JaPamtim
28.12.2015 Marcela Sambol Preko 1 sat Predjelo Jednostavno

Domaći kruh na starinski način

Najvažniji recept naših baka oduvijek je bio onaj za domaći kruh. Pripremite ga uz Marcelu Sambol prema receptu koji se u njenoj obitelji prenosi s koljena na koljeno.

Priča

U doba naših baka nije bilo pekarnica, a danas mi se čini da su u potpunosti preplavile gradove. Neodoljivi mirisi svježeg kruha i toplih peciva prate nas u kojem god smjeru krenuli.

U hrvatskoj prehrani poznat je beskvasni kruh koji se pekao u vrućem pepelu na golom ognjištu. Za svakodnevnu se upotrebu pripremao kruh od miješanoga brašna, dok se kruh samo od pšeničnog brašna većinom pripremao u vrijeme blagdana. Domaćice su mijesile tjesto u drvenom koritu te su ga pekle na ognjištu pod pekom koja je bila prekrivena žeravicom i pepelom ili u posebno građenim krušnim pećima.

Iako u današnje vrijeme postoje pekači kruha u koji se ubace sastojci i stroj sam ispeče kruh, nema boljeg osjećaja nego kada ispečete kruh na starinski način. Kada kruh stavite u zagrijanu pećnicu i osjetite njegov miris, zaboravit ćete da pekarnice uopće i postoje.

Ja sam se od malih nogu voljela igrati s tijestom i uvijek sam pomagala mami. Dodatno me veselila i činjenica da je moj tata obožavao domaći kruh. Ne bi se stigao ni ohladiti, a on bi se već ušuljao u kuhinju i otrgnuo okrajak.

Najteži dio pečenja kruha je čekanje da se ohladi. Kada ga onako vrućeg i rumenog izvadite iz pećnice, minute će se činiti kao sati. No dajte mu da se ohladi, nemojte ga rezati vrućeg.

Prije nego ga poslužite uz nareske, namaze i slično, probajte ga bez ikakvih dodataka. Sigurna sam da ćete ga nakon toga početi puno češće pripremati.

Galerija

Sastojci za šest osoba

Za kruh
 • 30 g svježeg kvasca ili 21 g suhog kvasca
 • 30 g šećera
 • 30 g soli
 • 625 ml mlake vode
 • 500 g oštrog brašna
 • 500 g glatkog brašna
 • Brašno za posipanje
 • Malo maslaca

Način pripreme

Priprema kruha
 1. U usku i visoku posudu s mlakom vodom stavite šećer i kvasac te ih dobro promiješajte kako bi se otopili. Sve pokrijte tanjurićem i pustite da se digne. Dok se kvasac diže, u drugoj posudi pomiješajte sol i brašno.
 2. Kad se kvasac digne, s vodom ga ulijte u mješavinu brašna i soli te miješajte kuhačom dok se tekućina ne poveže. Smjesu potom istresite na čistu površinu.
 3. Tijesto zamijesite rukama. Ako je previše vlažno i lijepi se za ruke, posipajte po njemu malo brašna. Tijesto mijesite, valjajte i presavijajte sve dok ne postane svilenkasto (minimalno pet minuta).
 4. Dobiveno tijesto pobrašnite i vratite u posudu te je prekrijte prozirnom folijom i krpom pa stavite na toplo mjesto na sat vremena kako bi se dignulo. Ako želite ubrzati proces, pećnicu nakratko zagrijte na 50°C, a zatim je isključite te u nju stavite prekriveno tijesto.
 5. Kad se tijesto digne, stavite ga na čistu površinu i mijesite 1 do 2 minute kako biste iz njega izbacili zrak.
 6. Oblikujte svoj kruh te ga potom zarežite po vrhu. Postavite ga u kalup u kojem će se peći i pustite da se ponovo digne.
 7. Kad se veličina oblikovanog kruha udvostruči, zagrijte pećnicu na 225°C i stavite kruh unutra.
 8. Kruh pecite 25 do 35 minuta. Ako niste sigurni kad je kruh gotov, izvadite ga, okrenite i pokucajte po dnu. Ako zvuči šuplje, gotov je, ako ne, vratite ga natrag u pećnicu.
 9. Kad je kruh gotov, ostavite ga da se ohladi. Nemojte ga nikako rezati dok je još vruć.

  Savjet: Poigrajte se prilikom samog oblikovanja kruha te u njega unesite svoje omiljene okuse. Tijestu dodajte začine, masline ili maslinovo ulje i dobit ćete fini aromatizirani kruh. Tijesto možete oblikovati u manje kuglice i dobit ćete fina peciva.
Preuzmi recept
Autor

Marcela Sambol

Još kao mala bila sam mamin vjerni pomagač u kuhinji, a prave kulinarske čarolije krenule su kada sam se preselila iz obiteljskog doma i kuhinja je postala samo moja. Neko vrijeme svoje sam gastronomske kreacije predstavljala samo svojim Facebook prijateljima, a na nagovor dečka i prijatelja pokrenula sam blog i odlučila svoje kulinarsko umijeće podijeliti s cijelim svijetom. :) Uz svo iskustvo, i dalje istražujem i učim tehnike i okuse, a mnogi samo kažu: 'Blago tvom dečku'. :)

Povezani članci