JaPamtim
17.01.2017 Šime Sušić Preko 1 sat Predjelo Srednje zahtjevno

Komiška pogača

Komiška pogača u nekoliko se detalja razlikuje od one s Visa. Šime otkriva u čemu je tajna i kako je pripremiti.

Priča

Komiška pogača idealno je jelo u kojem do punog izražaja dolaze domaći pomidori koje ste krajem ljeta ubrali ili kupili, skuhali i sačuvali za zimske mjesece.

Ako ste bili jako vrijedni pa doma imate i divlji origano, vlastite slane inćune ili srdele i domaću kapulu, ovo jelo može postati prava mala gastronomska delicija.

Vječni animozitet između Visa i Komiže očituje  se i u pripremi pogače. Realno, komiška u koju idu pomidori, puno više podsjeća na okus pizze, bogatija je okusom, sočnija i zbog toga ima puno više poklonika. Osim toga, viška pogača reže se na trokute, a komiška na kvadrate.

Sjećam se da sam prvu probao na otoku Svecu jedno ljeto i to pečenu u peći na drva. Još onako topla, s čašom crnoga otočkog vina te uz pogled na Biševo i Komižu – neprocjenjivo.

Galerija

Sastojci za šest osoba

Za tijesto
  • 1 kg oštrog brašna
  • 4 dcl mlake vode
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • Sol
  • Maslinovo ulje
Za nadjev
  • 400 ml pasirane rajčice ili pelata
  • 2 luka
  • Dvije žličice origana
  • Papar
  • 10- tak slanih inćuna/srdela
  • Po želji koja maslina ili kapara
  • Svježi peršin

Način pripreme

Priprema pogače
  1. Tijesto umijesite kao za kruh uz dodatak malo soli i maslinovog ulja. Ostavite da se diže pokriveno krpom.
  2. Očistite slane srdele ili inćune i ugrubo ih natrgajte. Narežite luk na polumjesece i prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte svježe pomidore ili kuhane, dodajte papra i malo soli i ostavite kuhati nekih 10 – tak minuta da se umak malo zgusne.
  3. U međuvremenu prepolovite tijesto na dva nejednaka dijela.
  4. Veći razvaljajte tako da prelazi rubove lima koji se prethodno nauljili. Po njemu rasporedite umak od pomidora. Pobacajte komadiće slane ribe i masline/kapare. Sve dobro pouljite, popaprite i začinite origanom i svježim peršinom.
  5. Manji dio tijesta razvaljajte i njime poklopite pogaču. Donji dio tijesta prebacite preko gornjeg i rubove dobro pritisnite vilicom. Vilicom pobodite tijesto na par mjesta i ostavite 15 minuta da tijesto odmori.
  6. Pogaču pecite 35 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Kada je pogača pečena premažite je uljem i ostavite pokrivenu da odmori pa poslužite.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci