JaPamtim
15.06.2016 Šime Sušić Do 60 min. Glavno jelo Jednostavno

Gusta juha od koprive

Iako je mnogi smatraju korovom, kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka. Odlična je u varivima i štrudlama, a Šime Sušić je najviše voli stavljati u gustu juhu.

Priča

Pomalo je čudno da se iza običnog, dosadnog korova krije jedna od najljekovitijih biljaka našeg podneblja. Neki govore da bi kopriva zbog svojih ljekovitih svojstava već odavno nestala sa zemlje da nema svoje žarnice koje je čuvaju od gladnih kukaca i životinja, ali i ljudi! Doslovno svi dijelovi koprive imaju ljekovita svojstva. Sušeni cvjetovi pročišćavaju krv, oblozi od kuhanih listova pomažu kod oteklina i opeklina, a čaj od korijena se koristi protiv ispadanja kose. Kopriva je i odličan prirodni insekticid, posebno u borbi protiv biljnih ušiju.

Mlado lišće koprive priprema se (i ima okus) kao špinat, dodaje se raznim varivima, štrudlama i savijačama ili se od njih spravljaju izvrsne guste juhe. Obiluje mineralima, posebice željezom te vitaminima A, C i K. Kopriva je savršena biljka za revitalizaciju i proljetno čišćenje tijela.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za juhu
  • 300 g koprive
  • 1 veći krumpir
  • List peršina
  • Korijen celera
  • 2 luka
  • 1 litra temeljca (pileći ili povrtni)
  • Maslac
  • 1 mrkva (nije obavezna)
  • Malo vrhnja
  • Raženi kruh
  • Parmezan
  • Sol
  • Papar
  • 3 češnja češnjaka

Način pripreme

Priprema juhe
  1. Operite koprivu i odvojite listove od stabljike (ako želite jesti juhu koristeći vlastite ruke, bilo bi zgodno da prilikom čišćenja koristite rukavice). :) Stavite temeljac na vatru i skinite ga s nje kad zakipi. Listove koprive uronite u temeljac i ostavite ih da se moče, tj. da se temeljac „infuzira“ aromom koprive.
  2. Dok se temeljac oplemenjuje aromom koprive, na maslacu zažutite luk i celer. Nakon pet minuta dodajte i sitno sjeckani češnjak. Izvadite koprivu, a temeljcem zalijte luk i celer i ubacite kockice krumpira.
  3. Pustite da se sve kuha na laganoj vatri. Kad krumpir u potpunosti omekša ugasite vatru, dodajte koprivu i sve skupa razradite štapnim mikserom kako biste dobili svilenkastu gustu juhu. Po potrebi korigirajte začine. U juhu možete dodati i koju kap vrhnja za kuhanje, a kao prilog možete zapeći kruh sa sirom ili servirati krutone aromatizirane češnjakom.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci