JaPamtim
05.10.2015 Sanja Mijac Do 15 min. Desert Jednostavno

Jesenski kolač od jabuka i cimeta

Jesen je pravo vrijeme za berbu sočnih jabuka koje su najukusnije u kolačima. Sanja Mijac za vas priprema kolač s jabukama i cimetom koji je često radila njena svekrva.

Priča

Stigla nam je jesen, svojim se okusima i namirnicama polako ušuljala u naše kuhinje. Znam da mnogi od nas neće odoljeti tek pristigloj sezoni jabuka jer je sad pravo vrijeme za berbu ovih zdravih i sočnih plodova.

Za mene je upravo jabuka, uz bundevu, prava kraljica jeseni i redovito u ovo doba godine vlada mojom kuhinjom. Volim kada nam cijela kuća miriše po pečenim jabukama, cimetu i začinu za medenjake, jer imam osjećaj da smo baš svi u ovo doba godine dobili odobrenje za korištenje ovih začina. Naravno da to nije pravilo, jer onaj tko voli cimet koristi ga bilo kada. Tako sam i ja u kolovozu pekla upravo kolače s cimetom pa mi je muž, koji nije ljubitelj cimeta, prokomentirao: 'Pa nije još ni jesen'.

Inače jako volim kopati po starim tekicama s receptima i upravo sam tako naišla na ovaj recept. U svekrvinoj je tekici zapisan kao recept za 'Voćnu pitu', iako ovo nema veze s pitom kakvu mi znamo. Ovo je zapravo savršen recept za brzi kolač od jabuka koji se kod nas doma najčešće cijeli pojede u jednom danu pa bi bila prava šteta sačuvati ga samo za sebe. Zato danas s vama dijelim ovaj 'brzo i fino' recept koji bilo kada možete pripremiti kod kuće. Mjesta za pogreške nema jer sastojke samo promiješate pjenjačom, izlijete u tepsiju i stavite peći.

Sastojci su većinom svi oni koje imate doma ako redovito kuhate ili pečete kolače pa dodatan odlazak u trgovinu možda neće biti potreban. Kod ovog kolača obožavam i to što ostaje sočan i po par dana, ako izdrži tako dugo.

Također je dobro napomenuti da se s ovim receptom možete igrati. U potpunosti ga možete prilagoditi sebi i svojim željama. Umjesto glatkog brašna možete koristiti npr. pirovo, a umjesto bijelog šećera možete koristiti smeđi. Umjesto cimeta dodajte svoj začin po želji ili ih u potpunosti izbacite iz kolača ako ih ne volite.

Uživajte i u slast!

Galerija

Sastojci za šest osoba

Za kolač
  • 3 jaja
  • 4 šalice šećera (170 g)
  • 7 šalica glatkog brašna (210 g)
  • 3 šalice ulja (1.5 dcl)
  • 1 šalica mlijeka (0.5 dcl)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta ili začina za medenjake
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 3 žlice pekmeza (breskva, marelica, kruška)
  • 5 jabuka

Način pripreme

Priprema kolača

Za pripremu kolača su potrebne:
Tepsija dimenzije otprilike 36x22 cm. Kolač se može peći i u manjim tepsijama pa će biti više biskvitan. Možete ga također peći i u okruglom kalupu kao tortu.
Šalice za kavu, od 0.5 do 0.7 dcl.

  1. Pećnicu uključite na 180ºC i ostavite da se zagrije, a međuvremenu namastite tepsiju.
  2. Pomiješajte prvih 10 sastojaka u većoj posudi pa u njih na krupnoj rendi naribajte 3 jabuke. Izlijte u tepsiju pa na biskvit naribajte još 2 do 3 jabuke (količinu jabuka korigirajte po svojim željama).
  3. Pecite kolač 30 minuta. Kako je svaka pećnica drugačija, kolač je najbolje provjeriti čačkalicom. Kolač je gotov ako čačkalica izlazi suha, a ako ne, ostavite ga da se još peče pa ponovno provjerite.
Preuzmi recept
Autor

Sanja Mijac

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh. Malo pomalo, uz mamine savjete i sama je savladala i najzahtjevnije recepte, a domaća tradicionalna kuhinja jedna joj je od najdražih. Potražite inspiraciju u njenim receptima koji prizivaju starija vremena.

Povezani članci