JaPamtim
12.07.2016 Šime Sušić Do 30 min. Glavno jelo Jednostavno

Mišancija s hrskavom pancetom i jajima

Iako jeftine i zdrave, mnoge se samonikle trave ne koriste često u pripremi jela. Možete ih pronaći pod nazivom mišancija, a Šime Sušić će vam pokazati kako ih spremiti.

Priča

Mišancija je širok pojam i odnosi se na samoniklo bilje koje se u pravilu prodaje pomiješano. Pišući ovaj tekst zapitao sam se zašto postoji toliko jestivog, zdravog, jeftinog i dostupnog samoniklog bilja koje uopće nije doživjelo komercijalnu upotrebu. Fascinantno je kako je primjerice jedna neugledna, mala, bijela i zakržljala divlja mrkva, ljudskim djelovanjem postala narančasta! Nizozemci su u čast svoje kraljevske obitelji (navodno) u 16. stoljeću križanjem stvorili mrkvu kakvu poznaje moderni svijet. Isto se dogodilo i divljoj blitvi, luku i češnjaku, dok neke biljke jednostavno nisu doživjele takvu „komercijalnu“ promjenu.

Uz mnoštvo regionalnih i lokalnih naziva, ovo su samo neke samonikle biljke koji možete pronaći u mišanciji: sinjorac ili mlič, kozja brada, divlja mrkva, koromač, prosenica, radič, divlji luk, divlji češnjak, divlja blitva, čimulice, raštika, kostriš, lavlji zub, žutenica, grzulja, lipavica, štavelj, medvjeđi luk, dimka, mak, ušac (ušćak), divlji poriluk. Svaka od ovih biljki posebna je na svoj način, a kombinacija različitih aromatičnih, kiselkastih i gorkih okusa koju kriju ove biljke, odlično se sljubljuje s hrskavom pancetom i kuhanim jajima.

Galerija

Sastojci za dvije osobe

Za mišanciju
  • 0,5 kg mišancije
  • 2 krumpira
  • 2 jaja
  • 10 feta pancete
  • 2 luka (može i mladi)

Način pripreme

Priprema mišancije
  1. Očistite mišanciju od zemlje i korijena te je dobro isperite. Ogulite krumpir, narežite ga na kockice i stavite u slanu vodu da se kuha.
  2. Tanko izrezanu pancetu posložite u tepsiju na masni papir. Stavite je u pećnicu da se masnoća otopi, a panceta postane hrskava. Izrežite luk na kockice i zažutite u dubokoj tavi na maslinovom ulju.
  3. Kada je krumpir napola skuhan, u lonac ubacite opranu mišanciju i kuhajte dok biljke ne omekšaju.
  4. Stavite kuhati jaja u hladnu vodu. Kuhajte ih tri do četiri minute, ovisno o tome koliko želite da vam žumanjak ostane u tekućem stanju.
  5. Kad se krumpir i mišancija skuhaju, ocijedite ih i ubacite u tavu. Sve skupa dobro začinite i obilato zalijte maslinovim ulje. Ubacite grubo usitnjenu pancetu, a povrh svega posložite četvrtine jaja.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci