Male tajne savršene domaće punjene paprike

  • Sanja Mijac
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Male tajne savršene domaće punjene paprike

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Punjena paprika nezaobilazno je ljetno jelo koje se najčešće priprema ‘odokativnom’ metodom. Otkrijte male tajne za savršenu pripremu ovog ljetnog hita.

Priča

Kada čujem "filana paprika", pomislim na ljeto. Koliko god svi izbjegavamo paliti pećnice i kuhati topla jela u ovo vruće godišnje doba, punjena paprika se ni u jednom seoskom domaćinstvu ne zaobilazi. Ona se kuha gotovo jednom tjedno, otprilike kao zimi sarma.

Rijetko kada se kuha u podne jer ju je najlakše pripremiti navečer kada se vrućine malo smire, a jesti je možete i po nekoliko dana, ovisno o tome koliko vas ima za stolom i kako ste raspoloženi.

Miris punjene paprike je onaj koji pamtim otkako znam za sebe. Poseban je, nekako kao da u sebi čuva bakinu sigurnost i dječju bezbrižnost. Riječima ne mogu opisati koliko osjećaja će vam ovo jelo prenijeti svojim mirisima, a sve će vam biti jasno čim pojedete prvu žlicu. Ovo je također jelo koje rijetko spremamo mi mladi, ali kako naše mame i bake neće živjeti zauvijek, nekako uvijek kroz njihove recepte pokušavam sačuvati dio njih za budućnost.

Zato sam svoju mamu zamolila da prvom prilikom zapiše točne omjere, jer kao što vam je već poznato, punjena paprika je jedan od onih recepata kojeg naši stari pripremaju "odokativno", a nama mladima to jako komplicira stvari, barem meni.

Sredinom ljeta kreće i sezona paprike, a naš vrt krije čak pet plastenika ove divote. Omjere i postupak dobila sam od mame. Otišla sam po nekoliko namirnica u trgovinu, a za njih nekoliko sam prošetala do vrta. To je još jedna radost seoskog života, imati svoj vrt.

Oni koji nemaju svoju zemlju, imaju tržnicu. Moji kod kuće ne sade sve, pa često i ja skoknem do grada vidjeti što ima novo u sezoni. Ljeto je najljepša sezona za posjetiti tržnicu, zato otiđite po svojih deset paprika i bacite se na pripremu ove tradicionalne ljubavi u dubokom tanjuru.

Sastojci za 6 osoba:

ZA PUNJENU PAPRIKU

  • 1 crveni luk
  • 500 g mljevenog mesa
  • 100 g sojinih ljuskica
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • 1 šaka svježeg nasjeckanog peršina
  • 150 g riže
  • 1 cijelo jaje
  • 10 manjih paprika

ZA JUHU

  • 500 ml pasirane rajčice
  • oko 2 l vode
  • 2 prstohvata soli

Priprema

  1. Nasjeckajte luk i popržite u dubljoj tavi na malo ulja. Dodajte mljeveno meso pirjajte tek toliko da meso izgubi crvenu boju. Skinite s vatre.

    U manjem loncu zakuhajte 500 ml vode i ugasite plamen. Dodajte sojine ljuskice, ostavite da odstoje 5 minuta. Ocijedite ih i dodajte poprženom mesu pa promiješajte.

  2. Smjesi dodajte crvenu papriku, sol, papar i peršin. Sve dobro promiješajte pa dodajte rižu i jaje. Promiješajte.

    Svježe paprike operite, odrežite im peteljke, očistite ih iznutra, te ih punite pripremljenom smjesom. Paprike nemojte puniti do kraja, jer će riža u smjesi nabubriti.

  3. Punjene paprike posložite u veliki lonac, zalijte ih vodom tako da voda prekrije paprike. Kuhajte sat vremena.

    Nakon sat vremena dolijte 500 ml pasirane rajčice i ostavite kuhati još 15 minuta. Juhu možete zgusnuti zaprškom ili s malo brašna, a na kraju dodajte i malo svježe nasjeckanog peršina.

  4. Napravite zapršku. U manjem loncu na laganoj vatri zagrijte 4 žlice ulja, dodate češnjak i popržite ga toliko da se osjeti miris. Dodajte 2 žlice glatkog brašna, popržite dok ne poprimi zlatnu boju, dodajte žličicu mljevene crvene paprike pa promiješate.

    Na zapršku ulijte malo vode iz lonca s paprikama, pomiješajte pa takvu zapršku vratite u veliki lonac. Ovako ćete izbjeći stvaranje grudica.

  5. Savjet: nadjev za papriku možete prethodno popržiti, ali i ne morate. Ukoliko ga pržite, on će biti mekši, no ako ste od onih koji više vole kompaktnije meso, tada nadjev nemojte pržiti.

    Nakon oba isprobana načina, nama je ipak ukusnije kada se meso prethodno poprži.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Sanja Mijac

>

Autorica bloga Domaćica koja voli domaću tradicionalnu kuhinju!

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa