JaPamtim
15.11.2014 Monika Peuc Do 30 min. Predjelo Jednostavno

Leticije, slasni zalogajčić za tulume

Ukusni uštipci punjeni sirom i šunkom lako se pripremaju, a idealni su kao zalogajčić koji možete poslužiti na raznim proslavama.

Priča

Ovo je priča o prvom receptu koji sam razmijenila s prijateljicama. Naime, leticije su jelo s kojim sam se često susretala još u osnovnoj školi na rođendanskim i ostalim proslavama. Za vas koji još niste čuli za njih i pitate se što je to - mislim da ih je najbolje opisati kao ukusne uštipke punjene sirom i šunkom.

Mama best frendice nam je često znala napraviti ove slasne zalogajčiće, a ekipica se davila u njima, pogotovo uz malo kečapa i origana sa strane. Ma nema boljeg za klince i proslave, ali i za nas odrasle, i to posebno za brze doručke. Tradicija se nastavila i kad je best frendica odrasla, s time da ih je sada ona sama radila.

I danas, nakon svih tih godina, škola i fakulteta, rođendanska proslava kod nje ne može proći bez sad već legendarnih leticija. Tako jednostavne, a tako simpatične i uvijek hit na kućnim tulumima. Naravno, sve djevojke iz društva imaju danas negdje taj recept zapisan. Tako sam ga sačuvala i ja i dijelit ću ga dok god znam da će leticije donijeti sreću i veselje drugima, kao što su meni :)

Galerija

Sastojci

ZA 4 OSOBE
  • 1kg brašna za dizana tijesta
  • Pola kvasca (razmutiti u malo mlijeka sa žličicom brašna i žličicom šećera, sve neka je mlako)
  • Pola praška za pecivo
  • 2 jogurta
  • Malo soli

Način pripreme

Priprema
  1. Sve sastojke pomiješati i izmijesiti u tijesto.
  2. Tijesto ostaviti dva sata da se diže na toplom, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.
  3. Nakon što ste pozorno promatrali kako se fascinantnim kemijskim procesom tijesto diže (ili to samo ja radim…?) uzimajte po komad tijesta, spljoštite, stavite sir i šunku te preklopite i napravite tu malu kuglicu savršenstva. Treba paziti da nema zraka i da tijesto nije predebelo kako bi se ispeklo i u sredini, što meni gotovo uvijek predstavlja problem kad se radi o pečenju bilo kakvog tijesta u ulju. Dakle, ulje pri pečenju treba biti vruće i treba pripaziti na vatru. Ako je prejaka, leticije će se ispeći izvana, a iznutra ostati sirove. Klasična procedura.

Kod ovakvog recepta najbolje je što se tijesto može staviti u frižider u nauljenoj vrećici i tako čuvati dva tjedna. Može se i zamrznuti, što je vrlo praktično želite li imati unaprijed pripremljene leticije pa, kad ih se zaželite, imate već sve spremno.

Preuzmi recept
Autor

Monika Peuc

Jedna od omiljenih tviterašica preselila se prošle godine u Irsku gdje nas nastavlja oduševljavati fotkama svojih recepata i jela koje objavljuje na Twitteru i Instagramu. Nije joj strano ni razvlačenje gibanice, kao ni priprema maštovitih muffina, a svoje male kulinarske tajne rado dijeli s vjernim followerima koji vjerojatno jedva iščekuju da počne pisati vlastiti blog.

Povezani članci