JaPamtim
03.08.2016 Barbara Črgar Preko 1 sat Desert Jednostavno

Domaći džem od borovnica

Ako vas je od pripreme džema odbijalo višesatno kuhanje, Barbara ima rješenje. Sve što vam treba za savršeni domaći džem su 3 sastojka i samo sat vremena!

Priča

Moja mama godinama radi domaći pekmez. Zapravo se ne sjećam kada sam uopće jela ikakav pekmez osim domaćeg. Svakog ljeta prvo se radi pekmez od trešanja ( tzv. „slatko od trešanja“ koje je savršen preljev za sladoled od vanilije) i meni najdraži pekmez od marelica. Zadnji se pripremaju pekmezi od breskvi i šljiva. Iako domaćice nekad koriste želatinu kako bi ubrzale proces pripreme pekmeza, u našoj obitelji nikad nije bilo teško kuhati voće i šećer 2-3 sata jer smo znali kakav nas rezultat čeka. Savršeni domaći pekmez bez aditiva i konzervansa u kojem se koristi samo domaće svježe voće, šećer i neprskani limun. Nerijetko bih jela vrući, tek pripremljeni pekmez jer takav je najbolji, zar ne? :)

Tijekom godina mama i ja smo kombinirale razne okuse, tako da je tu bilo kombinacija kao što su šljiva i višnja, grožđe i jabuka, kruška i marelica. No svima pa i meni, najdraži je pekmez od marelica i pekmez od šljiva. Klasika ipak prolazi najbolje.

Ovog puta odlučila sam sama pripremiti pekmez, tj. džem od borovnica. Upravo sada možete kupiti domaće borovnice u raznim OPG-ovima, a kod nekih možete čak sami otići i nabrati borovnice. Odlična stvar je da ovaj pekmez možete pripremiti za sat vremena u svom stanu, bez brige da ćete kasnije morati čistiti cijelu kuhinju. Uz pripremu male količine (2 teglice) i  smanjenu vatru pekmez vam neće prskati uokolo. Za veće količine predlažem neku ljetnu kuhinju na selu ili pripremu vani na plinskom grijaču! :)

Galerija

Sastojci za osam osoba

Za džem
  • 1 kg borovnica
  • ½ kg šećera
  • 1 limun

Način pripreme

Priprema džema
  1. Borovnice operite, osušite i posipajte šećerom. Ako imate vremena, ovaj korak napravite dan ranije kako bi se šećer otopio i natopio borovnice.
  2. Limun ogulite i narežite na ploškice.
  3. Borovnice, šećer i limun stavite u posudu i kuhajte na vatri oko sat vremena.
  4. Znat ćete da je džem gotov tako da stavite žlicu džema na tanjurić i pričekajte da se ohladi. Ako ohlađen džem više nije tekuć već gust i sporo se razlijeva – tada je gotov.
Preuzmi recept
Autor

Barbara Črgar

Dinamičnost i stalno kretanje prema naprijed je ono što ju pokreće, a dinamike ne nedostaje u blogging svijetu. Kaže da kada imate blog vi ste pisac, urednik, fotograf, marketing menadžer i kuhar i to je ono što ju oduševljava, razvijanje svojih sposobnosti do maksimuma. Rado primjenjuje ideje i savjete iz raznih izvora jer smatra da na taj način najviše uči i nadograđuje svoje znanje i vještine u kuhanju. Zato kuha, jede i putuje!

Povezani članci