Hrapačuša: Tradicionalna bračka torta

  • Marcela Sambol
  • do 60 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Hrapačuša: Tradicionalna bračka torta

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Bračka je kuhinja prepuna dalmatinskih specijaliteta, a jedan od njih je i hrapačuša. Ova torta se na Braču priprema kao svadbeni ili rođendanski poklon.

Priča

Brač sam posjetila u tri različite životne faze i svaki mi je put u sjećanju ostao po nečemu novom. Osim što je turistički atraktivan otok koji nudi mnoge raznolikosti, kao što su tvornice maslinovog ulja, muzeji, plaže i druge znamenitosti, Brač je također i jedini otok čiji glavni grad nema isto ime kao otok, već je to u ovom slučaju Supetar.

Svakome bih preporučila da posjeti Brač barem jednom. Nikako ne propustite i odlazak u Bol na Braču i famozan Zlatni rat, a odmah potom na Vidovu goru za nezaboravan pogled na Zlatni rat i susjedne otoke.

Na Braču sam ove godine čula za hrapačušu, tradicionalnu bračku tortu. Činila se jednostavna za pripremu, a ispalo je da je zaista i jednostavna i fina pa nas je tako nakratko vratila na početak ljeta. Čak ju je i Ministarstvo kulture, nakon mnogih delicija kao što su kulen, arambašići, soparnik i lički sir, proglasilo zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Zašto ime hrapačuša, hropoćuša ili hrapoćuša? Kolač potječe iz mjesta Dol na Braču koje je također poznato i po istoimenom kamenu na koji podsjeća - hrapavi dolski kamen od kojeg su nastale špilje i stijene. Kamen crvenkaste boje koristio se u gradnji stambenih i gospodarskih objekata u Dolu, ali i ostatku otoka.

Ovu tortu pripremaju žene Dola na Braču kao svadbeni dar ili za rođendanske proslave. Originalni recept slabo je poznat jer su tortu stanovnice Brača pripremale noću kako bi recept ostao tajna koju znaju samo one. Pregledala sam nekoliko izvora pa se nadam da je ovo najbliže originalu.

Nisam je, nažalost, imala prilike kušati na Braču, no svakako ću je potražiti kada ponovo posjetim taj čarobni otok. Sastojci za ovu tradicionalnu slasticu su jednostavni kao i sama priprema i možete ih nabrojati gotovo na prste jedne ruke.

Sastojci za 4 osobe:

ZA BISKVIT

  • 7 žumanjaka
  • 3 bjelanjka
  • 175 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 125 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 50 g mljevenih oraha
  • 3 žlice prošeka
  • 1 korica od limuna

ZA NADJEV

  • 5 bjelanjaka
  • 325 g šećera
  • 350 g oraha u komadu
  • ½ limuna

Priprema

  1. Pjenasto izmiksajte žumanjke sa šećerom, a od bjelanjaka napravite snijeg.

    U smjesu od žumanjaka i šećera dodajte ostale sastojke pa na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

  2. Biskvit pecite oko 20 minuta na 180°C.

    Kada je biskvit pečen, izvadite ga da se kratko ohladi i prelijte prošekom.

  3. Pripremite nadjev. Bjelanjke istucite, ali ne u čvrsti snijeg, već u tekuću varijantu. Dodajte šećer i orahe pa sve promiješajte. Smjesu miješajte u plitkoj posudi na srednje jakoj vatri.

    Kada smjesa poprimi zlatnu boju, dodajte sok od limuna i miješajte dok se smjesa ne počne odvajati od posude i dok se ne smanji količina kremastih bjelanjaka.

  4. Smjesu rasporedite na biskvit i pecite oko 30 minuta na 150°C.

    Nadjev će se osušiti, ali ga nemojte peći predugo, već samo dok ne poprimi zlatnu boju, u protivnom bi mogao popucati.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Marcela Sambol

>

Uz svo iskustvo, i dalje istražujem i učim tehnike i okuse, a mnogi samo kažu: 'Blago tvom dečku'. :)

Još kao mala bila sam mamin vjerni pomagač u kuhinji, a prave kulinarske čarolije krenule su kada sam se preselila iz obiteljskog doma i kuhinja je postala samo moja.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa