradicionalnu dizanicu od palente napokon izlazi u javnost.

Priča

Ova dizanica ima okus kao da je rađena od sira i vanilije, a ne s palentom. Kada je jedete, uopće ne možete skužiti od čega je točno napravljen nadjev.
Ovo je recept moje mame, tj. zaboravljeni recept moje bake. Ja imam 27 godina i mama je tek sada izvadila ovaj recept kao nekakav as iz rukava, sasvim slučajno ga se sjetila nakon svih tih godina.

Jedan je vikend mijesila dizano tijesto, za jedan dio više nije bilo nadjeva, a doma nije imala ništa sa čime bi to tijesto napunila. Sjetila se svoje mame i starog recepta koji je ona radila kada bi njoj usfalilo nadjeva. Skuhala je palentu, nešto što vjerojatno svi uvijek imamo doma, pomiješala je s malo jaja i šećera… Poslužila je takvu dizanicu svojim gostima, a svi smo ostali oduševljeni. „Pa mama, gdje si čuvala ovaj recept“, pomislila sam - vrijeme je da svi saznaju za njega ili barem oni koji će posjetiti ovu stranicu i moj blog.

Naše bake bile su snalažljive, mi mladi se ovoga nikada ne bismo sjetili! One su kuhinju imale u malom prstu. Jednostavne namirnice koje čine čudesne slastice, jednostavna priprema bez puno kompliciranja, jela za prste polizati, a količine za dvije obitelji.

Hvala mami jer me uvela u ovaj svijet i što mi je pomogla da nadjev odokativno dobije svoje omjere, za vas i za mene, jer ovo je dizanica koju će voljeti sve generacije - stare su je obožavale, a nove će je tek zavoljeti.

Galerija

Sastojci za deset osoba

Za dizano tijesto
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 140 g šećera
  • 650 g oštrog brašna
  • 4 žumanjka
  • 150 g margarina sobne temperature
  • 2 prstohvata soli
Za nadjev
  • 6 dcl vode
  • 3 dcl palente
  • 6 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 prstohvata soli
  • 2 cijela jaja
  • 2 žlice bjelanjaka koji su ostala od tijesta

Način pripreme

Dizanica s palentom
  1. Mlijeko ugrijte da bude mlako. Dodajte mu 2 žlice šećera i suhi kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.

  2. U posudu za miješenje stavite ostatak šećera zajedno s ostalim sastojcima za tijesto, dodajte uzdignuti kvasac s mlijekom i zamijesite glatko, pomalo ljepljivo tijesto.

  3. Zamiješeno tijesto malo pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko 1 sat.

  4. U međuvremenu skuhajte palentu sa šećerom i soli po uputama s vrećice, ostavite je da se ohladi. 

  5. Jaja i bjelanjke pjenasto izmiksajte mikserom, dodajte im ohlađenu palentu, te još jednom sve skupa izmiksajte da se spoji.

  6. Uzdignuto tijesto prepolovite na 2 jednaka dijela. Tepsiju obložite papirom za pečenje.

  7. Jedan dio tijesta razvaljajte na tanko, pazite da dužina bude dužina vaše tepsije. Širina nije bitna, razvaljajte samo da bude debelo oko 1 cm.

  8. Pola pripremljenog nadjeva nanesite na tijesto. Zarolajte ga, te prebacite u tepsiju. Isto ponovite s drugim dijelom tijesta.

  9. Dizanice premažite s malo ulja, upalite pećnicu na 250°C i ostavite da se grije dok vam se tijesto još malo diže u tepsiji.

  10. U ugrijanu pećnicu stavite dizanice, te temperaturu odmah smanjite na 200°C. Pecite je na toj temperaturi dok se ne digne i dok ne porumeni, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite dok ne bude gotova. Sve zajedno oko 40-45 minuta, zavisno od pećnice.

  11. Gotovu dizanicu prekrijte vrećicom i krpom, te ostavite da se prohladi.

  12. Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Preuzmi recept
Autor

Sanja Mijac

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh. Malo pomalo, uz mamine savjete i sama je savladala i najzahtjevnije recepte, a domaća tradicionalna kuhinja jedna joj je od najdražih. Potražite inspiraciju u njenim receptima koji prizivaju starija vremena.

Povezani članci