JaPamtim
11.01.2016 Barbara Črgar Do 60 min. Glavno jeloDesert Srednje zahtjevno

Knedle s pekmezom od šljiva koje vraćaju u djetinjstvo

Slatko, klasično i vraća u djetinjstvo! Gotovo svaka domaćica ih je pripremala barem jednom, a kako knedle priprema Barbara Črgar, saznajte u njezinoj priči.

Priča

Knedle s pekmezom od šljiva jelo su mog djetinjstva, često pripremane baš na moju inicijativu i baš onako kako ih ja volim - s prženim krušnim mrvicama i punjene domaćim pekmezom od šljiva. Iako su meni bile poznate samo slatke knedle (punjene sa šljivama, marelicama, pekmezom i sl.), prije nekoliko godina tijekom putovanja u Češku i Slovačku probala sam i slane kombinacije koje su me oduševile. U Slovačkoj sam probala Bryndzove halušky – knedlice od krumpira u topljenom kajmaku od ovčjega mlijeka posute popečenim kockicama slanine i knedliky u Češkoj koje su bile punjene mljevenim mesom.

Ovo jelo vezano je uz zanimljivu povijest, koja nam govori da su se knedle radile još u kamenom dobu. Tako su na obalama gornjoaustrijskog jezera Mondsee prilikom iskapanja pronađeni prapovijesni ostaci knedli, odnosno tijesta koji nam ukazuju na to da se jednom davno njime umatalo povrće ili meso, baš kao što se i danas radi.

Knedle se danas nalaze na mnogim jelovnicima i mogli bismo ih nazvati međunarodnim klasikom. Vjerujem da ne postoji domaćica koja ih nije pripremala barem jednom. Od slatkih do slanih knedli, kombinacije su mnogobrojne, a za potpuni doživljaj, knedle se prelijevaju prženim krušnim mrvicama ili kratko zapeku u pećnici. Konačno, nije bitno kakve knedle volite, već osjećaj koji vam ovo jelo pruža dok ga jedete, a to je za mene vraćanje u djetinjstvo!

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za knedle
 • 500 g krumpira
 • 300 g brašna
 • 50 g šećera
 • 1 jaje
 • Malo soli
Za preljev
 • 100 g krušnih mrvica
 • 35 ml ulja
 • Šećer
Za punjenje
 • 100 g pekmeza od šljiva, šljive, marelice i sl.

Način pripreme

Priprema knedli
 1. Krumpir ogulite, narežite na kockice i stavite kuhati oko pola sata dok ne omekša. Kuhani krumpir usitnite u pire pomoću štapnog miksera.
 2. Na radnu površinu sipajte brašno i dodajte vrući pire. Lagano vilicom miješajte brašno i krumpir kako bi se krumpir malo ohladio te kako biste dodali ostale sastojke.
 3. Zatim dodajte jaje, šećer, malo soli i zamijesite glatko tijesto. Ukoliko vam se tijesto čini premekano, slobodno dodajte još brašna.
 4. Radnu površinu pobrašnite i razvaljajte tijesto na 1-1.5 cm debljine. Pomoću noža izrežite tijesto tako da dobijete četverokute i u svaki dodajte po jednu žličicu pekmeza od šljiva. Prema želji, umjesto pekmeza od šljiva možete koristiti neki drugi pekmez ili voće (šljive, marelice, i sl).
 5. Kada ste dodali pekmez, skupite krajeve tijesta i zarotirajte tako da vam pekmez ostane unutar knedle.
 6. Gotove knedle stavljate u vrelu vodu u koju ste dodali malo ulja. Knedle su gotove kada se dignu na površinu.
 7. Preljev od krušnih mrvica radi se tako da na ulju kratko prepržite krušne mrvice dok ne promijene boju u zlatnosmeđu. Preljev prelijte preko gotovih knedli i po želji posipajte s malo šećera.
Preuzmi recept
Autor

Barbara Črgar

Dinamičnost i stalno kretanje prema naprijed je ono što ju pokreće, a dinamike ne nedostaje u blogging svijetu. Kaže da kada imate blog vi ste pisac, urednik, fotograf, marketing menadžer i kuhar i to je ono što ju oduševljava, razvijanje svojih sposobnosti do maksimuma. Rado primjenjuje ideje i savjete iz raznih izvora jer smatra da na taj način najviše uči i nadograđuje svoje znanje i vještine u kuhanju. Zato kuha, jede i putuje!

Povezani članci