JaPamtim
17.05.2016 Barbara Črgar Do 30 min. Desert Jednostavno

Mamine zagrebačke kremšnite s petit keksima

Podsjetite se na čestog gosta dječjih rođendana, zagrebačke kremšnite. Pripremite ih u samo pola sata i razveselite dežurne sladokusce u kućanstvu.

Priča

Zagrebačke kremšnite desert su koji me vraća u djetinjstvo. Svaki blagdan ili rođendan bio je obilježen ovim svima omiljenim desertom.

Zagrebačke kremšnite sa šlagom i čokoladom su varijacija samoborskih kremšnita. Kremšnite moje mame drugačije su po tome što su podloga petit keksi umjesto lisnatog tijesta, koji se savršeno uklapaju u kombinaciju kreme od jaja, šlaga i čokolade.

Imala sam priliku probati samoborske kremšnite, čija priča započinje između dva svjetska rata kada ih je u naše krajeve donio poznati slastičar Đuro Lukačić, koji je radio u Beču i Budimpešti. Slastičar je odabrao jedan od brojnih recepata, malo ga izmijenio i predstavio Samoborcima.

Samoborci su bili oduševljeni ovom pjenastom slasticom koja se danas priprema i daleko izvan Samobora. Za ovaj desert, 50-ih i 60-ih godina mnogi su bili spremni čekati koliko god je potrebno, što su dokazivali redovi koji su se protezali preko cijelog gradskog trga. Zbog velike potražnje, ove kremšnite jele su se tople jer se nisu stizale ohladiti. Ako idete u Samobor nemojte propustiti pojesti pravu samoborsku kremšnitu.

Galerija

Sastojci za deset osoba

Za kremšnite
  • 1 l mlijeka
  • 200 g škrobnog brašna
  • 170 g šećera
  • 170 g šećera u prahu
  • 7 jaja
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 100 g petit keksa
  • 2 žlice oštrog brašna
  • Vanilin šećer
  • 50 g maslaca

Način pripreme

Priprema kremšnita
  1. U lonac ulijte 700 ml mlijeka i stavite na vatru.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke dodajte šećer i miksajte dok se šećer ne otopi. Zatim u tu smjesu dodajte 300 ml mlijeka, 200 g škrobnog brašna, vanilin šećer i oštro brašno. Sve sastojke miksajte pomoću miksera dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  3. Bjelanjke izmiksajte u snijeg i u nekoliko navrata dodajte šećer u prahu. Nastavite miksati dok ne dobijete sjajnu i glatku smjesu.
  4. Kada mlijeko zavrije, ostavite ga na laganoj vatri i ulijte smjesu sa žumanjcima te nastavite miksati mikserom. Krema će se početi zgušnjavati, a miksanje nastavite još barem 5 minuta. Pazite da vam krema pri dnu posude ne zagori. U vruću kuhanu kremu dodajte smjesu s bjelanjcima i dobro izradite mikserom.
  5. U visoki kalup za kolače poslažite petit kekse tako da je dno u potpunosti prekriveno. Na petit kekse izlijte vruću kremu i poravnajte žlicom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku na sat vremena.
  6. Vrhnje za šlag izmiksajte u čvrsti šlag i premažite preko ohlađene kreme. Čokoladu za kuhanje i maslac otopite na pari i prelijte preko kolača. Kremšnite ostavite u hladnjaku dva do tri sata i poslužite hladne.
Preuzmi recept
Autor

Barbara Črgar

Dinamičnost i stalno kretanje prema naprijed je ono što ju pokreće, a dinamike ne nedostaje u blogging svijetu. Kaže da kada imate blog vi ste pisac, urednik, fotograf, marketing menadžer i kuhar i to je ono što ju oduševljava, razvijanje svojih sposobnosti do maksimuma. Rado primjenjuje ideje i savjete iz raznih izvora jer smatra da na taj način najviše uči i nadograđuje svoje znanje i vještine u kuhanju. Zato kuha, jede i putuje!

Povezani članci