JaPamtim
06.08.2015 Sanja Mijac Preko 1 sat Glavno jelo Jednostavno

Male tajne savršene domaće punjene paprike

Punjena paprika nezaobilazno je ljetno jelo koje se najčešće priprema ‘odokativnom’ metodom. Otkrijte male tajne za savršenu pripremu ovog domaćeg hita.

Priča

Kada čujem ‘filana’ paprika, pomislim na ljeto. Koliko god svi izbjegavamo paliti pećnice i kuhati topla jela u ovo vruće godišnje doba, punjena paprika se ni u jednom seoskom domaćinstvu ne zaobilazi. Ona se kuha gotovo jednom tjedno, otprilike kao zimi sarma.

Rijetko kada se kuha u podne jer ju je najlakše pripremiti navečer kada se vrućine malo smire, a jesti je možete i po nekoliko dana, ovisno o tome koliko vas ima za stolom i kako ste raspoloženi.

Miris punjene paprike je onaj koji pamtim otkako znam za sebe. Poseban je, nekako kao da u sebi čuva bakinu sigurnost i dječju bezbrižnost. Riječima ne mogu opisati koliko osjećaja će vam ovo jelo prenijeti svojim mirisima, a sve će vam biti jasno čim pojedete prvu žlicu. Ovo je također jelo koje rijetko spremamo mi mladi, ali kako naše mame i bake neće živjeti zauvijek, nekako uvijek kroz njihove recepte pokušavam sačuvati dio njih za budućnost.

Zato sam svoju mamu zamolila da prvom prilikom zapiše točne omjere, jer kao što vam je već poznato, punjena paprika je jedan od onih recepata kojeg naši stari pripremaju odokativno, a nama mladima to jako komplicira stvari, barem meni.

Sredinom ljeta kreće i sezona paprike, a naša bašta krije čak pet plastenika ove divote. Omjere i postupak dobila sam od mame, otišla sam po nekoliko namirnica u trgovinu, a za njih nekoliko sam prošetala do vrta. To je još jedna radost seoskog života, bašta.

Oni koji nemaju svoju zemlju, imaju tržnicu. Moji doma ne sade sve, pa često i ja skoknem do grada vidjeti što ima novo u sezoni. Ljeto je najljepša sezona za posjetiti tržnicu, zato otiđite po svojih deset paprika i bacite se na pripremu ove tradicionalne ljubavi u dubokom tanjuru.

Jela na žlicu su i ljeti odličan izbor.

Dobar tek!

Galerija

Sastojci za šest osoba

Sastojci za juhu
  • 500 ml pasirane rajčice
  • oko 2 l vode
  • 2 prstohvata soli
Sastojci za punjenu papriku
  • 1 crveni luk
  • 500 g mljevenog mesa
  • 100 g sojinih ljuskica
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica Vegete
  • 1 šaka svježeg nasjeckanog peršina
  • 150 g riže
  • 1 cijelo jaje
  • 10 manjih paprika

Način pripreme

Priprema punjenih paprika
  1. Nasjeckajte luk i popržite u dubljoj tavi na malo ulja. Dodajte mljeveno meso i sve zajedno još popržite tek toliko da meso izgubi svoju crvenu boju. Skinite s vatre. Kod mene doma jede se praktički samo pileće meso pa je ovo verzija s piletinom, no možete odabrati bilo koje mljeveno meso po vlastitoj želji.

  2. I dok pržite meso na tavi, u međuvremenu u manjem loncu zakuhajte 500 ml vode i ugasite plamen. Dodajte sojine ljuskice, ostavite da odstoje 5 minuta, pa ih zatim ocijedite od viška vode. Tako pripremljene, dodajte ih poprženom mesu i zajedno iz promiješajte.

  3. Smjesi dodajte crvenu papriku, sol, vegetu, papar i peršin. Sve skupa dobro promiješajte i dodajte rižu i jaje. Još jednom sve promiješajte.

  4. Svježe paprike operite i odrežite im peteljke, očistite ih malo iznutra, te ih punite pripremljenom smjesom. Paprike nemojte puniti do kraja, jer će riža u smjesi nabubriti.

  5. Punjene paprike naslažite u veliki lonac, zalijte ih vodom tako da voda prekrije paprike. Ostavite ih da se kuhaju oko 1 sat.

  6. Nakon sat vremena u lonac dolijte 500 ml pasirane rajčice i ostavite kuhati još 15 minuta. Ukoliko želite, zgusnite juhu zaprškom ili s malo brašna, a na kraju dodajte i malo svježe nasjeckanog peršina.

  7. Zapršku možete napraviti tako da u manjem loncu na laganoj vatri zagrijete 4 žlice ulja, na ulje dodate češnjaka po želji i malo popržite, samo da se osjeti miris. Potom dodajte 2 žlice glatkog brašna, popržite dok ne poprimi zlatnu boju, dodajte i žličicu mljevene crvene paprike te kratko promiješate da se spoje svi sastojci. Na zapršku iz velikog lonca s paprikama nadolijte vodu, sve zajedno izmiješajte, pa vratite pripremljenu zapršku nazad u veliki lonac. Na ovaj način ćete izbjeći stvaranje grudica u filanoj paprici.

Savjet: Nadjev za papriku možete prethodno popržiti, ali i ne morate. Ukoliko ga pržite, on će u skuhanoj paprici biti mekši, no ako ste od onih koji više vole kompaktnije meso, tada nadjev nemojte pržiti. Nakon oba isprobana načina, nama je ipak ukusnije kada se meso prethodno poprži.

Preuzmi recept
Autor

Sanja Mijac

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh. Malo pomalo, uz mamine savjete i sama je savladala i najzahtjevnije recepte, a domaća tradicionalna kuhinja jedna joj je od najdražih. Potražite inspiraciju u njenim receptima koji prizivaju starija vremena.

Povezani članci