JaPamtim
16.01.2017 Šime Sušić Preko 1 sat Glavno jelo Jednostavno

Hladetina: Čarobni okusi u želatini

Hladetina je popularnije jelo nego što se na prvu čini, a po iskustvu našeg Šime, u njoj jednako uživaju i mladi i oni stariji.

Priča

Hladetina, ta čarobna esencija okusa zarobljenih u želatini sastavni je dio mnogih obiteljskih podruma, hladnjaka ili balkona tijekom zimskih mjeseci.

Cijela filozofija oko hladetina može se sročiti u jednoj rečenici. Hladetinu je moguće napraviti od bilo kojeg mesa i povrća koristeći bilo koje začine.

Najčešće se radi dugotrajnim iskuhavanjem određenih dijelova svinjskog mesa. Svinjski papci, glava, kožice, uši, jezik, rep, ali i komadi suhoga mesa temelj su dobre hladetine. Čovjek se uistinu iznenadi koliko je zapravo hladetina popularna i rado se jede što se više udaljavate od gradskih središta.

U Podravini sam se uvjerio da i dosta mladih uživa u ovoj deliciji. S druge pak strane imate i dobar udio onih koji hladetinu ne vole. Možda uzrok tomu leži u činjenici da hladetinu uvijek povezujemo s nepopularnim dijelovima mesa. Međutim, hladetinu je moguće napraviti i od govedine, piletine, od povrća pa čak i od ribe. Dodavanjem začina i povrća može se stvoriti vrlo ukusno i kompletno jelo.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za hladetinu
 • 1 kg mesa (svinjske nogice, uši, jezik, kožice, hrskavica, dimljeno meso, svinjska glava, njuška...)
 • Korjenasto povrće
 • Lovor
 • Papar u zrnu
 • Sol
 • Voda (omjer: 1 kg mesa na 3 - 4 litre vode)
 • 2 - 3 žlice octa
 • Tvrdo kuhano jaje (po želji)
 • Mljevena paprika (po želji)

Način pripreme

Priprema hladetine
 1. Meso oprati i staviti u hladnu vodu na laganu vatru da se kuha s korjenastim povrćem (korijen/list celera, peršina, pastrnjak, luk, češnjak...) Ono povrće koje želite sačuvati i jesti kasnije u hladetini (kao npr. žutu i narančastu mrkvu) stavite kuhati zadnjih 45 minuta.
 2. Meso kuhajte ovisno o količini, tri sata i više, sve dok se meso ne počne odvajati od kosti. Osim lovora, papra u zrnu i malo octa, hladetinu možete slobodno jače posoliti jer svinjsko meso trpi sol.
 3. Kada voda zakuha, korisno je obrati pjenu s vrha kako bi vam hladetina bila lijepa i čista.
 4. Kada se meso skuha, izvadite ga da se ohladi, a dobivenu tekućinu procijedite kroz gazu.
 5. Meso očistite od kostiju i s komadima povrća rasporedite na dno posuda. Prema želji možete dodati tvrdo kuhano jaje ili mljevenu papriku. Za kraj vam ostaje samo da to sve prelijete s procijeđenom tekućinom, ostavite na hladnom mjestu i nadate se da će se do jutra hladetina stisnuti.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci