JaPamtim
14.04.2016 Šime Sušić Do 60 min. Glavno jelo Srednje zahtjevno

Gulaš od pilećih jetrica s palentom

Unatoč tome što na prvi pogled ne izgledaju atraktivno, pileća su jetrica iznimno ukusna. Pripremite ih po receptu Šime Sušića uz domaću palentu, konjak i suhe šljive.

Priča

Što čovjek očekuje od pojedine namirnice? Kakvu pretpostavku osoba stvori o nekom jelu kada sazna što je glavni sastojak? Upravo su mi se takva pitanja i mogući odgovori motali po glavi dok sam pripremao ovo jelo. Naime, što čovjek očekuje od bifteka, a što od pilećih jetrica?

Za vrhunske namirnica se podrazumijeva da su jako fine. To se uzima zdravo za gotovo. Isto tako, jeftine, nekvalitetne i neatraktivne namirnice se odmah u startu smatraju neprivlačnima i odbojnima. Baš zato puno više vrijedi i puno veće oduševljenje čovjeku pruža jelo napravljeno od podcijenjenih namirnica. Možda griješim, ali mene će puno više zaintrigirati tripice od tune, pileća jetrica, vlasulje ili svinjske nogice nego biftek. Bit će mi puno veći izazov od takvih namirnica složiti nešto ukusno.

Vođen tom mišlju, palo mi je na pamet napraviti gulaš od pilećih jetrica koristeći sastojke kojima se inače oplemenjuju domaće jetrene paštete: maslac, suhe šljive i konjak. Uz ovaj slatko-kiseli i aromatični gulaš odlično paše domaća palenta koja je svojim okusom i teksturom neusporedivo bolja od instant palente.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za gulaš
  • 600 g pilećih jetrica i srca
  • 0,5 dl konjaka
  • 5 suhih šljiva
  • Maslac
  • 3 velika luka
  • 5 češanja češnjaka
  • 400 ml pasirane rajčice
  • Lovorov list
  • Sol
  • Papar
  • 2 šalice domaće palente
  • 8 šalica vode
  • List peršina
  • Korijen peršina

Način pripreme

Priprema gulaša
  1. Narežite luk i češnjak na sitno, ogulite i naribajte korijen peršina te sve stavite da se lagano dinsta na maslacu. Dinstajte dok se luk ne počne raspadati. Po potrebi dolijevajte vodu.
  2. Pileća jetrica očistite od žilica i viška masnoće i grubo ih narežite. Pileća srca razrežite po dužini i odstranite moguću zgrušanu krv. Također ih grubo usitnite.
  3. Kada se luk počne raspadati, ubacite jetrica, srce, lovor, sol, papar i komadiće suhe šljive. Pustite da se lagano krčka. Kada jetrica promijene boju, podlijte ih konjakom i flambirajte. Vatrom će alkohol ispariti, a ostat će samo fina aroma konjaka.
  4. Kada alkohol ispari i jetrica se fino počnu ukuhavati, ulijte pasiranu rajčicu i pustite da se krčka na laganoj vatri nekih dvadesetak minuta.
  5. Dok se jetrica krčkaju stavite lonac slane vode na vatru. Kad voda zakipi, postupno dodajte kukuruznu krupicu. Domaća palenta zahtijeva „bildanje“ bicepsa i konstantno miješanje od 25 do 30 minuta na laganoj vatri. Palentu možete raditi u omjeru 1:3 ili 1:4. Ja volim rjeđu palentu pa je radim u omjeru 1:4. U vodu za palentu ubacim i kockicu maslaca da palenta bude kremasta.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci