Jesenski kolač od jabuka i cimeta

  • Sanja Mijac
  • do 60 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Jesenski kolač od jabuka i cimeta

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Jesen je pravo vrijeme za berbu sočnih jabuka koje su najukusnije u kolačima. Sanja Mijac za vas priprema kolač s jabukama i cimetom koji je često radila njena svekrva.

Priča

Stigla nam je jesen, svojim se okusima i namirnicama polako ušuljala u naše kuhinje. Znam da mnogi od nas neće odoljeti tek pristigloj sezoni jabuka jer je sad pravo vrijeme za berbu ovih zdravih i sočnih plodova.

Za mene je upravo jabuka, uz bundevu, prava kraljica jeseni i redovito u ovo doba godine vlada mojom kuhinjom. Volim kada nam cijela kuća miriše po pečenim jabukama, cimetu i začinu za medenjake, jer imam osjećaj da smo baš svi u ovo doba godine dobili odobrenje za korištenje ovih začina. Naravno da to nije pravilo, jer onaj tko voli cimet koristi ga bilo kada. Tako sam i ja u kolovozu pekla upravo kolače s cimetom pa mi je muž, koji nije ljubitelj cimeta, prokomentirao "Pa nije još ni jesen!".

Inače jako volim kopati po starim tekicama s receptima i upravo sam tako naišla na ovaj recept. U svekrvinoj je tekici zapisan kao recept za "Voćnu pitu", iako ovo nema veze s pitom kakvu mi znamo. Ovo je zapravo savršen recept za brzi kolač od jabuka koji se kod nas doma najčešće cijeli pojede u jednom danu pa bi bila prava šteta sačuvati ga samo za sebe. Zato danas s vama dijelim ovaj recept koji bilo kada možete pripremiti kod kuće. Mjesta za pogreške nema jer sastojke samo promiješate pjenjačom, izlijete u tepsiju i stavite peći.

Sastojci su većinom svi oni koje imate doma ako redovito kuhate ili pečete kolače pa dodatan odlazak u trgovinu možda neće biti potreban. Kod ovog kolača obožavam i to što ostaje sočan i po par dana, ako izdrži tako dugo.

Također je dobro napomenuti da se s ovim receptom možete igrati. U potpunosti ga možete prilagoditi sebi i svojim željama. Umjesto glatkog brašna možete koristiti npr. pirovo, a umjesto bijelog šećera možete koristiti smeđi. Umjesto cimeta dodajte svoj začin po želji ili ih u potpunosti izbacite iz kolača ako ih ne volite.

Sastojci za 3 osobe:

ZA KOLAČ

  • 3 jaja
  • 170 g šećera
  • 210 g glatkog brašna
  • 1,5 dcl ulja
  • 0,5 dcl mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta ili začina za medenjake
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 3 žlice pekmeza (breskva, marelica, kruška)
  • 5 jabuka

Priprema

  1. Pomiješajte prvih 10 sastojaka u većoj posudi pa u njih na krupnom ribežu naribajte 3 jabuke. 

  2. Izlijte u namašćenu tepsiju dimenzija 36x22 cm. Na biskvit naribajte još 2 do 3 jabuke (količinu jabuka korigirajte po svojim željama).

    Pecite kolač 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Sanja Mijac

>

Autorica bloga Domaćica koja voli domaću tradicionalnu kuhinju!

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa