JaPamtim
11.04.2016 Ivana Božac Preko 1 sat Desert Jednostavno

Mamina krostata od limuna

Ova moderna verzija recepta za pitu Ivanine mame dovoljno je lagana i osvježavajuća da si možete priuštiti i koju krišku više.

Priča

Mama uvijek peče najbolje pite i miris me uvijek vraća u djetinjstvo kada sam s nestrpljenjem očekivala neku od njezinih delicija.
Krostata s limunom je moderna verzija jednog od maminih recepata. Kuća će zamirisati mirisima prhkog tijesta i kreme od limuna.

Najviše od svega volim peći pite s prhkim tijestom. Sastojci za tijesto se samo umijese, tijesto odstoji u hladnjaku sat vremena, a za to vrijeme se mogu posvetiti pripremi nadjeva.

U svojim receptima za kolače uvijek nastojim smanjiti količinu šećera tako da kolač nije presladak ni težak pa možemo pojesti i koju krišku više. Takva je i ova krostata, osvježavajuća i lagana.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za tijesto
  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žumanjak
  • 0,5 dl hladne vode
Za kremu
  • 3 kisela vrhnja
  • 3 jaja
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica jednog limuna
  • sok od jednog limuna
Dodatno
  • grahovice (služe kao uteg)

Način pripreme

Priprema krostate
  1. Pomiješajte sastojke za prhko tijesto dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Omotajte tijesto u foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
  3. Nakon što je tijesto odstajalo u hladnjaku stavite grijati pećnicu na 180 stupnjeva.
  4. Za pripremu kreme, miksajte jaja, vrhnje, šećer, limunov sok, koricu limuna i brašno dok ne dobijete glatku kremu.
  5. Razvaljajte tijesto i njime obložite kalup promjera 26 ili 24 cm. Na tijesto stavite papir za pečenje i pospite grahoricama.Grahorice služe kao zamjena za kuglice za pečenje i sprečavaju dizanje tijesta.
  6. Tijesto pecite 15 minuta. Uklonite grahorice i polupečeno tijesto nadjenite kremom te vratite u pećnicu još 25 minuta. Ohlađeni kolač dekorirajte po želji.
Preuzmi recept
Autor

Ivana Božac

27-godišnja Ivana, informatičarka po struci, koja voli u slobodno vrijeme kuhati odlučila je spojiti svoje dvije ljubavi i tako je otvorila svoj gastro blog Mljac. Najveće zadovoljstvo joj je kada može neki fini recept koji je isprobala s drugih blogova ili iz mamine kuharice, podijeliti s drugima.

Povezani članci