Dizanica s palentom

  • Sanja Mijac
  • preko 1h
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

Dizanica s palentom

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Najbolji recepti se prenose generacijama, kao što je slučaj s ovim kolačem od dizanog tijesta po dugo čuvanom receptu Sanjine bake.

Priča

Recept za ovaj kolač od dizanog tijesta (kod nas od milja zvan "dizanica") je zaboravljeni recept moje bake. Mama ga se slučajno sjetila jednog vikenda kad je mijesila dizano tijesto. Kako za jedan dio tijesta više nije imala nadjeva, a kod kuće nije imala ništa čime bi ga napunila, sjetila se svoje mame i starog recepta, izvukla ga kao as iz rukava.

Skuhala je palentu, nešto što vjerojatno svi uvijek imamo u kuhinji, pa je pomiješala s malo jaja i šećera. Poslužila je takvu dizanicu svojim gostima, a svi smo ostali oduševljeni.

"Pa mama, gdje si čuvala ovaj recept?" pomislila sam. Vrijeme je da svi saznaju za njega!

Naše bake bile su snalažljive, mi mladi se ovoga nikada ne bismo sjetili! One su držale kuhinju u malom prstu. Jednostavne namirnice koje čine čudesne slastice, jednostavna priprema bez puno kompliciranja, jela za prste polizati, a količine za dvije obitelji.

Hvala mami što me uvela u ovaj svijet i što mi je pomogla da "odokativni" nadjev dobije svoje mjere. Ovaj kolač od dizanog tijesta voljet će sve generacije.

Sastojci za 10 osoba:

ZA DIZANO TIJESTO

  • 2,5 dcl mlijeka
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 140 g šećera
  • 650 g oštrog brašna
  • 4 žumanjka
  • 150 g margarina
  • 2 prstohvata soli

ZA NADJEV

  • 6 dcl vode
  • 3 dcl palente
  • 6 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 prstohvata soli
  • 2 cijela jaja
  • 2 žlice bjelanjaka

Priprema

  1. U mlako mlijeko dodajte 2 žlice šećera i suhi kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.

    U posudu za miješenje stavite ostatak šećera i ostale sastojke za tijesto, dodajte uzdignuti kvasac i zamijesite glatko, pomalo ljepljivo tijesto. Zamiješeno tijesto malo pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko sat vremena.

  2. U međuvremenu skuhajte palentu sa šećerom i soli po uputama s vrećice. Ostavite je da se ohladi.

    Jaja i bjelanjke pjenasto izmiksajte mikserom. Dodajte im ohlađenu palentu pa sve izmiksajte da se spoji.

  3. Prepolovite tijesto na dva jednaka dijela. Jednu polovicu razvaljajte na debljinu od 1 cm, a na dužinu tepsije u kojoj ćete peći kolač. Širina nije bitna.

    Nanesite nadjev na tijesto. Zarolajte ga pa prebacite u tepsiju obloženju papirom za pečenje. Ponovite s drugom polovicom.

  4. Štruce premažite s malo ulja. Upalite pećnicu na 250°C i ostavite da se grije dok vam se tijesto još malo diže u tepsiji.

    U ugrijanu pećnicu stavite dizanice pa temperaturu odmah smanjite na 200°C. Dizanice pecite na toj temperaturi dok se ne dignu i porumene, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite dok ne bude gotova. Ukupno oko 40-45 minuta.

  5. Gotovu dizanicu prekrijte vrećicom i krpom, te ostavite da se prohladi.

    Pospite šećerom u prahu i poslužite.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Sanja Mijac

>

Autorica bloga Domaćica koja voli domaću tradicionalnu kuhinju!

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa