JaPamtim
09.05.2016 Šime Sušić Do 60 min. Glavno jelo Srednje zahtjevno

Lički šnicli

Iako nije potvrđeno da ovo jelo ima ikakve veze s Likom, lični šnicli godinama se pripremaju u Šiminoj obitelji. Isprobajte ovo pravo domaće obiteljsko jelo Šimine mame.

Priča

Lički šnicli jedan su od rijetkih recepata koji se godinama koristi u mojoj obitelji i mogu ga okarakterizirati kao pravo domaće, obiteljsko jelo. Međutim, nisam uspio pronaći podatak odakle ime za ovo jelo i ima li ono uistinu veze s Likom. Ipak, činjenica je da je moja mama recept dobila od – Ličanke. :)

Ovakvom ćete pripremom zasigurno dobiti najmekše i najfinije šnicle. Pritom, vino vodi glavnu riječ u omekšavanju mesa. Tipično obiteljsko jelo za široke mase! Iako se u pripremi šnicli pohaju, ovaj recept je i izvrstan način kako spasiti višak već pohanih (telećih/junećih/svinjskih) šnicli. Naime, pohani šnicli se poslože u lonac, ubaci se peršin i češnjak, sve se podlije bijelim vinom i vodom te se pusti da se sve ukuha. Stvori se fin, gust i aromatičan umak. Uz ovo jelo obično ide kuhani krumpir ili riža.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za ličke šnicle
  • 8 junećih šnicli (but – ruža) 600 g
  • 1 vezica peršina
  • 6 češnjaka
  • 2 dcl bijelog vina (ja sam koristio malvaziju)
  • 400 g riže
  • 2-3 jaja
  • Krušne mrvice
  • Biljno ulje
  • Sol
  • Papar

Način pripreme

Priprema šnicli
  1. Stavite rižu u slanu vodu i stavite kuhati na laganu vatru. Šnicle očistite od masnoće i opni te začinite. Batom istucite šnicle. Slobodno možete pobacati malo mrvica po šniclima prije nego što ih istučete, tako da se mrvice zajedno sa začinima utisnu u meso.
  2. Panirajte šnicle tako da ih umočite u jaja pa potom u mrvice (brašno vam nije potrebno za ovaj recept). Šnicle stavite pohati u duboko ulje dok ne dobiju zlatnožutu boju.
  3. Dok se šnicli pohaju, narežite peršinov list i češnjak. Pohane šnicle ostavite na papiru da se ocijedi višak masnoće te ih posložite u duboki lonac. Kada pokrijete dno lonca sa šniclima, pospite ih peršinom i češnjakom. Između svakog reda šnicli ponovite postupak s peršinom i češnjakom.
  4. U lonac ulijte vodu i 2 dcl vina (taman da pokriju šnicle) i pustite da se kuhaju oko 45 minuta. Nakon 20 minuta probajte umak te regulirajte začine. Ako mislite da vam je umak prerijedak, možete ubaciti i koju žlicu krušnih mrvica.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci